Portret van ‘Mijnheer Adressenboekje’: Christophe Henrotay

© belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Door de jaren heen werd Christophe Henrotay geïntroduceerd in het centrum van de macht en werd hij een belangrijke speler op de wereldmarkt.

Soms nemen machtige figuren zijn naam in de mond. Dat zijn dan de zeldzame ogenblikken waarop Christophe Henrotay in de schijnwerpers komt, want hij slaagt erin een oogverblindend bestaan in Monaco te leiden en toch uit de spotlichten te blijven. Zelfs wanneer hij in de tribunes van Sclessin zit, zoals tijdens een vriendschappelijke interland Japan-Mali in 2018, laat hij zijn rechterhand Christophe Cheniaux naast Mogi Bayat, Emilio Ferrera en Herman Van Holsbeeck plaatsnemen.

De niet-selectie van Batshuayi voor het WK 2014 weten sommigen aan de duistere hand van Henrotay.

De ex-manager van Anderlecht laat zijn naam vallen wanneer hij het heeft over vriendschappen in dit meedogenloze milieu: ‘Als ik een probleem heb in mijn leven, dan kan ik rekenen op Mogi en Mehdi Bayat, op Christophe Henrotay en Laurent Denis. ‘ Dat gezelschap, met uitzondering van de huidige bondsvoorzitter, trok samen het Kanaal over met Henry Onyekuru, die een contract zou tekenen bij Everton en vervolgens uitgeleend worden aan Anderlecht. Het trio maaide zo het gras weg voor de voeten van Luciano D’Onofrio die de Nigeriaan naar Antwerp wou halen via een transfer naar PSG.

Om Henry naar de Toffees te halen speelde de relatie tussen Henrotay en Everton-CEO Bill Kenwright een grote rol. Henrotay kent hem al van toen hij Evertonmanager David Moyes naar Sclessin uitnodigde om Marouane Fellaini te bekijken. Later haalde Henrotay Kevin Mirallas naar Everton.

Zijn handelsmerk: een beperkte portefeuille. Herman Van Holsbeeck vatte het samen: ‘Bayat en Henrotay zijn mensen die ik vooral gebruik om spelers te verkopen.’ Door het adressenboekje van Henrotay verdiende Anderlecht miljoenen aan de transfer van Youri Tielemans naar Monaco.

Paars en rood

In de vriendenlijst van Henrotay staan ook namen als Jorge Mendes (de makelaar van Cristiano Ronaldo), Roman Abramovitsj en Marina Granovskaja (de bazen van Chelsea), Ioannis Vrentzos (de CEO van Olympiacos), en Alisjer Oesmanov (de Oezbeekse miljardair van Arsenal). ‘Mettertijd ken ik de plaatsen om zaken te doen. Dat heet macht’, aldus Henrotay. Wanneer Adriano Galliani, de voormalige CEO van AC Milan, hem ziet binnenkomen in zijn favoriete restaurant, nodigt hij de Belg graag uit aan zijn tafel. Een andere keer zit Ahmet Bulut tegenover hem, de topmakelaar die de belangen behartigt van Arda Turan. Toen de middenvelder van Atlético naar Barça ging, werd hij bij de Colchoneros vervangen door Yannick Carrasco, uit de portefeuille van Henrotay.

Bij de transfer van Tielemans kon Van Holsbeeck vaststellen hoeveel macht zijn goede vriend heeft. Op het jacht van Oesmanov werd hij voorgesteld aan Farhad Moshiri, de eigenaar van Everton. Enkele weken later gaf Roger Vanden Stock Henrotay de opdracht een koper te zoeken voor Anderlecht. De beloning zou een fikse commissie zijn. Henrotay trachtte Oesmanov warm te maken, maar uiteindelijk haalde Marc Coucke het. Henrotay incasseerde toch een commissie voor de moeite.

Enkele jaren daarvoor adviseerde hij een andere voorzitter van een Belgische topclub. Hij gidste zijn vriend Bruno Venanzi bij diens machtsovername op Sclessin. Henrotay trok achter de schermen aan de touwtjes terwijl zijn goede vriend en oude cliënt Daniel Van Buyten als officiële raadgever optrad. De twee kennen elkaar sinds Christophe Henrotay naar Froidchapelle reed, in de Jaguar die hij van zijn vader Roger had geleend, om Big Dan te overtuigen zijn eerste cliënt te worden.

Henrotay brengt ook Olivier Renard terug naar Luik en hij legt de hand op de beste spelers van de Académie. Hij dringt erop aan dat Jérôme Déom tijdens een play-off 2-wedstrijd invalt, kort nadat hij met de jonge middenvelder een akkoord bereikt heeft. ‘Er waren ’toevallig’ heel wat ouders uitgenodigd in de tribune die dag’, legt Axel Lawarée uit om aan te geven hoe Henrotay er aan de touwtjes – zeg maar: dikke touwen – trok. ‘Om een goed contract te krijgen moest je tot het juiste netwerk behoren’, aldus Christophe Dessy, voormalig directeur van de Académie.

In de nasleep van de afgesprongen transfer van Ishak Belfodil naar Everton werd Henrotay, net als Van Buyten, van de Luikse onderhandelingstafel verdreven. Maar af en toe wordt er nog een beroep op hem gedaan, zoals toen hij aan het einde van het seizoen 2017/18 Olivier Renard, Bruno Venanzi en Michel Preud’homme ontmoette in een poging om Chancel Mbemba naar Sclessin te halen. Zo gaat dat nu eenmaal in een milieu waar geregeld onder de gordel wordt geslagen en de besten zich daar uiteindelijk niks van aantrekken. ‘Als morgen een van mijn spelers bij Jorge Mendes wil tekenen, dan belt hij me en dan bereiken we wel een overeenkomst’, legde Henrotay eens uit. Uiteindelijk heeft iedereen genoeg geld op zijn bankrekening.

Buitengewone commissies

Henrotay creëerde heel wat vijandschappen. Tussen makelaars, tussen Luik en Brussel… Toen Anderlecht in de herfst van 2015 tegen Tottenham speelde, nam hij Venanzi en Van Buyten naar een ontmoeting met Daniel Levy, voorzitter van de Spurs, en Michael Emenalo, technisch directeur van Chelsea. Hij aarzelde ook niet om Van Holsbeeck ertoe aan te zetten om rechtstreeks de voorzitter van Standard te contacteren om Adrien Trebel naar het Astridpark te halen, enkele uren nadat hij spontaan de vraagprijs voor de Franse middenvelder had overgemaakt aan Michel Louwagie. Begin 2014 probeerde hij Michy Batshuayi naar Everton te loodsen, waarbij hij zich de woede van Roland Duchâtelet op de hals haalde en een plek kreeg op de zwarte lijst van de oud-voorzitter van de Rouches. Batshuayi glipte hem uiteindelijk door de vingers en die miste vervolgens het WK in Brazilië. Een niet-selectie die sommigen weten aan de duistere hand van Henrotay, die toen werd beschouwd als de echte baas van de Rode Duivels.

Maar veel rancune blijft er niet hangen wanneer deals miljoenen opleveren. Ondanks de wrijvingen met D’Onofrio (uit de tijd van Fellaini’s transfer naar Everton) is het de rechterhand van Henrotay die Mirallas begeleidde bij zijn voorstelling in het shirt van Antwerp. En daar hoorde uiteraard een commissie bij, al was die allicht minder hoog dan degene die Anderlecht betaalde bij het vertrek van Chancel Mbemba en Aleksandar Mitrovic naar Newcastle.

‘Bij buitengewone transfers horen buitengewone commissies’, zo rechtvaardigde Van Holsbeeck dat destijds. Blijkbaar bevonden sommige daarvan zich toch buiten het wettelijke kader. In 2011 zei de makelaar trouwens zelf: ‘Niks zo pietluttig als het voetbalmilieu. Het is heel gemakkelijk om de grens van de illegaliteit te overschrijden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content