Christoph Daum geloofde sterk in hem, onder Juan Carlos Garrido bloeit hij helemaal open. Zondag maakte Maxime Lestienne met Club, dat op het punt staat een doorbraak te forceren in de bouw van een nieuw opleidingscentrum, in zijn honderdste wedstrijd Anderlecht af.

Anderlecht was dit seizoen al twee keer rijp voor de slacht, maar telkens liet Club Brugge de zege uit handen glippen. Zondag niet, al moest Vladan Kujovic in de slotseconden nog wel een strafschop stoppen. Dé man van de match was evenwel niet de Serviër, maar Maxime Lestienne, aan de aftrap in zijn honderdste wedstrijd in eerste klasse. Jawel, honderd, terwijl de linkspoot amper twintig is. Met twee prachtige goals velde hij het verdict. Zijn veertiende en vijftiende van het seizoen, niet slecht voor een spits die vroeger nog de naam had zijn snelheid niet te kunnen koppelen aan efficiëntie.

Even terug in de tijd. 20 december 2008. Voor het eerst mag Maxime Lestienne, al een klein half jaar zestien, van Moeskroentrainer Enzo Scifo op de bank zitten. Een gehandicapt Club Brugge komt wat geslagen naar Le Cannonier. Het heeft in de competitie net verloren van Standard en is Europees uitgeschakeld door Kopenhagen. Bovendien ontbreken Alcaraz, Simaeys, Klukowski en Sonck én valt Clement tijdens de wedstrijd ook nog eens geblesseerd uit. Een Club in verdedigende nood posteert Karel Ge- raerts centraal achterin, maar slikt die avond uiteindelijk vijf goals. Tien minuten voor tijd gunt Scifo Lestienne zijn eerste speelminuten in eerste klasse. Het publiek applaudisseert als hij flitst.

Een jaar later moet Moeskroen de handdoek gooien. Financieel is het op. Lestienne heeft er tegen dan twintig matchen op zitten en mag zich op zijn zeventiende basisspeler in eerste klasse noemen. Maar liefst “37 ploegen” staan er volgens zijn ouders in de rij om hem aan te werven. Michel Preud’homme wil hem bij Gent, Luc Nilis is er namens PSV, Luc Devroe schuift aan voor Club Brugge, Anderlecht meldt zich, Manchester United belt,… Maar Lestienne kiest voor de club die hij als kind al steunde, Club Brugge. Adrie Koster krijgt er een parel bij.

Toch is Koster niet de man die voluit van Lestienne, inzetbaar op de beide flanken, kan genieten. Te veel concurrentie (Vargas, Dirar, Perisic vooral) plus een aantal blessures die hem afremmen. Slechts met mondjesmaat kan hij zijn klasse tonen. Bovendien blijkt Koster niet de strenge hand die hij nodig heeft.

Als Christoph Daum voor Club Brugge tekent, is hij niet onder de indruk van het beschikbare offensieve talent. Maar voor één speler maakt hij wel een uitzondering: Maxime Lestienne. In die ruwe diamant gelooft hij, ook al speelt Lestienne onder Daum niet zo veel wedstrijden. De sterke finish, Lestienne was eind vorig seizoen in de laatste drie wedstrijden van play-off 1 drie keer basisspeler én drie keer auteur van een goal, belooft veel goeds voor deze competitie. De ruwe diamant lijkt stilaan rijp voor de pluk.

Helaas, dat goeie einde krijgt na de zomer geen verlengstuk. Als de competitie begint, past Lestienne niet direct in het plaatje van Georges Leekens. Meunier, Akpala, Refaelov, Vázquez, dat is het aanvallend kwartet dat namens blauw-zwart aan de competitie begint tegen Waasland-Beveren. Lestienne mag in de slotfase invallen, vier minuutjes. In Charleroi blijft hij negentig minuten op de bank, de wedstrijden erna sprokkelt hij zéér magere minuutjes. Een eerste basisplaats komt er in Bergen, tussen Europese opdrachten in mogen Lestienne, de onder vuur liggende Vázquez en nieuwkomer Tchité zich “bewijzen”. Bacca zit daar nog op de bank. Overtuigend blijkt het allemaal niet voor Mac the Knife, want in de twee wedstrijden erna (Kortrijk en Standard) verzamelt Lestienne slechts 2 minuten. Weg lijkt de goeie flow.

Daarna valt alles plots in de plooi, dankzij de ‘omstandigheden’. In Kortrijk blesseert Refaelov zich (opnieuw) aan de hamstrings en valt Meunier uit met een overbelasting-letsel. Leekens doet voor de derby tegen Cercle opnieuw een beroep op Lestienne en die schiet uit zijn sloffen: drie goals.

Maar pas onder Juan Carlos Garrido breekt de spits helemaal door. Hij is dé man van november en december, en wordt dan slachtoffer van het ‘onbespeelbaar’ veld tegen KV Kortrijk. Met een zware enkelverzwikking revalideert hij tijdens de winterstage, die voor hem beperkt blijft tot eerst niksen, vervolgens wandelen en op het einde een beetje lopen. Hij mist Gent, komt terug tegen Genk, maar het duurt weken voor zijn inzet en snelheid weer worden gekoppeld aan offensief rendement. En toch: ondanks een dip in de vormcurve is onder Garrido geen sprake meer van de bank. Zelfs niet met de komst van een concurrent als Eidur Gudjohnsen. Als iedereen fit is en er moet worden gekozen, zijn Refaelov of de IJslander de pineut, niet de jonge twintiger. Het mag u daarom niet verbazen dat Lestienne na zijn eerste goal zondag in de armen van de Spanjaard sprong.

Westkapelle=Neerpede

Maxime Lestienne is een product van de jeugdopleiding van Moeskroen, Futurosport. Club droomt al langer van zijn eigen Futurosport, of, om het in Anderlechttermen te verwoorden, van een eigen Neerpede. Het heeft bouwplannen en binnenkort misschien een locatie. Op 6 mei was een gesprek gepland met politieke verantwoordelijken van de gemeente Knokke-Heist, maar op vraag van Club is dat met een weekje verlaat, zegt schepen van Sport Daniël De Vlaeminck. Die bevestigt dat Club overweegt om in zijn stad een trainingscentrum in te planten. De Vlaeminck: “Op dit moment zijn het nog aftastende gesprekken met een paar mensen en wellicht liggen er nog wel andere locaties op tafel, maar Club Brugge is zeer geïnteresseerd in een plek op ons grondgebied.”

De West-Vlamingen mikken daarbij op de plaats waar ze nu al een paar jaar de zomerstage doorbrengen: Westkapelle, aan de rand van de E34 naar Knokke-Heist. Ook komende zomer trainen ze daar weer, van half juni tot eind juli, op de terreinen van de plaatselijke tweedeprovincialer. De Vlaeminck: “Die moet daar wel kunnen blijven. Dat zal een van onze eisen zijn.”

Die zone van Knokke-Heist wordt in de toekomst sterk ontwikkeld. In de buurt, iets dichter bij de stad, komt het nieuwe ziekenhuis, er is al een nieuw zwembad, er wordt een golfterrein aangelegd en een jeugdherberg is in aanbouw. Het gebied is recreatiezone, én er is ruimte. Dat Westkapelle een eindje van Brugge ligt, is binnenkort geen probleem meer. De Vlaeminck: “Er komt een nieuw stuk autoweg naar Brugge, met een afrit in Westkapelle. Ze kunnen snel in de stad zijn.” Club wil in zijn nieuwe opleidingscentrum voor de bovenbouw (U17, U19, beloften en A-ploeg) niet alleen terreinen bouwen, maar ook verblijfsaccommodatie voor de spelers. Er is ook gedacht aan de schoolgaande jeugd, het atheneum van Knokke-Heist gaat in het talentpakket sport vanaf volgend schooljaar ook voetbal aanbieden.

DOOR CHRIS TETAERT & PETER T’KINT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content