Krepin Diatta, BELGAIMAGE
Krepin Diatta © BELGAIMAGE

Plus

Krepin Diatta

Club Brugge denderde over KV Mechelen in een flexibele 3-5-2, waarbij Krepin Diatta en Edoeard Sobol veel vrijheid genoten. De Senegalees was een gesel voor Malinwa en is na een moeizame start (Afrika Cup) al weken gevaarlijk vanop de rechterflank. Het gemak waarmee hij op de hoogste snelheid spelers voorbij dribbelt en voorzetten verstuurt, of zelf scoort, moet iedereen waakzaam doen worden. Vorig seizoen waren zijn cijfers niet gelijklopend met zijn prestaties, maar kwam dat ook omdat zijn voorzetten soms onbegrijpelijk niet werden benut. Dat hij in Percy Tau een geweldig aflossingspunt vindt en met Clinton Mata een beresterke verdediger in de rug heeft, maakt hem nog beter. Bij Club lijkt enkel een bleke David Okereke met zichzelf te worstelen, de rest is in topvorm. Philippe Clement kan blindelings blijven roteren.

Yohan Boli

STVV realiseerde dé remontada van het jaar tegen de aartsrivaal. Marc Brys legde zich niet neer bij de dreigende afgang en werd ook wel geholpen door het stilleggen van de wedstrijd nadat Gaëtan Coucke bedreigd werd. Hij kreeg vuur in zijn elftal en mede door geslaagde wissels werd KRC Genk bijgebeend. STVV leek in het begin een degradatiekandidaat, maar Yohan Boli vond uiteindelijk toch geen nieuwe werkgever en zit alweer aan vijf doelpunten. Hij die vroeger amper scoorde, heeft een transformatie ondergaan en is een afwerker geworden. De verdienste van Brys ook wel, die na een desastreuze start kalm bleef en zijn team opnieuw in de slipstream van play-off 1 parkeert.

Danijel Milicevic

Hij is nog niet stokoud, maar de jonge genen van Luis García lijkt hij toch niet te bezitten. Beñat San José greep een beetje uit noodzaak terug naar hem, toch als je zijn impact op de match in Cercle als maatstaf neemt. Met een gelukkige vrije trap en een mooi kopbaldoelpunt bezorgde hij Eupen een eerste zege in een zeer ondermaatse kelderkraker. De Oostkantonners leken een vogel voor de kat maar met een vier op zes zijn ze even uit de nood. Danijel Milicevic werd goed gesteund door Adalberto Peñaranda. Als die straks efficiëntie aan talent kan koppelen, kan hij weer hoop brengen bij zwart-wit.

Min

KRC Genk

De moeizame zege tegen KVO leek in Sint-Truiden een mooi vervolg te krijgen maar de algehele instorting het laatste half uur zorgde voor zichtbare stress bij een ontredderde Felice Mazzu. De terugkeer naar de vertrouwde veldbezetting met Junya Ito en Théo Bongonda op de flanken en met een opnieuw in ere herstelde SébastienDewaest achterin leek rust te brengen, maar één tegendoelpunt was voldoende om alle twijfels en onzekerheden die er na Salzburg diep inslopen, opnieuw te laten terugkeren. Zonder het vervroegd afbreken van de wedstrijd was een winnende treffer voor STVV niet ondenkbeeldig. De kampioen werd teruggedrongen in de eigen zestien en iedereen verzoop. Jongeren als Coucke, Jhon Lucumí, Sander Berge en Ianis Hagi staan op sleutelposities, maar de automatismen die vorig seizoen van de Limburgers een sterk fort maakten, zijn helemaal verdwenen.

Anderlecht

Ook ik zou Anderlecht graag eens in de linkerkolom van deze pagina zetten, maar om nog in de linkerkolom van het klassement te raken, lijkt een klein mirakel nodig. De bekerzege tegen Beerschot zorgde voor een sprankeltje hoop maar na zondag is dat weer helemaal weg. Het geduld van de aanhang is nu toch op. Naar buiten lijkt de branie van Kompany onaantastbaar maar ook bij hem moet twijfel toch stilaan de bovenhand nemen. Het proces stagneert en de hoopgevende prestaties van in het begin gaan achteruit. Het vertrouwen van getalenteerde jongeren als Yari Verschaeren, Albert Sambi-Lokonga, Francis Amuzu, Jérémy Doku, SebastienDewaele en KillianSardella heeft een ferme knauw gekregen. Natuurlijk had de ploeg gezien de tweede helft en de paar kansjes moeten winnen, maar toch gebeurde het weer niet.

Cercle Brugge

Dat Anderlecht tot in de eeuwigheid vertrouwen heeft in zijn coach is een zegen voor de trainers van de ploegen in de staart. Enkel Adnan Custovic is al ontslagen, opvolger Arnauld Mercier sprokkelt wel stilaan puntjes. Cercle zit in hetzelfde schuitje en na een onthutsend zwakke vertoning tegen Eupen leek coach FabienMercadal zelf om ontslag te smeken. Soms is de opluchting dat je van de stress weg bent groter dan de wil om door te gaan. Stef Peeters en Jérémy Taravel zijn als anciens omringd door jonge talenten die cruciale fouten op cruciale momenten maken. Komt dit nog goed?