Wie is de spits die blauw-zwart nagenoeg op zijn eentje Europees uitschakelde met Slask Wroclaw? Portret van de Brugse aanwinst.

Uit Sport/Voetbalmagazine van 30 mei 2012: “De naam Wroclaw is afgeleid van hertog Vratislaus I van Bohemen, waar de stad van de 12e tot de 16e eeuw deel van uitmaakte. Rond het jaar 800 werd een burcht gebouwd op deze plaats aan de Oder. Wroclaw lag langs twee belangrijke handelsroutes, en groeide zo uit tot de belangrijkste stad van Silezië. In 1526 namen de Habsburgers er de macht over. Ruim twee eeuwen later stond Frederik de Grote van Pruisen voor de stadspoorten van de stad die Breslau als nieuwe naam kreeg. In 1749 hakte Tadeusz Kosciuszko met een zootje ongeregeld van Poolse boeren het Russische leger in de pan nabij Raclawice. Breslau groeide onder de Habsburgers en de Pruisen uit tot de zesde grootste stad van Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de nazi’s tot fort omgebouwd en in 1944 door de Sovjettroepen in de as gelegd. Er kwam een etnische zuivering van de oorspronkelijke Duitse bevolking en ruim een derde van de 600.000 inwoners werd gedood. Na een ‘poloniseringscampagne’ was het nazistische Breslau omgevormd tot het communistische Wroclaw. Wroclaw is inmiddels de vierde stad van Polen en in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa.”

Het was hier, met enige trots, dat Michel ThiryBart Verhaeghe en zijn gevolg rondleidde in het nieuwe Miejski Stadion, toen Club en Wroclaw elkaar troffen. Thiry, in een vorig leven nog voetballer in België, bleef daarna in het voetbal actief als sportief verantwoordelijke bij een paar Poolse clubs en tussenpersoon bij transfers. Hij kon toen niet weten dat zijn pad dat van Verhaeghe twee weken later nog eens zou kruisen. Na de eliminatie van Club door Wroclaw ontving hij immers het mandaat om de transfer van Waldemar Sobota (26), de man die Club had doodgedaan, af te ronden. Thiry: “Veertien dagen heb ik eraan gewerkt.” Uiteindelijk tekende de Pool voor vier jaar.

Stap voor stap

Waldemar Sobota is een laatbloeier. Casimir Jagiello, ook al zo’n ex-voetballer van Poolse afkomst die na zijn carrière zijn tijd verdeelde tussen zijn vader- en zijn adoptieland en in het voetbal bleef, kent hem goed. Jagiello werkte in een recent verleden nog voor Polonia Warszawa. Jagiello: “Sobota speelt nog maar drie jaar in eerste klasse. Uit de duels tegen Club Brugge zou kunnen blijken dat hij makkelijk scoort, maar eigenlijk is dat niet zo. In drie jaar Extraklasa maakte hij 9 doelpunten. Hij is een ploegspeler, een aanbrenger, vooral vanaf de rechterkant, maar hij kan ook op links spelen. Iemand die moet worden uitgespeeld op zijn snelheid, en die dan voorzet. Tom De Sutter kan er goed bij varen. Hij is zeer explosief en zeer snel, hij kan succesrijk worden in het Belgische voetbal.”

De twee duels tegen Club Brugge waren wel zijn beste wedstrijden tot nu toe op internationaal niveau, meent Szymon Borczuch, die het Poolse voetbal voor de nationale televisie volgt en tijdens het EK voor dit blad een column schreef. Borczuch: “Pas op, hij is al twee, drie jaar bij de beste wingers in de Poolse competitie. Maar toen hij in december 2011 een eerste keer international werd, was dat toch vooral omdat de match tegen Bosnië niet op een door de FIFA vrijgegeven datum viel en de ploeg dan ook bestond uit alleen maar spelers die in Polen voetbalden. Later kreeg hij nog een paar keer zijn kans, maar altijd vriendschappelijk. Pas nu, met zijn transfer naar Club Brugge, wordt hij voor vol aangezien in de nationale ploeg. Ik ben eigenlijk benieuwd, want wij kunnen niet zo goed inschatten welk niveau hij nu juist haalt op internationaal vlak. Tegen Club was hij goed, maar de ronde erna werd de ploeg door Sevilla van de mat geveegd: 1-9 was de tussenstand over twee matchen. En hij was net als de ploeg nergens…”

Borczuch gaat verder: “Eigenlijk waren we wel verrast dat hij naar België trok, want de eerste geruchten brachten hem in verband met Schalke. Ergens snap ik het wel. Er zijn de jongste tijd wel meer Poolse talenten richting Leverkusen en Nürnberg vertrokken, maar die kwamen niet aan spelen toe. Wellicht denkt Sobota dat hij in Brugge makkelijker zijn talent zal kunnen tonen.”

Thiry, die de speler moest overtuigen, bevestigt een en ander: “Waldemar is iemand die stap voor stap zijn carrière uitbouwde. Misschien lijkt het voor de buitenwacht dat hij nu explodeert, maar wie hem goed volgde, ziet dat hij al meer dan een jaar dat niveau aanhoudt. Het was wel tijd voor een stap hogerop. Dat hij laat in eerste klasse kwam, is vreemd en tegelijk ook niet. Net als in België willen ook Poolse eersteklassers zeer goedkoop afgewerkte producten. Waldemar was laat rijp. Het duurde dus wel even voor hij zijn kans kreeg. En dan heeft hij geprofiteerd van het zelfbewustzijn dat Slask Wroclaw kreeg. Twee jaar geleden werd de ploeg kampioen. Door die titel kregen de spelers een nieuwe dynamiek. Toen ze dan ook in een nieuw stadion voor 45.000 man konden spelen, kregen ze nog meer zelfvertrouwen.”

Eindstation?

Sobota overtuigen dat België beter was dan de Bundesliga was andere koek. Thiry: “Waldemar spreekt Duits, heeft familie in Duitsland en er was belangstelling. Welke referentie is er in België? MarcinWasilewski. Dat is al. Club Brugge? Een naam, oké, maar Slask schakelde Club uit, waarom zou hij naar een minder team gaan? In België wil iedereen naar de Premier League, Engeland is bij jullie dé referentie. Hier in Polen is dat Duitsland. Ik moest met sterke argumenten afkomen. Niet alleen financiële, ook sportieve. Hij kan links en rechts spelen en volgens mij hebben we zijn mogelijkheden centraal nog niet gezien. Sportief is Club een ploeg met naam, die elk jaar Europees speelt. En bovendien is het niet noodzakelijk een eindstation. Carlos Bacca heeft er ook een transfer afgedwongen. Waarmee ik niet zeg dat hij direct weer weg moet. Als hij zich goed voelt in Brugge, kan hij zich daar gerust settelen. Hij is nog niet getrouwd, het is aan hem.”

DOOR PETER T’KINT

“Hij is explosief en snel, hij kan succesrijk worden in België.”

Casimir Jagiello

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content