Piramide zonder basis

© BELGAIMAGE

De herinnering aan een RE Mouscron dat begin 2019 dominant voetbalde en het meeste balbezit had, ligt nog vers in het geheugen. Zo vers dat men wel eens vergeet dat Bernd Storck in zijn beginperiode op Le Canonnier eerst puntenwinst had bewerkstelligd op een andere manier. In zijn eerste vier maanden, tot hij aan de winterstop eindelijk in staat was om patronen en automatismen in zijn team te slijpen, had de Duitse trainer vooral de verdediging dichtgemetseld. Bij zijn komst slikte de ploeg immers nog veel te gemakkelijk doelpunten. Een strategie die zijn spelers vanaf dat moment 17 punten op 45 én de nodige dosis vertrouwen opleverde, een welgekomen opsteker na hun catastrofale start met 0 op 18.

Ook bij Cercle lijkt de eerste opdracht van Storck erin te bestaan zijn spelers te leren hoe ze moeten verdedigen, zowel bij balverlies als in balbezit. De drie goals die groen-zwart incasseerde tegen Charleroi, een van de eersteklassers die het best druk zet, toonden aan waar de grootste problemen zich bevinden. Bij de openingsgoal destabiliseerde balverlies van thuisspeler Johanna Omolo op de rechterkant in een flits de hele thuisverdediging.

Bij de 0-2 van Massimo Bruno was het nog erger, toen de verdedigende middenvelder van Cercle, Rominigue Kouamé, op meer dan zestig meter voor zijn doel de bal verloor. Ver genoeg om een foutje op te vangen, leek het, maar dat was het niet. Op het moment waarop Ali Gholizadeh de pass van de Malinees onderschepte en de tegenaanval opzette, bevonden zich nog amper twee spelers van Cercle achter de bal. De prijs voor een gedurfde aanpak, die bij onverwacht balverlies afgestraft wordt. Bernd Storck heeft nog onvoldoende tijd gehad om dat risicogedrag bij te sturen dat bij een ambitieuze tactiek, gebaseerd op balbezit, hoort.

Zelfs de centrale verdediger van Charleroi, Modou Diagne, kreeg in Brugge ruimte zat. Door op de middenlijn de bal te recupereren volstond één kleine baltoets om het hele middenveld van de thuisploeg uit balans te spelen en zelf af te werken. Een zoveelste voorbeeld om de catastrofale verdedigende cijfers van Cercle te illustreren. De vereniging incasseerde zondagavond zijn dertigste tegengoal, een gemiddelde van drie per wedstrijd. Zijn eerste bouwwerf heeft de nieuwe trainer al duidelijk gezien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content