De Eneco Tour gooit unieke troeven op tafel om te overleven.

De wielerzomer van 2012 moet een van de drukste aller tijden zijn. De champagne van de Champs-Élysées was nog maar net verteerd of het wielerkruim streed in Westminster om olympische glorie. Vandaag/ woensdag is het aan de tempobeulen in de olympische tijdrit. Over goed twee weken al begint de Vuelta, die doelbewust jaar na jaar meer richting hoogzomer opschuift. Tussendoor vindt nog de Clásica San Sebastián plaats, dit seizoen plompverloren geprogrammeerd op een dinsdag, hoewel die koers toch een klassieker is.

De Eneco Tour, die volgende maandag start in Waalwijk, lijkt dus ietwat ongelukkig op de kalender te zitten. Bij renners die de Tour reden, zal het vat nu toch echt wel af zijn. Andere deelnemers koersen in de wetenschap dat ze zes dagen later in de Ronde van Spanje worden verwacht. Bovendien oogt de Vuelta loodzwaar, misschien zelfs té. Verwordt de Eneco Tour dan tot een verplicht nummer waar teams hun B-selectie op afsturen of, erger nog, één lange toertocht waar verveelde toppers hun trainingskilometers afmalen? Wel, dat lijkt al bij al mee te vallen. De parcoursbouwers hebben de ronde enkele unieke verkoopargumenten bezorgd, die garanderen dat de WorldTourkoers zelfs in deze drukke wielerzomer de aandacht zal trekken. Dat doet de Eneco Tour onder meer door in het gat te duiken dat de Ronde van Vlaanderen liet: de koninginnenrit passeert tweemaal over de Muur van Geraardsbergen en finisht op de vernieuwde Vesten. In diezelfde etappe moet ook de Kwaremont, de Paterberg, de Eikenberg en de Kruisberg bedwongen worden. Een gegarandeerde publiekstrekker kortom. Het door Wouter Vandenhaute zo gekwetste Geraardsbergen tekende een contract om de Eneco Tour de komende vijf jaar te ontvangen, waarvan drie keer als aankomst voor de beslissende slotetappe.

Een al even slimme zet van de organisatie was het programmeren van een korte ploegentijdrit. De chronoproef met start en aankomst in Sittard volgt voor een groot stuk dezelfde omloop als het fel gehypete WK ploegentijdrit, dat plaatsvindt op 16 september. Het is voor het eerst in de WK-geschiedenis dat zo’n ploegentijdrit met merkenteams verreden wordt. Je als merk of als team wereldkampioen mogen noemen spreekt natuurlijk enorm aan. Het nieuwe WK leeft bijgevolg sterk in het peloton. Wie in september echt kans wil maken, vaardigt het best een sterke ploeg af naar de Eneco Tour. Te oordelen naar de voorlopige starterslijst hebben de meeste managers dat ook zo begrepen. Als extra attractie kan de Belgisch-Nederlandse rittenkoers Alberto Contador presenteren. De schorsing van de Spanjaard loopt immers af.

DOOR JEF VAN BAELEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content