Vincent Kompany geniet een steeds toenemende populariteit bij de aanhang van Manchester City. “Hij is een esthetische speler, geniaal”, stelt Kevin Parker, voorzitter van de officiële Manchester Cityfanclub. “We zijn opgetogen over zijn eerste maanden in Engeland en zien in hem onze toekomstige aanvoerder. Sinds vier jaar draagt Richard Dunne de band, maar hij is niet aan een overtuigend seizoen bezig. Ik vind dat we een kapitein in het middenveld nodig hebben. Kompany zou de ideale man zijn, hij beschikt over leiderskwaliteiten, weet hoe te praten met de scheidsrechters en kan onze spelers kalmeren en motiveren. Toen hij op de club kwam, waren de verwachtingen niet hooggespannen. Iedereen praatte over de terugkeer van Shaun Wright-Phillips, die furore maakte bij City alvorens richting Chelsea te verhuizen. De terugkeer van het wonderkind! Nadien werd er druk gesproken over de transfer van Robinho, we konden niet geloven dat een dergelijke speler voor City koos. (lacht) We geloven het nog steeds niet! Nochtans kende ik de waarde van Kompany. Ik heb een Poolse vriend, die de Duitse competitie op de voet volgt. Toen Kompany voor ons tekende, stuurde hij me een e-mail met de boodschap hem héél goed in het oog te houden. Mijn vriend had gelijk! Sinds enkele wedstrijden zie je hem gewoon groeien: tegen Fulham, Schalke en PSG was hij de sterkste man op het

terrein. Op welke positie hij het best is?

Tijdens zijn eerste wedstrijd stond hij rechtsachter, nadien werd hij omgeschoold tot verdedigende middenvelder. Daarnaast acteerde hij in enkele matchen ook als centrale verdediger. Zijn beste positie is dus moeilijk te bepalen. Tegen Schalke speelde hij als verdediger een dijk van een match. Anderzijds trapt hij opmerkelijk goeie passes, waardoor hij ook op het middenveld bruikbaar is. Wellicht wordt zijn definitieve positie bepaald door toekomstige transfers: als City investeert in een middenvelder, bestaat de kans dat hij een rij achteruit verhuist.” Naast de algemene lof voor zijn sportieve merites, wordt Kompany in Engeland ook afgeschilderd als een intelligente voetballer. “Hij is jong, maar zijn houding verraadt maturiteit”, vervolgt Parker. “We hebben voorlopig nog geen bijnaam voor hem bedacht, maar wellicht proberen we een woordspel met zijn achternaam. Hij is alleszins erg geliefd, als je een populariteitsenquête zou doen bij de fans, zou hij wellicht net na Stephen Ireland, een jongere die een formidabel seizoen speelt, en Robinho komen. Zeg maar dat hij evenzeer gewaardeerd wordt als Wright-Phillips: de supporters appreciëren zijn inzet. In balbezit kiest hij altijd voor de beste oplossing, hij doet nooit onnodige acties, houdt het graag eenvoudig.” Of Kompany al een eigen fanlied heeft? “Op dit moment zingen we op het gekende wijsje There’s only one Kompany, maar een persoonlijk lied lijkt me voorlopig wat overdreven. Misschien indien hij ooit het winnende doelpunt in de bekerfinale scoort?”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content