UEFA-president Michel Platini is voor minimaal negentig dagen geschorst en vorige week werd bekend dat de FIFA ook onderzoek doet naar zijn tijdelijke vervanger. De Spanjaard Angel María Villar Llona zou als voorzitter van de Spaans-Portugese kandidatuur voor het WK 2018 stemafspraken hebben gemaakt met Qatar 2022. De sancties verhinderen de Europese voetbalunie niet om krachtdadig op te treden. Vanuit Nyon kwam vorige vrijdag het nieuws dat een onderzoek wordt ingesteld naar de gebeurtenissen rond het duel in de Champions League tussen Manchester City en FC Sevilla.

Wie dacht dat alleen de late en beslissende treffer van Kevin De Bruyne achteraf nog belang had, zat fout. Het belangrijkste feit speelde zich blijkbaar voor de aftrap af. De Cityfans joelden tijdens de hymne van de kampioenenliga en de club dreigt daar nu voor gestraft te worden.

Als u er nog aan twijfelde of voetballeiders op een andere planeet leven, dan weet u het nu wel zeker. Hoewel, reglementair hebben ze het gelijk aan hun kant. Volgens artikel 16 (2) van de UEFA-regels ‘is het verboden het spelen van nationale of competitiehymnes te verstoren’. Dat veel mensen zich beledigd kunnen voelen door gejoel tijdens hun volkslied is begrijpelijk. Dat de UEFA aan ‘Zadok the Priest’ (het Champions Leaguelied is muziek uit de 18e eeuw van Georg Friedrich Händel waar de Engelsman Tony Britten in 1992 een nieuw arrangement en tekst voor maakte) evenveel waarde hecht, maakt duidelijk hoe belangrijk de bobo’s zichzelf vinden. Of heeft het te maken met het feit dat de hymne voor de Europa League van de hand is van de schoonzoon van Michel Platini? Is dit overigens niet verdacht en een bijkomende reden om de schorsing van de ex-coryfee van Juventus te verlengen?

De supporters van The Citizens gaan overigens al een paar jaar flink tekeer als de klanken van ‘Zadok the Priest’ weerklinken. Ze protesteren daarmee tegen de regels van financiële fair play, waarmee de UEFA Manchester City zou viseren. De club van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne kreeg vorig seizoen een fikse boete omdat de uitgaven hoger lagen dan de voetbalgerelateerde inkomsten.

Manchester City werd enkele jaren geleden opgekocht door sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan en de fans van de Sky Blues vinden het niet meer dan normaal dat hij met zijn oliedollars succes kan kopen. Voetbal draait in hun ogen om wie het meeste geld heeft en niets anders. Ook niet als de inkomsten voor een belangrijk deel het resultaat zijn van de onheuse behandeling van duizenden Nepalezen, Pakistani en Indiërs.

The Citizens zijn dan ook niet van plan zomaar een boete van de UEFA te aanvaarden. Het boegeroep tijdens de Champions Leaguehymne is immers niet meer of minder dan vrijheid van meningsuiting. Een sanctie zou indruisen tegen artikel 10 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.

Wie moest glimlachen bij het gedrag van de UEFA in deze ‘kwestie’, mag zich nu voluit laten gaan. De club van sjeik Mansour, een lid van de heersende familie in de Verenigde Arabische Emiraten, beroept zich op de vrijheid van meningsuiting die in eigen land niet bestaat.

Vorige week nog werd Abdullah Qassem, een speler van Al Dhafra SCC uit de UAE Arabian Gulf League, samen met een nog niet genoemde ploegmaat door de rechtbank in Abu Dhabi tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij had ‘met telecommunicatiemiddelen de gevoelens van anderen gekwetst en op internet beelden getoond die in strijd waren met de publieke ethiek’. De 29-jarige Qassem werd gefilmd door zijn ploegmaat toen hij zijn onvrede uitte over het feit dat hij niet geselecteerd was door bondscoach Mahdi Ali.

Gelukkig reageerde Vincent Kompany dus niet onheus toen Manuel Pellegrini hem aan de kant liet voor de duels tegen Bournemouth en FC Sevilla. Zouden de fans van Manchester City niet eerst voor mensenrechten in de Verenigde Arabische Emiraten betogen vooraleer ze de pietluttigheden van de UEFA aanvallen?

DOOR FRANÇOIS COLIN

‘Sjeik Mansour wil vrijheid van meningsuiting in Manchester, niet in Abu Dhabi.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content