Zelden heb ik zo’n pak zever en frustratie gelezen in een reactie als in die van de heer Eric Matthys hier vorige week. Voor alle duidelijkheid: ook ik ben gekant tegen de play-offs, maar ze zijn er nu eenmaal en als je de punten niet halveert, hoef je ze ook niet in te voeren, want wie gaat nog een abonnement kopen als zijn club 15 punten achterstaat? De kunst bestaat erin om je ploeg te laten pieken naar die play-offs. Daar slaagt enkel Standard al vier jaar in, dat is ook een kwaliteit.

Sinds vier jaar heb ik dit voorspeld: als Club de kans heeft om de titel te pakken in deze formule zal het kot te klein zijn. En kijk: op zowat ieder voetbalforum uiten de (vooral RSCA-)supporters hun ongenoegen en krijgen andere supporters verwijten naar het hoofd gesmeten. Het zijn trouwens Herman Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock die groot voorstander zijn van de huidige formule.

Maar om terug te komen op de heer Matthys:

– 400 euro betaal je enkel in Anderlecht voor een gemiddelde plaats.

– Scheidsrechters zijn vooral ook mensen.

– Twee lichte strafschoppen van SVZW? Komaan zeg, Kouyaté buffelde zijn tegenstrever serieus tegen de grond en Nuytinck heeft zelf een zware inschattingsfout gemaakt in de situatie met Leye – ik denk dat Mbokani ook niet recht blijft in zo’n duel.

– Het was handsbal van Colpaert, maar wat gezegd van de charge van Bruno waar nergens een bal was en de zoveelste elleboog van Wasilewski op de doelman? Toch rood voor beiden?

– Bij de terécht afgekeurde goal in Brugge staat Gillet buitenspel én geeft De Sutter toe dat hij “misschien” wel een duw gaf aan Høgli voor de bal er was. Op de foto zie je zelfs De Sutters hand boven op het hoofd van Høgli.

– Die boete van 300 euro voor Johnny Brompot is lachwekkend laag. In andere landen, vooral Engeland, gaat hij enkele matchen in de tribune en zal het een boete zijn evenredig aan zijn loon.

– De ‘penalty’ veroorzaakt door Almebäck op Mbokani vorig seizoen die RSCA kampioen maakte en toch ook wel zeer licht was, vergeet u dan maar gemakshalve?

Beste Eric Matthys, het is algemeen geweten dat topclubs (en in het bijzonder uw geliefde RSCA) meestal bevoordeeld worden bij twijfelgevallen. Het zit eens een paar matchen tegen en de scheidsrechters worden al verdacht… Een beetje objectiviteit is wel op zijn plaats, me dunkt.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Brecht Adams, Wielsbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content