De Limburgse zwemmer, die in februari nog een longoperatie onderging, neemt komend weekend deel aan de vrijeslagnummers op het BK in Antwerpen.

Donderdag 24 april 05:20

Mijn wekker loopt af. Snel klaarmaken, want over een halfuur moet ik vertrekken voor mijn ochtendtraining. Een uitgebreid ontbijt moet dus snel naar binnen worden gespeeld. Al een geluk dat ik ’s avonds steeds mijn sporttas klaarmaak, zo kan ik toch al wat langer slapen.

06:15

Samen met de ploeg leg ik de lijnen in en hang ik de vlagjes op. De training kan beginnen. Op het programma: een lange duurtraining van zes kilometer, met veel wisselslag om de conditie op te bouwen. De training is onderverdeeld in twee sets, die bestaan uit 10 x 300 meter en 12 x 150 meter. Door een blessure aan mijn schouderblad ondervind ik tamelijk wat last bij de vlinderslag. Daarom mag ik die vervangen door crawl.

08:00

Ziezo, de training zit erop. Nog even wat stretchen zodat mijn benen niet te stijf worden. Ik eet ook nog een tussendoortje om wat bij te komen. Hierna staat immers een krachttraining op het menu. Die vergt veel tijd en moeite van mijn lichaam, omdat ik in februari een longoperatie onderging en dus veel spiermassa verloor. Door die blessure ben ik opnieuw niet in staat om veel oefeningen af te werken, maar ik doe er wat extra zodat mijn blessure sneller kan genezen.

11:00

Het was een lange en zware ochtend. Eindelijk kom ik terug thuis en kan ik eten. Naar hartenlust en zoveel als ik wil. Dat is eigenlijk altijd wel zo. Hierna check ik nog snel wat mails en beantwoord ik vragen om vervolgens weer onder de wol te kruipen en wat slaap in te halen. Aangezien ik zeer korte nachten heb, probeer ik overdag een drietal uren bij te slapen om te herstellen tussen de trainingen.

15:00

Na een uit de hand gelopen middagdutje doe ik al wat voorbereidingen voor het avondeten. Tijdens het bekijken van een serie snijd ik de groeten en maak ik een puree klaar. Natuurlijk staat hierna opnieuw een maaltijd op het programma voor mijn volgende training.

16:30

Mijn opwarming voor de avondtraining speelt zich af naast het zwembad. Deze bestaat uit oefeningen voor betere vormspanning, blessurepreventie, kracht en coördinatie. Een halfuur later springen we opnieuw het water in, voor een sprinttraining deze keer. Na een kilometer inzwemmen, doen we een sprintset en dan volgen weer duursets met wisselslag. We komen opnieuw aan een training van 6 kilometer.

19:15

Na het stretchen is het tijd om huiswaarts te keren en daar heeft mijn vriendin het eten klaarstaan. Super! Nadien kruipen we de zetel in om nog wat te relaxen voor de televisie of samen nog wat zaken te regelen.

21:30

Tijd om nog wat snacks op te peuzelen vooraleer ik een uurtje later weer mijn bed in duik. ?

DOOR FABRICE VANDEN ABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content