Lennart Moser, BELGAIMAGE
Lennart Moser © BELGAIMAGE

Plus

Mats Rits

Club moest Ruud Vormer en Emmanuel Dennis missen op KRC Genk, maar stond verder op zijn sterkste om zich te herstellen van de opdoffer tegen United en te proberen om de opkomende twijfel weg te spelen. Charles De Ketelaere speelde de lastige statistiek dat in 2020 nog geen spits had gescoord heel snel naar het verleden, maar de matchwinnaar werd Mats Rits. En of hij het scoren nog niet is verleerd. Thomas Didillon kon hem tot twee keer toe van een goal houden, maar met zijn infiltratie verschalkte hij uiteindelijk toch de torens Sébastien Dewaest en Jhon Lucumí. De voorzet van David Okereke was glashelder, maar de timing, het loopvermogen, het doorzicht en de heerlijke deviatie met de kruin getuigden van grote klasse. De vijfde goal al en niet de eerste die punten opleverde. Omdat hij ook regelmatig voor Eder Balanta op de bank moet toekijken, oogt hij super fris en lijkt het gemis van Vormer nu al opgelost.

Rob Schoofs

De Maneblussers zetten KRC Genk onder druk door hun winst op STVV. Rob Schoofs, ex-kapitein van de Kanaries, maakte de bevrijdende openingstreffer op Stayen en of hij vierde. Na 0 op 12 haalde de ploeg van Wouter Vrancken een noodzakelijke 9 op 9 met een doelsaldo van 9-0. Schoofs heeft zich noodgedwongen de mentaliteit van Malinwa eigen gemaakt. Vechtlust, duelkracht, grote inzet, af en toe op of over het randje. Het fijnbesnaarde in zijn jeugd leek onvoldoende om het te redden in Gent, maar bij Mechelen werd hij een volwassen leider. De promovendus verrast vriend en vijand in zijn eerste seizoen terug op het hoogste niveau, mezelf incluis.

Lennart Moser

Een maand terug was Cercle Brugge dood en begraven en leek Bernd Storck een naïeveling. Maar na een 12 op 12 komt Cercle terug uit de hel en is de Duitser een mirakelman. Dino Hotic, Dimitrios Chatziisaias en in mindere mate Márton Eppel zijn dan toch winterse versterkingen gebleken, maar het grote verschil wordt gemaakt door de vierde aanwinst Lennart Moser, de jonge Duitse keeper. Storck had met Mouez Hassen, Guillaume Hubert en Loïc Badiashile al drie keepers die punten kostten en drong aan op de komst van zijn onervaren boomlange landgenoot. Met succes. Drie clean sheets op een rij, dat was voordien in 26 matchen nog maar twee keer gelukt. Cercle gaat zich redden dankzij twee Duitsers... en financiële mogelijkheden waarover de concurrentie niet beschikt.

Min

Waasland-Beveren

Eén van de concurrenten van Cercle die in zak en as zit en met verbijstering naar de verrijzenis van de Vereniging kijkt is Waasland-Beveren. Arnauld Mercier werd terecht bedankt voor niet-bewezen diensten na een 0 op 15 en een attitude alsof hij de zaak al had geklaard. Mis dus. Dirk Geeraerd krijgt de schier onmogelijke opdracht om het zinkende schip alsnog de veilige haven in te loodsen. Met beperkte middelen en daardoor ook de zwakste, jongste en minst ervaren kern in eerste klasse lijkt het onbegonnen werk. Het minst scoren en de meeste goals tegen, de cijfers liegen niet. Ook tegen Anderlecht werd een veel te vroeg tegendoelpunt geslikt. Verstand op nul, gaan tot het gaatje en genieten van het spelletje: zou dat nog kunnen op de Freethiel?

KV Oostende

Een gelijkaardig verhaal in Oostende, met dat verschil dat er bij KVO veel meer ervaring tussen de lijnen staat dan bij Waasland-Beveren. Maar net de meest ervaren man, Renato Neto, ging al vroeg in de fout. Waarschijnlijk in zijn ijver om meer balvastheid in de ploeg te brengen, begon hij op Antwerp met een onmogelijke dribbel die meedogenloos werd afgestraft. Voor de kustploeg is het angstig toekijken en hopen dat Waasland-Beveren achterblijft, zodat de laatste wedstrijd op Cercle niet alles beslissend wordt. Ze mogen er zich na een kwakkelseizoen wel op de borst kloppen dat er tegen Anderlecht en KAA Gent negen punten werden gehaald. Kleine mirakels, achteraf bekeken, want zonder die punten was er nu al lang diepe droefenis aan de dijk.

KAA Gent

In Gent en bij uitbreiding bij de onpartijdige volgers leefde meer dan de hoop om de competitie alsnog spannend te maken. Terecht, gezien hun al maar stijgende vorm en de omgekeerde beweging bij Club Brugge. Door de winst van Club en het eigen verlies bij Cercle lijkt de aandacht te moeten verschuiven naar de strijd om de tweede plaats. De Buffalo's beloonden zichzelf niet tegen AS Roma en voelden op Cercle de weerbots van die ontgoocheling. Fysiek en mentaal werd het moeilijk om een vroege achterstand alsnog om te buigen. Vadis Odjidja werd gemist en Jonathan David leek voor één keer net iets te veel uit op een strafschop in plaats op nog een extra doelpunt. Niks meer laten vallen in de volgende twee wedstrijden is de opdracht.