Ivan verdient stilaan om in een grotere competitie te voetballen”, zegt Tonci Martic (StarFactory), die Perisic al van bij Hajduk Split begeleidt. “Ik denk dat hij er klaar voor is en ik hoop dat hij er komende zomer heen kan.”

Eind vorig seizoen tekende Perisic bij Club Brugge een verbeterd contract tot 2015, maar een clausule met een gelimiteerde transfersom staat er niet in. “Neen, maar de afspraak is altijd geweest dat hij bij een mooi bod een stap hoger zou kunnen zetten. Club Brugge betaalde Sochaux voor hem maar 250.000 à 300.000 euro. Als je zo’n speler voor die prijs kunt kopen, weet je dat je er sowieso veel geld zult op winnen en dat je hem bij een mooi bod niet kunt tegenhouden. Ik hoop dat we een akkoord kunnen bereiken waarmee iedere partij tevreden is.”

De onderhandelingen zullen nu wel met andere mensen moeten gebeuren: Luc Devroe is ondertussen geen sportleider van Club Brugge meer en Pol Jonckheere geen voorzitter meer. Verandert dat de zaken niet? “Ik denk het niet”, zegt Martic. “Ik hóóp van niet. We zullen zien.”

Vorige week verscheen in de media dat Tottenham zeven miljoen euro voor Perisic zou bieden. “Dat klopt niet”, merkt Martic op. “Tottenham kent hem heel goed maar op zijn positie zijn ze momenteel niet aan het zoeken. Ivan wordt door clubs uit de vijf grote Europese competities gevolgd, maar we zitten nog niet in de fase van een concreet bod.”

Didier Frenay, gangmaker van StarFactory, vertelde ons begin februari, net na het sluiten van de wintertransferperiode, dat als Perisic zou blijven scoren hij in de zomer een bod verwacht van vijf miljoen euro en anders een van drie miljoen. “Zoals Ivan nu bezig is,” zegt Martic, “denk ik dat we kunnen praten over vijf miljoen.”

Hij ziet in hem toch vooral een centrale middenvelder, zelfs meer een type Ballack (8) nog dan een type Zidane (10). “Voor mij is hij een box-to-boxmiddenvelder die veel scoort. Ballack vind ik de speler op wie hij het meest lijkt, samen met Marek Hamsik van Napoli. Ivan is polyvalent en kan op veel posities depanneren; het liefst speelt hij centraal, maar hij is niet iemand die tegen de trainer zal zeggen: daar wíl ik niet spelen. Hij is net als ik een zuiderling, kan weleens driftig reageren als er iets gebeurt en komt soms wat arrogant over, maar hij heeft een goed hart. Vraag het ook maar in de kleedkamer van Brugge: hij is helemaal geen slechte jongen.

“Hij is gek van voetbal, legt de lat heel hoog, gelooft enorm in zichzelf en leeft voor zijn dromen. Het is absoluut fout om je de dag voor een wedstrijd in een discotheek te tonen, maar je moet dat ook een beetje in zijn context bekijken. Hij was al twee maanden niet uit geweest, wou Drogba zien en is wat langer dan verwacht blijven hangen. Ivan kende geen jeugd zoals anderen: hij vertrok al jong uit Kroatië en zat bij Sochaux twee en een half jaar op internaat, maar hij is geen boemelaar. Ivan is een werker en een winnaar, iemand die thuiskomt en nog begint te pompen en buikspieroefeningen te doen. Wat hem vooral kenmerkt, is: hij heeft de mentaliteit, de drift, het karakter van de kampioen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content