Ricardo Quaresma (30) en Rolando (28) waren afgelopen seizoen vaste waarden als aanvaller bij FC Porto en verdediger van Inter, maar bondscoach Paulo Bento neemt veel liever enkele jeugdige talenten mee naar het WK in Brazilië. De voormalige international, die in totaal 35 caps verzamelde en die in Brazilië aan de eindronde van zijn tweede grote toernooi begint, is sinds september 2010 de opvolger van Carlos Queiroz en ziet zijn team als een gevaarlijke outsider. Daarom maakt hij in zijn selectie plaats voor middenvelder André Almeida (23, Benfica), controlerende middenvelder William Carvalho (22, ex-Cercle Brugge, afgelopen seizoen dé sensatie van Sporting CP) en de spitsen Eder (26) en Rafa (21) van SC Braga.

Cristiano Ronaldo is een fantastische speler, die zijn stempel drukt op een hele tijdsperiode en op het WK zeker duels zal beslissen. Ook na zijn loopbaan wordt hij de perfecte ambassadeur van Portugal.” Die niet mis te verstane boodschap lanceerde Bento de afgelopen maanden in de binnenlandse pers. Het is aan de vedette van Real Madrid om samen met zijn ploeggenoten Fábio Coentrão en Pepe de prestatie van het EK in 2012 – verlies in de halve finales na penalty’s tegen de latere Europese kampioen Spanje – te bevestigen. Een geruststelling vormt het voor Bento dat zijn keurkorps bulkt van de ervaring, want nagenoeg alle basisspelers van twee jaar geleden in Oekraïne en Polen zijn nu opnieuw van de partij.

Voor de bondscoach bestaan er dus weinig vraagtekens, want de basiself voor Brazilië staat vrijwel vast. Afgezien van een waardige nummer 9 – al heel lang een probleem voor Portugal – hebben de Zuid-Europeanen alle posities adequaat bezet. Doelman Rui Patrício en het centrale duo Pepe-Bruno Alves vormen een blok beton. Cristiano Ronaldo staat veelal op de linkerflank. CR7 is de leider, het icoon én de goalgetter die de nationale ploeg in zijn eentje door de play-offs om een WK-ticket (tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimovic) loodste.

Het goudhaantje is sinds de oefeninterland tegen Kameroen ook de topschutter aller tijden van Portugal, want hij passeerde al Pauleta. Over zijn opportunisme voor doel bestaan dus weinig twijfels. Bento hoopt dat zijn voorbeeld aanstekelijk werkt voor Miguel Veloso en Raúl Meireles, die moeilijke maanden beleefden bij Dinamo Kiev en Fenerbahçe.

In principe is Hélder Postiga van Lazio kandidaat nummer een als 9, maar hij haalt niet het vereiste niveau en kampt al lange tijd met herniaklachten. Hugo Almeida geldt als eerste alternatief.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content