AA Gent wil Brecht Dejaegere (22) en hoopt deze week al de transfer van de polyvalente middenvelder van KV Kortrijk te kunnen afronden. Opmerkelijk is dat de speler daarvoor van makelaar diende te veranderen. Na Nico Vaesen en Renée Vandermeersch is hij met Dejan Veljkovic al aan zijn derde zaakwaarnemer in een goed jaar tijd toe.

“Onlangs liet hij mij weten dat hij met pijn in het hart en ondanks de goede samenwerking afscheid van mij zou nemen”, zegt Renée Vandermeersch, zaakwaarnemer van onder meer Stijn Stijnen en Sammy Bossut. “Ongeveer een jaar geleden is Brecht bij mij gekomen met de uitleg dat hij op zoek was naar een nieuwe makelaar omdat zijn vorige hem te veel pushte om te vertrekken bij KV Kortrijk en hij daar nog niet klaar voor was. Hij zag de manier waarop ik mijn spelers begeleid geweldig zitten. Een reden waarom hij de overeenkomst nu verbrak, gaf hij mij niet.” Enkele dagen later vernam ze dat hij via Dejan Veljkovic met AA Gent in contact was.

Brecht Dejaegere had met Renée Vandermeersch nochtans een FIFA-contract voor twee jaar exclusiviteit getekend. “Maar in België is er een decreet op arbeidsbemiddeling van kracht dat toelaat om vandaag zo’n contract te tekenen en dat morgen weer zonder geldige reden te verbreken”, zegt ze. “Vandaag teken je een contract met een speler en morgen komt er een andere makelaar die om de een of andere reden ergens bij een club goed binnen zit.”

Waarom kunnen de makelaar van de speler en degene die de club uitstuurt de transfer niet samen regelen? Vandermeersch: “De meesten willen alles voor zichzelf. Omdat het nu alleen nog gaat om snel geldgewin en er op nationaal vlak niet zo veel talenten op de markt zijn die geld opbrengen, krijg je dat soort situaties.”

Wat moet er dan gebeuren? “Mochten de clubs een minder lakse houding aannemen, zou dat al veel impact hebben op spelers en makelaars.”

“Het is tijd voor een grondige regulering”, geeft Ludwig Sneyers van de Pro League toe. “Clubs willen echt dat hier paal en perk aan wordt gesteld. Makelaars krijgen te veel macht, nemen ook clubs over, waarna matchfixing op papier niet veraf meer is.”

Ooit kregen voetbalmakelaars een in omvang beperkt commissieloon, vastgelegd in een Vlaams decreet, met een plafond van maximaal zeven procent op het eerste jaarloon. Om dat te omzeilen werden spelers vaak naar het buitenland versluisd: daar gold dat maximum niet. Toen Europa het decreet terugfloot en de beperking deed opheffen was het hek van de dam. Onder de tien procent willen makelaars niet meer gaan.

Omdat de makelaars geen beroepsvereniging hebben, is het moeilijk om afspraken te maken. De geldstromen regelen via de Pro League is te ingewikkeld, meent Sneyers: “Je moet zien dat iedereen het juiste bedrag krijgt, ook clubs die recht hebben op opleidingsvergoedingen. In België valt dat relatief gemakkelijk na te gaan, bij buitenlandse transfers is dat andere koek.”

Pro League en KBVB willen nu samen naar een oplossing zoeken, want het dossier omvat ook tweede klasse. Sneyers: “Daar worden clubs overgenomen door makelaars. Die mannen willen allemaal naar eerste klasse, dus is het ook ons probleem.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE EN PETER ‘T KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content