‘We zitten op het goede spoor’

Trainer Peter Maes voorspelde bij Lokeren OV een proces van vallen en opstaan. De Limburger kreeg gelijk, want na een drie op vijftien volgde een tussensprint van twaalf op vijftien. Daarmee komen ze stilaan in de buurt van de zesde plaats, de beoogde positie van voorzitter Roger Lam-brecht. Komende zaterdag staat de verplaatsing naar Charleroi op het menu, volgende week zondag komt Club Brugge afgezakt naar Daknam.

Welke balans maak je op na tien speeldagen?

Peter Maes: “Ik kan leven met deze situatie, maar ik ben nooit helemaal tevreden. Na een moeilijke start, met veel gegevens die tegen ons waren – een nieuw team, een andere wind en meteen zware tegenstanders – en minder goede resultaten, herpakten we ons net op tijd. Wij moeten nu stelselmatig iets uitwerken.”

Is de bouwfase nu definitief achter de rug?

“Nee, nooit. Je moet altijd verder denken, om te kunnen overleven. Elke week moeten we erin slagen om enkele nieuwe elementen aan het elftal toe te voegen. Daarom moeten we nu ook heel rustig blijven.”

Wat kan dan nog beter?

“Een wedstrijd kunnen we al 45 minuten naar onze hand zetten. Maar we kennen nog te veel lange periodes dat we ondergeschikt zijn in het spel en daardoor heel kwetsbaar.

“We zijn alleszins op de goede weg. Maar ons pad is nog lang en vol met oneffenheden. Er zullen zeker nog moeilijke momenten komen.”

Je slaagde er toch in om Ivan Leko wakker te schudden en te prikkelen?

“Zoiets kan je creëren door intensiteit en beleving te koppelen aan de hogere doelstellingen. Iedereen sleurt mekaar mee, de neuzen staan in dezelfde richting en het niveau gaat omhoog. De onderlinge concurrentie evolueert goed, want de plaatsjes op de bank worden duur.”

Iedereen moet weer bang zijn om tegen Lokeren te voetballen?

“We moeten gewoon proberen de slechte statistieken van de afgelopen jaren te doorbreken. Mentaal zijn we bezig aan een inhaalbeweging. De hardheid verbetert, we laten ons niet zo snel meer vangen.”

Je weigert prognoses te maken?

“Het is nog allemaal te pril en te broos. Er kan veel gebeuren. Bevestigen is nu de opdracht.”

Met oud-international Stephan Van der Heyden haalde je er vorige week nog een assistent bij. Wat wordt zijn specifieke taak?

“Wij streven naar het maximale rendement. Hij zal bepaalde individuen ondersteunen en begeleiden. Als er spelers vanuit de tweede ploeg overgeheveld kunnen worden, dan hebben die toch een zekere overgangsfase en speciale trainingen nodig. Ook voor scouting, het wegwerken van zwakke punten en terechtwijzingen kan Stephan ons nuttige diensten bewijzen.”

FRéDéRIC VANHEULE

‘Bevestigen is nu de opdracht.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content