Samen met Gert Gommé en Els Callens zal Inge Van Meensel instaan voor de commentaar bij de wedstrijden op het heilige gras van Wimbledon. “De hamvraag is natuurlijk wie Justine Henin van winst kan houden ? Allez, dat hopen we toch”, lacht ze. “Wat me tijdens Roland Garros ongelofelijk sterk opviel, is dat Justine tactisch heel sterk werd. Dat was ze vroeger ook al, maar toen voerde ze het supersterke plan van Carlos Rodriguez niet altijd even consequent uit. Dat doet ze nu, met haar ervaring, wel beter. Op gravel valt Justine daardoor moeilijk te verslaan. Gras, dat is natuurlijk een ander verhaal. Daar moet je opletten voor de kracht van Serena Williams en de lengte van Maria Sharapova, op die ondergrond toch troeven. Justine krijgt op gras vaak niet de tijd om haar spel op te dringen, te sturen of van richting te veranderen.”

Van Meensel blijft geboeid door de band Henin-Rodriguez. “Hij blijft zoeken naar middelen om haar te prikkelen en te stimuleren”, stelt ze. “Vroeger verloor Justine bij een dip nog wel eens een set, nu gebeurt dat almaar minder. Je voelt zo sterk dat ze zich amuseert op het terrein. Die samenwerking is uniek in het hele circuit. Ze zijn echt een team, hebben duidelijk nood aan elkaar. Het klikt al elf jaar. Carlos is ook meer dan een coach. Hij probeert afstand te houden, want hij wil dat ze zelfstandig is en zelf naar oplossingen zoekt. Maar Justine kan altijd bij hem terecht. Vergeet niet dat hij ook een bepalende rol speelde in de verzoening met haar familie.”

Bij de mannen kijkt Van Meensel uit naar een eventuele nieuwe clash tussen Roger Federer en Rafael Nadal. Opslagkanon Andy Roddick houdt ze achter de hand als outsider. “Federer is de meest complete”, beweert Van Meensel. “Plus dat hij na die verloren finale op Roland Garros een nieuwe grandslamtoernooi niet cadeau zal geven. Doelbewust liet Federer het toernooi in Halle vallen. Dat is een teken aan de wand dat hij klaar wil zijn voor een nieuwe piek. Nadal blijft ook een geboren gravelspeler, die het moeilijk heeft met het taxeren van de lagere bots van de bal op gras. Dat kost veel kracht en je moet ze diep gaan zoeken.”

Sporza : Wimbledon 2007, vanaf maandag 25 juni dagelijks op Canvas

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content