Pieter Gerkens past bij Anderlecht

© belgaimage

Waarom wilde Anderlecht Pieter Gerkens? En waarom wilde Pieter Gerkens naar Anderlecht?

Heel lang dongen KV Oostende en Anderlecht samen naar de gunsten van middenvelder Pieter Gerkens,die met STVV een van de uitblinkers was in play-off 2. Uiteindelijk was de ene club (Anderlecht) bereid om nog iets verder te gaan op financieel vlak om Gerkens te halen dan de andere. ‘Maar ook KV Oostende is een mooie, goed gestructureerde club’, zegt manager Nico Vaesen die indertijd nog met KVO-trainer Yves Vanderhaeghe voetbalde bij Eendracht Aalst. Gerkens praatte zowel met de trainer van Oostende als met René Weiler. Vaesen: ‘Ik heb Pieter gezegd dat hij in feite geen slechte keuze kan maken. Het zijn twee mooie ploegen.’ Uiteindelijk tekende de Limburger maandag een contract van vier jaar met de landskampioen, die op financieel vlak net iets verder wilde gaan en een bod deed dat aan de wensen van STVV voldeed.

Waarom wilde Anderlecht Gerkens zo graag? ‘Omdat hij een intelligente, elegante voetballer is die Weiler bekoorde’, zegt Vaesen. ‘Pieter is een offensieve middenvelder die de oplossing al kent voor hij de bal heeft. Hij beschikt over een groot loopvermogen, infiltreert goed, maar zijn grootste kwaliteit is zijn spelintelligentie.’

Toen Anderlecht voor het eerst informeerde, wilde Gerkens weten of het niet was om gewoon het contingent Belgen te vergroten. ‘In dat geval hadden we niet eens gepraat’, zegt Vaesen, die net als de speler enorm onder de indruk was van hoe Weiler en diens assistent hun huiswerk hadden gemaakt.

Gerkens heeft met zijn flair en elegantie het profiel dat bij de uitstraling en de speelwijze van paars-wit past, vindt Vaesen. ‘Anderlecht heeft in het verleden al een paar keer gepoogd om hem te halen, toen hij in de jeugd speelde, maar hij zat toen goed bij Genk.’ Anderhalf jaar geleden verliet Gerkens blauw-wit omdat de speelkansen er niet voor het grijpen lagen en koos hij om nee te zeggen tegen een goed contractvoorstel van Genk en naar STVV te gaan. Daar moest hij inleveren, maar kreeg hij wel extra speelkansen ‘Dat is een fout die ik bij veel jongeren bij topclubs zie’, zegt Vaesen. ‘Die blijven te lang in hun comfortzone, zonder veel uitzicht op spelen. Je moet als belofte een jaar investeren, maar als je dan nog niet vaak aan spelen toekomt, moet je naar een club op een lager niveau uitkijken waar dat op wekelijkse basis wel kan.’ Bij STVV was Gerkens titularis toen Ivan Leko in de zomer als nieuwe trainer kwam. Eerst liep het moeilijker, omdat Leko voor een ander tactisch plan koos, met Stef Peeters en Steven De Petter centraal. Pas toen STVV op het middenveld voor drie man koos, paste Gerkens opnieuw in het plaatje, en beleefde hij met de Kanaries sportieve hoogdagen.

Zal de Limburger de overstap maken van play-off 2 naar de Belgische top? Dat kan niemand garanderen, weet Vaesen. ‘Pieter zal speelkansen krijgen met de drukke kalender die Anderlecht heeft, maar niemand weet hoeveel matchen dat zullen zijn. Hij weet heel goed waar hij aan begint, het is niet iemand die een uitdaging uit de weg gaat.’

Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content