De vierde finalewedstrijd wordt na incident herspeeld.

De spanning viel zaterdagavond te snijden in de Expodroom. Bree moest in eigen huis winnen om de stand op 2-2 te brengen. In het andere geval was Oostende voor het tweede opeenvolgende jaar kampioen. Sowieso was het de laatste thuiswedstrijd voor het coachesduo Chris FinchJohan Roijakkers, dat de Limburgse club op de basketbalkaart zette en volgend jaar bij Bergen aan de slag gaat.

De partij begon op zich al heel merkwaardig. Oostende slaagde er de eerste vijf minuten niet in ook maar één puntje te scoren : het stond meteen 18-0 in het voordeel van Bree. Zelden zo een offensieve demonstratie gezien ! In het zicht van de rust krabbelde Oostende, via een alweer erg sterke Sam Van Rossom, een beetje overeind waardoor er de rust ingegaan werd met 45-34. Daarna beleefde de kustploeg zijn traditionele sterke derde kwart en ook in het slotkwart toonde Oostende zich de betere ploeg. Na een ultieme driepunter van Titus Ivory gaf het scorebord na veertig minuten een 73-73. Beide ploegen maakten zich op voor verlengingen, tot Bree ineens triomferend de handen omhoog stak. In realiteit bleek de eindstand 73-72, Bree won, het scorebord gaf een foute score aan. Consternatie alom !

Daarop gingen enkele Oostendse spelers ( Sebastien Bellin, Veselin Petrovic en Elvir Ovcina) door het lint. Ze belaagden de wedstrijdcommissie en gingen in de clinch met Breese supporters en medewerkers. Daarbij viel ook flink wat schade aan de geluids- en lichtinstallatie in de zaal. De schadeclaim werd in der minne geregeld.

Maar wat zegt het reglement eigenlijk over zo’n affaire ? Het is toch het wedstrijdblad – de officiële gegevens – dat telt ? “Dat is inderdaad de letter van het reglement,” geeft sportief manager van Oostende Philip Debaere toe, “maar in de geest van de match moet je erkennen dat die dwaling op het scorebord een grote invloed had op het wedstrijdverloop. De enige goede beslissing die hier dus kan vallen, is deze wedstrijd te herspelen.”

Na twee uur van gepalaver in de coulissen bleek dát trouwens de oplossing van de wedstrijdcommissie : de vierde wedstrijd van de finales in de play-offs moet komende woensdag herspeeld worden. Wint Bree opnieuw, dan krijgen we zaterdag in Oostende de ontknoping.

Maar wat liep er nu werkelijk fout ? De vergissing gebeurde op anderhalve minuut voor het einde, toen bij een 73-67-stand Rashad Wright voor Oostende een lay-up binnenlegde, maar daarvoor drie punten toegekend kreeg op het scorebord : 73-70. Dé grote verantwoordelijkheid in deze farce ligt bij de falende wedstrijdcommissaris. Hij had de wedstrijd moeten stilleggen en de scheidsrechters interpelleren zodra hij de fout ontdekte.

Nochtans bleek achteraf dat de brave man de fout ontdekte op 18 seconden voor affluiten, maar dat hij niet durfde of wilde (?) ingrijpen. Een serieuze flater, met kwalijke gevolgen. Zeker voor Bree, dat dus eigenlijk de stand in de finales op 2-2 bracht, maar nu gedoemd is komende woensdag de wedstrijd te herspelen. En dat met een krappe kern die al enkele weken op zijn tandvlees loopt. Finch en Roijakkers hadden hun afscheidsmatch in de Expodroom wellicht anders voorgesteld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.