Michel Vlap, Vincent Van Doornick / Isosport
Michel Vlap © Vincent Van Doornick / Isosport

Plus

Geef er een (V)lap op !

De bekende vergelijking met de fles ketchup: ineens spuiten de goals eruit bij Anderlecht. Vooral bij Michel Vlap, vijf - eigenlijk zes - goals in drie matchen en alomtegenwoordig in het ineens vloeiende aanvalsspel van paars-wit. Ook in zijn (zeer talrijke) donkere dagen sprong de intelligentie van de Nederlander in het oog. Vlap bewoog slim tussen de lijnen, dook gepast in de rug van de verdediging en stond vaak op de goeie plaats in de rechthoek. Maar dikwijls was de aanname niet zuiver, de handelingssnelheid te traag of de afwerking niet goed genoeg. De voorbije wedstrijden is dat er ineens allemaal wél en daarmee pareert de sympathieke en ontwapend eerlijke Vlap naar eigen zeggen (en volgens specialisten) de (te harde?) kritiek van de voorbije maanden. Maar is het toeval dat de Nederlander rendeert in matchen met een hoog play-off 2-gehalte? Tegen bijzonder zwakke tegenstanders die bij het verdedigen een Coronaperimeter lijken te hanteren.

Blijkbaar heeft het besef dat play-off 1 verloren was de spelers 'bevrijd' van de druk en de stress die hen een seizoen lang parten heeft gespeeld. Spelers die enkel presteren zonder druk, die kan de recordkampioen echt niet gebruiken, mij dunkt. Dat is een evaluatie die Frank Vercauteren zeker zal maken. Natuurlijk heeft dit Anderlecht zijn plaats in play-off 1 en met het duo Vercauteren- Kompany van bij de start zaten de Brusselaars nu zonder twijfel vastgebeiteld in de top zes. De tandem Vercauteren-Kompany moet de basis zijn voor de nieuwe start volgend seizoen.

Lior Refaelov, BELGA
Lior Refaelov © BELGA

The Lior King

The Great Old leunt voor zijn succes op Great Elderly. Dieumerci Mbokani uiteraard, maar ook Lior Refaelov. In Kortrijk voor de tweede keer in een paar weken matchwinnaar. Zijn traptechniek is ongeëvenaard, zijn belang voor Antwerp bijzonder groot, veertien keer al beslissend in de JPL. Straks 34 jaar, maar nog altijd snel, wendbaar, slim en met een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit, leider op het veld. Refaelov schuwt ook het vuile werk niet, vanbinnen brandt het heilige vuur, aangewakkerd door een jaar op de bank en een minder fijn vertrek uit Brugge. Zelfs de bondscoach van Israël heeft hem na 2,5 jaar blijkbaar opnieuw ontdekt : het is een carrièreherfst met de schitterendste kleuren voor Lior Refaelov.

Vadis Odjidja, Vincent Van Doornick / Isosport
Vadis Odjidja © Vincent Van Doornick / Isosport

Min

Foert Ghelamco

Daar lag ze dan aan diggelen, die indrukwekkende thuisreputatie van KAA Gent. Met ook nog een nederlaag bij de (toen) rode lantaarn Cercle Brugge hebben de Buffalo's met overtuiging hun eigen ruiten ingegooid. Weken stiekem gegniffeld met de sputterende motor van Club Brugge, in combinatie met hun eigen sprankelende voetbal en goeie resultaten. Maar twee black-outs verder is het verschil vijftien punten en is plaats twee hoogst onzeker. Tegen een (jaja, Karim!) goed en vooral uitgekookt en efficiënt Charleroi was KAA Gent collectief en individueel onherkenbaar. Het immer sterke duo Ngadeu- Plastoen was kwetsbaar, de ruit draaide vierkant met onverklaarbaar veel balverlies, zelfs Jonathan David had een slechte dag. Dat mag een 20-jarige sterkhouder zich wel een keer permitteren, mij dunkt.

Charleroi had het aanvalsspel van KAA Gent goed geanalyseerd en heeft er met een redelijk simpel plan van geprofiteerd met snel, verticaal spel na balverlies en zo optimaal de grote ruimtes die Gent thuis steevast weggeeft, benut. Helemaal boven in de controletoren kijken ze hoofdschuddend toe, ondanks al het positieve van de voorbije maanden zal Jess Thorup het deze week moeten uitleggen. De Deen weet dat de twijfel in de hoofden van zijn bazen nooit écht zal verdwijnen en een nul op zes helpt daarbij niet.

Blessures zijn het excuus. Zonder Vadis Odjidja kan Gent blijkbaar niet voetballen. En voorin is natuurlijk die puntscherpe drietand David- Depoitre- Jaremtsjoek afwezig, maar de voorbije maanden werd vaak verwezen naar de enorme rijkdom in de brede kern van AA Gent. Die is bij deze dan blijkbaar gerelativeerd. Blessures zijn er bij de concurrenten ook: Club Brugge mist z'n aanvoerder en een handvol spitsen, Belhocine heeft met Massimo Bruno een sleutelspeler afgegeven, Michel Preud'homme heeft twee belangrijke pionnen verkocht en Hannes Wolf heeft nu negen kampioenen zien vertrekken of uitvallen. En Frank Vercauteren coachte bij momenten een kindercrèche.

Jess Thorup zocht zelf alvast geen excuses, hij was terecht teleurgesteld in wat de vervangers hadden gebracht. Gent gaat zondag op bezoek bij de laatste in de stand. Ineens is een duel met Waasland-Beveren zowaar een vervelende opdracht. De kaarsen voor een fitte Vadis branden al.