Wie heeft in jullie relatie de eerste stap gezet ?

Daar bestaat altijd discussie over. Ik denk allebei een beetje. Ik speelde in die tijd bij Genk en Nicole was bevriend met de vrouw van één van onze kinesisten. Wanneer we met de ploeg carnaval gingen vieren, had hij Nicole meegevraagd en zo leerde ik haar kennen. Wie nu juist het initiatief nam die avond is niet echt duidelijk. Het was gewoon liefde op het eerste gezicht !

Je hebt veel vrije tijd. Wat doe je dan zoal ?

Het internet boeit me wel. Ik heb vroeger bouwkunde gestudeerd en daar zoek ik wel vaak dingen over op. Ik e-mail ook geregeld met vrienden. De computer staat dus niet voor niets in onze woonkamer. Alleen chatten doe ik niet. Dat vind ik te onpersoonlijk. Voor de rest ben ik heel veel met de kinderen bezig. Ik hou ervan om dingen met hen samen te doen. Kianu is nog klein, maar Miguel voetbalt en hij heeft graag dat wij naar zijn wedstrijden komen kijken.

Kijkt Miguel op naar zijn papa ?

Wanneer ik goed speel of scoor, is hij wel fier, maar hij zal het evengoed zeggen wanneer ik niet goed speel. Naar de buitenwereld toe loopt hij zeker niet te koop met het feit dat zijn papa profvoetballer is. Zijn juffrouw wist de eerste weken zelfs niet eens dat Miguel een bekende papa heeft. Wij zijn daar echt blij om, want voor ons is voetballer een beroep als een ander en wij voelen ons zeker niet meer dan iemand anders.

Aan welk voorwerp in huis ben je gehecht ?

Aan de foto van een goede vriendin, die een aantal jaren geleden verongelukt is in een auto-ongeluk. Zij zou getuige zijn op onze trouw, maar enkele maanden eerder sloeg het noodlot toe. Haar moeder is nu meter van onze jongste zoon, vermits we het aan haar dochter spijtig genoeg niet meer konden vragen. Die foto blijft een aandenken.

Favoriet muziekgenre ?

Ik luister vooral naar Radio Donna, maar speel ook wel eens een cd. Die van Novastar en Live vind ik wel goed. Veder spreken ook liedjes met mooie teksten me aan.

Wat was de meest lachwekkende situatie waarin je je ooit bevond ?

Dat was bij een vriend. Ik was op hem aan het wachten en ondertussen was er iemand anders zijn beklag tegen hem aan het doen over het feit dat volgens hem voetballers verwend en arrogant zijn. Nu wist die persoon niet dat ik hen in de kamer daarnaast kon horen en mijn vriend speelde het spelletje mee door nog wat extra te stoken. Toen die man buiten ging zag hij mij en werd hij natuurlijk knalrood, terwijl mijn vriend en ik niet meer konden van het lachen.

Waarvan heb je spijt ?

Van het feit dat ik mijn studies moest opgeven. Zoals ik al zei, heb ik bouwkunde gestudeerd, maar dat was op de duur niet meer te combineren met het voetbal. Die studies interesseerden me wel enorm en ik heb daar ook veel tijd ingestoken. Aan de andere kant ben ik natuurlijk wel blij dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Ik heb, mede daardoor, veel bewondering voor spelers die de combinatie topsport-studies wel volhouden.

Lees je graag ?

Boeken totaal niet ! Ik zou zelfs niet weten wat de titel was van het boek dat ik het laatst gelezen heb. Wanneer we tegenwoordig met het vliegtuig op verplaatsing gaan, loop ik op de luchthaven wel vaak met enkele boeken rond, maar ik heb nog steeds geen exemplaar naar mijn goesting gevonden waarin ik ook werkelijk wil beginnen. Eigenlijk lees ik dus alleen Voetbal Magazine en computertijdschriften.

Wat spreekt jou het meest aan in Nicole ?

Ze is heel lief en staat altijd klaar voor mij. Soms voel ik me zelfs een beetje schuldig, omdat je als voetballer eigenlijk een egoïstisch leven hebt. Heel het gezinsleven draait namelijk om jou. Nicole maakt daar echter nooit een probleem van.

Nicole Van Craybex (35)

Jullie zijn beiden afkomstig uit het Genkse. Hoe verliep de aanpassing hier in Brugge ?

Heel goed ! Zolang Philippe en de kinderen tevreden zijn, maakt het voor mij niet uit waar we wonen. Zelfs bij de verhuis naar Engeland kenden we geen grote aanpassingsproblemen. Miguel ( het oudste zoontje van 8 jaar, nvdr) ging daar naar een Engelse school en was er heel populair bij zijn klasgenootjes. Bijna wekelijks werd hij uitgenodigd op één of ander verjaardagsfeestje.

Wat zijn je favoriete bezigheden ?

Aangezien Kianu nog maar 11 maanden is, ben ik momenteel vooral met hem bezig. Voor de geboorte gaf ik full-time squashles in een sportcentrum, maar daar ben ik mee gestopt. Op school studeerde ik bedrijfsbeheer, maar ik heb nooit iets in die richting gedaan. Ik ben trouwens altijd heel sportief geweest. Toen ik klein was heb ik geturnd en getennist en voor de komst van Kianu hield ik me bezig met step en tae-bo.

Philippe was achttien toen je hem leerde kennen, terwijl jij zesentwintig was : hebben jullie nooit problemen gehad met dat leeftijdsverschil ?

Nee, totaal niet. Toen we elkaar leerden kennen dacht ik dat hij ouder was en hij dacht dat ik jonger was. Wij hebben daar nooit problemen van gemaakt. Het klikte van in het begin heel goed tussen ons en dan maakt dat verschil in leeftijd niets uit.

Hecht je veel belang aan kleding en uiterlijk ?

Niet echt, nee. Ik draag gewoon kleding waar ik me goed in voel. Gewoonlijk koop ik een aantal basisstuks die ik gemakkelijk met andere dingen kan combineren.

Wat was het laatste waaraan je echt veel geld uitgaf ?

Aan onze meubels. Ik ben niet iemand die het geld door ramen en deuren gooit, maar probeer toch van het leven te genieten. Wij kopen zelden iets impulsief. Meestal vergelijken we eerst de prijzen in verschillende winkels.

Wat is Philippe zijn beste/slechtste eigenschap ?

Zijn beste, het feit dat hij altijd rustig blijft en goed kan luisteren. En zijn slechtste ? ( Denkt even na) Soms is hij slordig, maar ik denk dat elke man dat wel heeft. Voor de rest heb ik niet te klagen.

Is hij romantisch ?

( Lacht) ( Philippe : “Alleszins minder romantisch dan Nicole !”) Niet echt. Soms zou ik dat liever anders zien, maar hij compenseert dat wel op andere vlakken. Hij houdt zich bijvoorbeeld heel veel bezig met de kinderen.

Voor wie heb je bewondering ?

Voor mensen die met heel weinig tevreden kunnen zijn en voor mensen die, ook al hebben ze al veel meegemaakt, toch nog trachten om hun kinderen mooie waarden en normen mee te geven. Dat klinkt misschien heel cliché, maar in Engeland was er bijvoorbeeld een vriendje van Miguel dat samen met zijn ouders en zijn zusje in een piepklein appartementje woonde. Toch waren die mensen ongelooflijk gastvrij en kreeg je van hen enorm veel liefde. Miguel was ook de enige van zijn klas, wiens ouders twee auto’s hadden. Vele mensen beseffen gewoon niet hoe goed wij het hier in België wel hebben.

Welke waarden en normen vinden jullie belangrijk in de opvoeding van jullie kinderen ?

Respect, beleefdheid en eerlijkheid. Ik kan absoluut niet overweg met mensen die liegen.

Zijn jullie strenge ouders ?

Ik denk het wel. Wij willen gewoon dat onze kinderen goed weten waar de grenzen liggen. Miguel gaat graag mee kijken naar de wedstrijden van Philippe, maar dat kan voor ons alleen wanneer hij zich gedraagt en dat hij weet hij ook. Wij proberen wel altijd heel open te zijn. Miguel kan bijvoorbeeld altijd met ons praten wanneer hij het niet eens is met een beslissing. Wij proberen hem dan uit te leggen waarom iets wel of niet kan.

door Ilse Peleman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content