Stel dat je later een zoontje hebt. Hij komt naar je toe met de vraag : 'Papa, de kindjes, waar komen die vandaan ?' Hoe reageer je ?

"Dan stuur ik hem door naar mijn vrouw ( lacht). Als hij het echt van mij zou willen horen ... ( blaast). Als hij er de leeftijd voor zou hebben - twaalf à dertien jaar - zou ik het hem uitleggen. In het andere geval zou ik zeggen dat ... euh ... een man en een vrouw ... toenadering zoeken. Ik weet het niet. Dat is moeilijk om te vertellen aan een kind. Ik hoop dat ik daar niet mee geconfronteerd word als hij nog heel jong is.
...

"Dan stuur ik hem door naar mijn vrouw ( lacht). Als hij het echt van mij zou willen horen ... ( blaast). Als hij er de leeftijd voor zou hebben - twaalf à dertien jaar - zou ik het hem uitleggen. In het andere geval zou ik zeggen dat ... euh ... een man en een vrouw ... toenadering zoeken. Ik weet het niet. Dat is moeilijk om te vertellen aan een kind. Ik hoop dat ik daar niet mee geconfronteerd word als hij nog heel jong is. "Toen ik klein was, was ik ook wel nieuwsgierig, ja. Maar ik stapte nooit naar mijn ouders. Ik heb het allemaal ontdekt zoals iedereen, denk ik. Daarover praten met vriendjes die al wat meer ervaring hebben ( lacht). En boekjes en zo." "Natuurlijk. En ik denk dat ik met Olivia de mijne gevonden heb. Wat voor mij belangrijk is bij een vrouw, is dat ze dicht bij mij staat, me ondersteunt, zowel in goede als in slechte momenten. Het is vooral een kwestie van feeling. Je voelt dat, als iemand de vrouw van je leven is." "Nee, dat zou ze niet vragen, Olivia weet wat voetbal voor mij betekent. Dat is een onmogelijke keuze, daar kan ik echt niet op antwoorden.""Ik denk spontaan aan jullie tennismeisjes : Justine Henin en Kim Clijsters. Dat zijn sportmensen die álles geven. Dat vind ik het belangrijkste, ervoor vechten, de goesting om te winnen." "Geen. Als hij zaken heeft die ik niet heb, is dat misschien omdat ik die niet verdien. Luka en ik schieten prima met elkaar op. Hij is heel belangrijk voor mij. En ik mis hem. Ik hoor mijn broer elke dag, wij hebben dat soort band waarbij je alles aan elkaar vertelt." "( lacht) Nee, niet noodzakelijk. Het maakt me niet echt uit met welk team of met wie ik speel. "Maar natuurlijk ga ik altijd wel eens piepen naar wat de ontwerpers van mij gemaakt hebben. Doorgaans oogt dat vrij aardig. Die software wordt almaar meer gesofisticeerd. Ik ben wel tevreden over hoe ik er daar uitzie.""( lacht) Ik zal je zeggen : met een joystick lukt het allemaal net iets makkelijker dan op de echte grasmat." "Wie ? Mis ik iets ?""Ja, ik blijf op de hoogte via het internet en via mijn grootouders, die daar nog leven. Politiek zegt me wel iets, ja. "Maar vraag me niet om je die hele toestand hier in vijf minuutjes te expliqueren. Het is inderdaad bijzonder gecompliceerd en moeilijk te vatten.""Niets. Ik ben heel tevreden over wat hij heeft en niet heeft. Wat ik het meeste in hem apprecieer, is dat hij een werker is.""Angelina Jolie.""Ik zou dat niet slecht opnemen, begrijp dat, tel enkele homo's in mijn kennissenkring. Dat stoort me niet. "Maar ik kan me wel voorstellen dat bepaalde jongens op een verkeerde manier zouden reageren. De voetbalwereld is en blijft een macho-omgeving. Zeker en vast.""Laat ik mijn pa maar eens jennen ( lacht). Lokeren !" S Kristof De Ryck