Nacer Chadli, BELGAIMAGE
Nacer Chadli © BELGAIMAGE

Plus

Igor de Camargo

KV Mechelen-Antwerp was de beste match van het weekend, met een ijzersterke thuisploeg die energie en dynamiek uitstraalde en met de steun van een geweldig publiek een achterstand omzette in winst. JoachimVan Damme en Jordi Vanlerberghe heersten op het middenveld en de trouwe Igor de Camargo maakte een wondermooi doelpunt en redde op de lijn ook nog eens een gemaakte goal. Ook op 36-jarige leeftijd en als diepe spits blijft hij met zijn gehavend lichaam belangrijk voor de Maneblussers. Zijn kopbalgoal was van een bijna onnavolgbare schoonheid, vanuit een onmogelijke hoek mikte hij de bal binnen. KV is een hecht blok, fysiek maar vooral mentaal heel moeilijk te ontwrichten. Na de opdoffer tegen Club Brugge parkeert Wouter Vrancken zijn team in de top zes. Gezien alle commotie van de afgelopen maanden een geweldige prestatie.

Samuel Bastien

Standard pakte opnieuw een late driepunter, iets waarop ze een patent lijken te hebben. Naar voor geschreeuwd door een laat wakker geworden thuispubliek en onder impuls van supersub Mehdi Carcela en een dreigende Obbi Oulare ontwaakte Standard net op tijd. Samuel Bastien speelde net als zijn ploegmaats een anonieme wedstrijd, maar kreeg laat een magistrale ingeving door mooi weg te draaien van een te slap duellerende PatrikHrosovsky. Gaëtan Coucke was kansloos op zijn magistraal schot met links, maar schrok zich ook rot dat er toch eens een bal tussen zijn palen belandde. Een geweldig hoogtepunt in een tegenvallende topper, maar de Rouches blijven wel met hangen en wurgen en zonder goed te voetballen in de slipstream van Club Brugge. Michel Preud'homme staat nu voor uitwedstrijden in Frankfurt en Brugge. Met in het achterhoofd wat Standard bij Arsenal overkwam en in de wetenschap dat Ruud Vormer fris is, zal hij toch met een bang hartje richting vroegere thuishaven reizen.

Nacer Chadli

Zes op zes voor paars-wit met opnieuw een beslissende rol voor Nacer Chadli. Na zijn winning goal op Charleroi nu tegen een vooral defensief erg zwak STVV goed voor twee knappe goals en een assist. De eerste vrije trap aan de zestien was nog een klus voor Kemar Roofe en Adrien Trebel, maar bij de tweede mogelijkheid liet hij zich niet de kaas van het brood eten. Chadli straalt vertrouwen en scherpte uit. Toegekomen met wat overgewicht en een gebrek aan wedstrijdritme wordt hij elke week beter. Omdat nogal wat zekere play-off-1-ploegen morsen met de punten mag Frank Vercauteren zowaar van een stunt dromen en naar boven kijken. Chadli zal de kar wel trekken.

Min

KRC Genk

De landskampioen overtroefde in Luik erg lang de bleke Rouches, al mondde het overwicht uit in te weinig doelkansen en vooral te weinig présence voor doel. Ally Samatta probeerde los te komen van Zinho Vanheusden en als hij dan toch eens scoorde, werd dat doelpunt discutabel afgekeurd. Voor de rest was Bryan Heynen de gevaarlijkste man, met de vele flankvoorzetten en het balbezit deed de ploeg te weinig. Felice Mazzu zoekt nog en leek tevreden met het gelijkspel, hij voelde te weinig aan dat er voor zijn team mits meer durf een driepunter in zat. Paul Onuachu werd veel te laat ingebracht maar was wel in die vijf minuten de gevaarlijkste Genkie. Een raadsel waarom niet hij maar Hrosovsky inviel voor een aangeslagen IanisHagi, want met de voorzetten van Jere Uronen, Joakim Maehle en Junya Ito had hij het verschil gemaakt.

KV Oostende

Na een sterke start zakken de kustjongens weer weg naar de bodem van het klassement. Twee op achttien is ondermaats en verontrustend, het lijkt wel een kopie van vorig seizoen. Tegen Eupen werd slecht gestart, maar goed teruggevochten en in een zeer zwakke tweede helft lieten ze alsnog de Oostkantonners met een zege lopen. De ploeg viel uit elkaar en leek vooral fysiek weg te deemsteren. Ook het gebrek aan concentratie bij de verdedigende spelhervattingen was schrijnend. Omdat buur Cercle ver achterblijft is er nog geen man overboord, maar van het enthousiasme in het begin schiet niet zo veel meer over en dat is ook te merken op de tribunes: weinig volk en ook weinig beleving. Het is tijd voor bezinning.

Cercle Brugge

Onthutsend en hemeltergend hoe eenvoudig groen-zwart Charleroi een vrijgeleide naar een 0-3-ruststand gaf. Bernd Storck had wat wijzigingen aangebracht maar de om zijn organisatie geroemde Duitser zag met lede ogen aan hoe zijn ploeg het balverlies opstapelde en hele boulevards vrijgaf, op weg naar doel. Daarin stond deze keer Guillaume Hubert, de vele tegengoals kostten de jonge Loïc Badiashile zijn plek onder de lat. Een nochtans moedig Cercle verdedigt amechtig en dan sta je als doelman machteloos. In een al gespeelde wedstrijd reageerde de nog jonge ploeg na rust met veel goeie wil. Daar kunnen ze zich nog een beetje aan optrekken.