Ante Palaversa, belgaimage
Ante Palaversa © belgaimage

+

Dieumerci Mbokani

Had al zijn afscheid aangekondigd maar een verbeterd contract doet soms wonderen. De Great Old mag God danken dat Dieu bleef. Er waren veel vraagtekens toen hij een jaar geleden met veel overgewicht arriveerde, maar de kilo's en de negatieve perceptie speelde hij binnen de kortste keren weg. Messcherp, als een jonge hinde, dartelde hij aan de Kehrweg. Hij is de meest beslissende factor binnen het systeem van Bölöni. Met leeftijdsgenoot Refaelov en Hairemans, die Lamkel Zé mocht vervangen, is het derde jaar onder de Roemeen uitstekend ingezet. Als God Dieu nu ook nog blessurevrij kan houden, mogen ze dromen op de Bosuil. Zelden worden spitsen beter met ouder worden, maar bij hem lijkt dat wél het geval.

Nikola Storm

De gevaarlijkste flankspeler uit 1B kan straks ook dat predicaat krijgen een reeks hoger. Scoorde heel erg knap de eerste goal en had een loepzuivere assist bij de tweede. 'Iedereen tegen Mechelen' heeft van de Kakkers nog meer 'Mechelen tegen iedereen' gemaakt. Deschacht noemde het een geoliede machine, eentje die voort dendert op gramschap en kameraadschap, met zin om iedereen te bewijzen dat het overlevers zijn. Thoelen, Peyre, Swinkels, Van Damme, Kaya en Storm waren te min om op een hoger niveau te mogen blijven, maar met Vrancken als motivator is het elftal fysiek en mentaal ijzersterk. Waren ze voor velen een luis in de pels nog voor de start, dan gaan ze dat ook worden tijdens het seizoen.

Ante Palaversa

De pas 19-jarige Kroaat werkte zich te pletter, samen met bulldozer Kevin Vandendriessche, zodat het middenveld van Anderlecht de wedstrijd niet naar zijn hand kon zetten. Sterk in de recuperatie, goeie lange bal, veel maturiteit voor zijn leeftijd. Manchester City gaf 6 miljoen voor hem en al leek zijn motor wat beperkt in de voorbereiding, in het Lotto Park was daar niks van te merken. Davies en Kompany zullen watertandend naar hem hebben gekeken, want Anderlecht sukkelt op de positie van verdedigende middenvelder. Oostende pakt een gouden driepunter, de aankopen, op Neto na, lijken aanwinsten. Maar de vraag mag gesteld worden: was het jonge Anderlecht een waardemeter?

-

Anderlecht

Wat een afknapper van formaat. Thuis verliezen van KVO, een ploeg die door heel wat volgers als potentiële daler wordt beschouwd en vorig seizoen geen enkel punt kon rapen tegen de top zes. De eerste twintig minuten waren hoopgevend, met flitsend bewegingsvoetbal en Michel Vlap naast de coach als beste aanwinst, maar dat thuis een voorsprong werd weggegeven, de jonkies na 70 minuten stikdood waren, positioneel vooral op de flanken fouten werden gemaakt en er gebrek aan efficiëntie was bij het besluiten, was niks waar een open en ijzersterke Kompany zich achteraf zorgen over maakte. Hij had dit zelfs verwacht. 'We blijven ons plan volgen.' Geen fluitsignalen van het publiek, geen ontgoocheling, het komt wel goed, alsof er werd gewonnen met champagnevoetbal. Iedereen nog in de droom! Het charisma van de wereldster, maar bij het wakker worden zal er moeten worden beseft dat er zondag in Moeskroen beter wat wordt gehaald. Al was het maar om de jongens op het veld, Kompany incluis, niet aan het twijfelen te brengen. Een diepe spits met scorend vermogen moet er wel dringend bij, die had zondag voor de winst gezorgd.

Zulte Waregem

De kalender oogt zwaar voor Essevee, dat volop blijft bouwen: na het stadion nu ook aan een ploeg. Die lijkt nog niet klaar om vervlogen tijden naar Waregem terug te brengen. Toch niet met de wedstrijd tegen Mechelen als referentie. Ze werden op alle vlakken afgetroefd en afgebluft, ondanks veel goeie wil was het gebrek aan kwaliteit manifest. Govea en Seck kregen het middenveld niet onder controle, de defensie had alle moeite om de aanvallers van KV af te stoppen. Bansen zag ook dat de vele tegengoals van Zulte Waregem vorig seizoen niet aan de doelman lagen. Larin miste nonchalant nog een strafschop, het is hopen dat Oberlin snel fit is en Berahino komt, want Harbaoui is er niet meer om, zoals de voorbije twee seizoenen, groot onheil te voorkomen.

STVV

De ploeg die vorig seizoen zeer meeslepend voetbal bracht en maar net play-off 1 miste, is afgeroomd. Jongens die toen het wedstrijdblad net niet haalden, moeten nu mee de kar trekken. Vorig seizoen werd ook gestart met 4 op 15 maar zag je er de kwaliteit afdruipen. Die is er nu niet. Het is nog vroeg voor conclusies, maar de coach staat voor een lastige taak.