Het was afkicken vorige week, toen het dagelijkse voetbalaanbod met de allergrootste namen wegviel. Een WK waar het ergste van werd verwacht, maar in plaats van chaos hield Brazilië er een gevoel van fierheid aan over. En dat niet dankzij, maar ondanks de resultaten van de Seleção. Het voetbal was (vaak) fantastisch, de Brazilianen de vriendelijkheid ten top en het land wondermooi. Het toernooi was een wekenlange reclamespot en de toekomst zal uitwijzen wat het de Brazilianen gekost (of opgebracht) zal hebben.

Een voetbalgek land als Brazilië heeft naast scholen en ziekenhuizen ook behoefte aan moderne, veilige stadions. Niet aan ‘witte olifanten’, het waarschijnlijke lot van de arena’s in Natal, Cuiaba, Brasilia en wellicht Fortaleza. Al garandeert de overheid dat dit niet het geval zal zijn. Hoe dan ook, de FIFA moet voortaan bij de bouw van WK-stadions de eis stellen dat deze achteraf rendabel zullen zijn.

Brazilië liet in alle geval zien dat de omgeving helpt om een WK succesrijk te maken. Het zoveelste bewijs dat Qatar een verkeerde keuze is voor 2022.

Van het Estadio Mané Garrincha in Brasilia of het Maracanã in Rio de Janeiro naar de voetbalstadionnetjes van de Jupiler League: het wordt wennen. Vooral omdat de WK-finale minder dan twee weken geleden gespeeld werd en de Tour Parijs nog niet heeft bereikt. Half België is nog met vakantie, maar de competitie wordt almaar vroeger afgetrapt. Waanzin. Profvoetbal wordt toch gespeeld voor het publiek?

Hopelijk wordt de lijn van het WK doorgetrokken tijdens de reguliere competitie, het eindeloze voorspel van de play-offs. De waardeverhoudingen zijn nog compleet onduidelijk. Het transferraam blijft immers nog ruim een maand open en de meeste aanwinsten worden jongens met onbekende namen die nog alles moeten bewijzen. Alle teams dreigen alweer verzwakt te worden. Het is hopen op de doorbraak van nieuwe talenten. Vooral clubs van de tweede rang zouden op dat vlak echter beter moeten scoren.

Het wordt hoe dan ook weer een competitie met twee snelheden, waarbij de helft van de teams strijdt voor het behoud en de andere helft voor een plaats bij de top zes. Het WK leerde dat bescheiden teams geen angst moeten hebben. Het was pas nadat de kleinere teams verdwenen dat de spektakelwaarde en het aantal doelpunten terugvielen. Geen enkele gevestigde waarde was veilig tegen de mindere goden. Vooral als deze het lef hadden om voor de aanval te kiezen.

Costa Rica en Mexico telden nauwelijks spelers uit een van de vijf grote Europese competities en Oranje had vijf tot zes spelers uit de Eredivisie in de basis, maar ze konden zich met de sterkste teams meten. Costa Rica en Nederland vertrokken zelfs ongeslagen uit Brazilië.

Er zijn nog meer lessen te trekken uit de 20e Wereldbeker. Nu de kerken leeglopen en de politieke partijen nagenoeg dood zijn, vormen de stadions de laatste plaats waar hoog en laag, arm en rijk elkaar ontmoeten. Voetbal is het meest populaire evenement op aarde en brengt hele volksstammen op de been. Nooit keken meer vrouwen naar wedstrijden dan in de zomer van 2014.

De Europese eliteclubs die geloven dat interlandvoetbal irrelevant is geworden en ervan dromen het af te schaffen, hebben het helemaal fout. Het toernooi hield minstens 32 landen in de ban. Overal in de wereld liepen pleinen en cafés vol om de gebeurtenissen in Brazilië te volgen. Ieder succes op het veld straalde op de hele natie af. De nationale teams zijn populairder dan ooit en EK’s en WK’s het beste promotiemiddel voor het voetbal.

Dat geldt ook voor de Rode Duivels. Clubleiders moeten blij zijn met hun succes, wat niet betekent dat de bond de basis mag verwaarlozen. Integendeel. De populariteit van de nationale ploeg moet gebruikt worden om de amateurclubs meer middelen te geven en meer mensen naar hun stadions te lokken.

Voetbalbond en Pro League moeten eindelijk leren samenwerken. Het zou zelfs logisch zijn om, zoals in Nederland, de nationale ploeg bij het profvoetbal onder te brengen. Maar dan moet de Pro League eerst een profleague worden en niet de competitie laten starten als haar beste spelers met vakantie zijn.

DOOR FRANÇOIS COLIN

De competitie wordt almaar vroeger afgetrapt, half België is nog met vakantie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content