Goud voor de aflossingsploeg op de vier maal 400 meter, zilver voor Dylan, de jongste van de drie broers Borlée, op de individuele 400 meter. Het leverde ronkende krantentitels op, maar wat zijn die medailles op het EK indoor in Praag objectief gezien waard?

Ex-VRT-journalist en atletiekkenner Ivan Sonck is duidelijk: “De euforie in de media was een beetje overdreven. Ik feliciteer oprecht de Borlées. Ze hebben goed gelopen – met name Kevin die als laatste een uitstekende 44.99 klokte -, maar je moet dat in de juiste context zetten. De concurrentie was allesbehalve top. Zo heeft Groot-Brittannië, normaal het sterkste Europese land, niet met een A- of B-, maar met een C-ploeg deelgenomen.”

Wat dan met de tijd van de Belgen: 3.02.87, ‘slechts’ een kleine seconde boven het wereldrecord? “Ook dat moet je nuanceren: een vier maal 400 meter in zaal van enig niveau wordt slechts één keer per jaar gelopen, afwisselend op een WK of EK. Bovendien zijn de toppers van dit moment, LaShawn Merritt en Kirani James, nog nooit gestart in een aflossing indoor, net als Michael Johnson indertijd. Dat wereldrecord is dus niet de grootste referentie.

“Het klopt wel dat de tijd van de Belgen outdoor 2.59 waard is, maar dat betekent niet dat je daarmee sowieso een medaille wint op een WK of OS. Er zijn zeker vijf landen – de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Trinidad en Tobago, de Bahama’s – die rond en onder de 2.59 kunnen lopen. Het podium kan, maar dan moeten Kevin en Jonathan weer hun beste niveau halen en daar heb ik mijn twijfels bij. Ik vrees dat zij op hun 27e over hun hoogtepunt heen zijn. De grote meerderheid van de vierhonderdmeterlopers bereiken hun top op hun 24 à 25 jaar en zakken daarna weg – logisch voor zo’n slopend nummer, ook qua training. Vergeet ook niet dat zij al sinds hun twintigste meedraaien aan de (sub)top.

“Kevin en Jonathan zullen wellicht nog weleens onder de 45 seconden lopen – 44.70 of zo -, maar onder de 44 seconden, zoals vader Jacques beweert, lijkt me ferm overdreven. Of Dylan (22) ooit het niveau van zijn oudere broers zal halen, is moeilijk te voorspellen, want dat hangt van veel factoren af. Ook zijn zilveren medaille mag je trouwens niet overroepen.”

Sonck vindt vooral de progressie van Nafi Thiam boeiend: “Nu al ongeveer top zes van de wereld. Knap, aangezien ze sport met studie combineert. Ze mist wat basissnelheid, maar is pas 20 en heeft nog een grote progressiemarge. Medaillekandidate voor het komende WK in Peking of de Spelen in Rio? Dat lijkt me nog wat vroeg. Later misschien wel.”

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content