Fashion Sakala, BELGA
Fashion Sakala © BELGA

Plus

Amallah-Carcela

Meer dan een uur met tien en in een verzengende hitte een achterstand omzetten in een zege, het new look Standard is op weg om de grootste uitdager van Club Brugge te worden in de titelstrijd. Met elf tegen elf bliezen ze Kortrijk weg en na de domme uitsluiting van Maxime Lestienne koos Michel Preud'homme slim en bracht hij goed getimed drie super offensieve wissels, die ook nog eens de twaalfde man uit de impasse haalden. Zoals op Cercle forceerde MehdiCarcela de drie punten, maar wat Selim Amallah liet zien was zeer opmerkelijk. Heel veel loopvermogen, duelkracht, presence, een teamspeler en een aanjager. Eigenlijk houdt uitgerekend hij Mehdi op de bank. Terwijl haast iedereen krampen had, liep Amallah in deze tropische temperaturen bijna 13 kilometer en was hij ultiem nog sterk genoeg om te reageren op de versnelling van de Marokkaan. Bij Moeskroen niet de meest opvallende, evenmin als MërgimVojvoda, maar Standard zag terecht brood in allebei.

Vandendriessche-Sakala

KVO borduurt verder op de zes op zes van de competitiestart. Ik noemde Kevin Vandendriessche al eens een bulldozer, maar eentje die naast afbraakwerken ook veel vuile meters maakt en overal op het veld verschijnt waar het brandt. Illustratief was zijn mislukte trap die een perfecte assist van Fashion Sakala werd en later de winning goal waarbij hij weer op de juiste plek infiltreerde. Je moet hem geen tactische richtlijnen meegeven, hem letterlijk en figuurlijk loslaten op het veld is voldoende. Een schoonheidsprijs is niet aan hem besteed. Wel aan Sakala, die op één jaar tijd veel maturiteit won en met een torinstinct dat de kustjongens nog veel punten gaat opleveren. Moet door de defensieve uitgangspositie van KVO wel steeds van heel erg ver komen.

Samatta-Ito

Genk speelde allerminst goed tegen Anderlecht, maar één intelligente klasseflits van de Tanzaniaan was voldoende voor de zege en opluchting in Genk. Onttrok zich aan de dekking van VincentKompany, vond subtiel een slim positie kiezende BryanHeynen en reageerde alert op de sublieme aanname en pas van Junya Ito, die een handelingssnelheid heeft die matchen beslist. De afwerking van Ally Samatta was er een uit het boekje. Al vijf goals maar toch lijkt zijn lichaamstaal te verraden dat hij een lonende transfer verkiest boven deelname aan de Champions League.

Min

KV Kortrijk

Overrompeld toen Standard nog met elf stond en swingde, bleef de ploeg na de verrassende voorsprong én de uitsluiting van Lestienne spelen alsof het Standard was dat met een man meer op het veld stond. De Kerels deden hun naam weinig eer aan en speelden als bange wezels meer achteruit dan vooruit. Ze verzuimden op zoek te gaan naar een geruststellende 0-2 en konden de switch niet maken van overleven naar het definitief knock-out slaan van de tegenstander. Onvoldoende inspelen op de wisselende omstandigheden in hun voordeel is om moeilijkheden vragen als Standard Carcela, AnthonyLimbombe en Aleksandar Boljevic achter de hand kan houden. Een unieke kans op een zes op zes tegen Anderlecht en Standard ging verloren, net als een virtuele koppositie. Wie bang is, krijgt slaag.

Anderlecht

Het komt wel goed met paars-wit, toch? Een keer moet het keren, toch? Het project heeft tijd nodig maar ze weten waar ze mee bezig zijn, alles is een kwestie van geduld en tijd. Geen titel maar zeker play-off 1, toch? Het blijft maar duren. Je zou haast compassie krijgen met Vincent Kompany en co als je de situatie analyseert, gelukkig is er nog de twaalfde man die in Genk langer dan 90 minuten zong, alsof de titel werd behaald. Blessures bij PhilippeSandler en Kompany en nog steeds twijfels over de fysieke paraatheid en de ideale elf. Wie weet komt de blessure van de coach niet ongelegen en kan hij zich focussen op wat stilaan noodzakelijk is: winnen.

Waasland-Beveren

Het kleine Anderlecht staat slechts op één puntje van het echte Anderlecht, maar dat is in deze context ruim onvoldoende om Adnan Custovic aan boord te houden. Een kans creëren is een immense opgave, laat staan scoren. Talentvolle jongeren als Gabriel, Emmers, Verreth, Schryvers en Foulon gaan gebukt onder stress in de degradatiestrijd. Aleksandar Vukotic, toch een rots in de branding, speelt het hard en wil nog de uitgang forceren, terwijl talent Aboubakary Koita in de lappenmand ligt. Kommer en kwel in het Waasland. Custovic wisselde voor de kelderkraker tegen Cercle op zes posities, maar dat zaaide alleen nog meer verwarring. Eupen en Cercle blijven gelukkig in het vizier maar het wordt strijden tot het 'bittere' eind.