Liverpool ruilt ponden voor dollars.

Drie jaar duurde de zoektocht van Liverpool naar vers kapitaal. In de eerste plaats om een nieuw stadion te bouwen, maar ook met de intentie om de ploeg, die al sinds 1990 achter een titel aanholt, een nieuw elan te geven. Voorzitter David Moores, eigenaar van 51 procent van de aandelen, aarzelde bij wijlen flink. De Reds zochten daarom de ene keer wat intensiever dan de andere keer. Het geld mocht van overal komen, niet alleen uit het Midden-Oosten, ook uit Thailand of de Verenigde Staten.

Vorige week werd een deal afgerond. De nieuwe eigenaars komen net als die van Aston Villa en Manchester United uit de States. Het zijn er twee : George GillettJunior en Tom Hicks. Zij investeren samen bijna 330 miljoen euro in Liverpool. Een deel ervan gaat naar de vorige aandeelhouders en bijna 75 miljoen euro zal dienen om de schulden die de club heeft, af te lossen. Beide heren bezorgen de club ook het kapitaal voor het nieuwe stadion in Stanley Park. Dat zal 61.000 zitplaatsen tellen. Bij Manchester United passeren dezer dagen 76.000 fans langs de gates, op Anfield nu maar 45.000.

Twee maanden leek het dat mensen uit Dubai de nieuwe bazen zouden worden. Een rond Kerstmis uitgelekt document, genaamd Project Oslo, stak daar evenwel een stokje voor. Daarin stond dat de sjeik Liverpool louter als een investering zag. Een commercieel speeltje dat hij over een jaar of zes, zeven met winst wilde doorverkopen. Dubai ontkende fors, maar tevergeefs.

Wie zijn ze nu, die nieuwe bazen, die beiden co-voorzitter worden en vanwege de afstand elk een zoon plaatsen in het bestuur van de club ? Het fortuin van George Gillett is gebouwd op sportfranchises – hij had het per ongeluk in een gesprek al eens over de Liverpool Reds, mediabedrijven en de vleesindustrie. Het wordt geschat op 860 miljoen euro. In 1992 was de man die van Vail, Colorado een populair skioord maakte, nog failliet. Hij bezit ook de Montreal Canadiens, een ijshockeyteam.

Gillett werd eerst als onvoldoende krachtig beschouwd. Pas na de aanwezigheid van een partner nam men hem serieus. Die man, Thomas ‘Tom’ Hicks, komt uit Dallas, Texas. Hij weegt 725 miljoen euro zwaar, fortuin dat hij verzamelde via een investeringsmaatschappij, media, soft drinks en uiteraard olie. Hicks is al eigenaar van de Texas Rangers (baseball) en de Dallas Stars (ijshockey). Hicks is ook een van de financiële mannen achter president George Bush.

Cristiano Ronaldo (22), die zowel in november als december speler van de maand werd, is voor geen geld te koop. Dat liet Manchester United weten. De Portugese international werd recent in verband gebracht met Barcelona en Real Madrid. Ronaldo, die vorige week nog verstek gaf op de verkeersrechtbank voor overdreven snelheid en een boete van 1.500 euro kreeg, tekende in 2005 bij tot 2010. Zelfs voor 50 miljoen euro mag hij niet weg. Edwinvan der Sar, die zijn neus brak tegen Tottenham, zou volgend weekend alweer fit zijn.

Een van de redenen waarom Reading het zo goed doet bovenin, is de efficiëntie van zijn spits Leroy Lita. Die maakte sinds Nieuwjaar in zeven wedstrijden al evenveel goals en is met dertien doelpunten topschutter van zijn club. Lita is 22, werd geboren in Kinshasa, Congo, maar heeft intussen de Engelse nationaliteit en speelde ook voor de Engelse beloften. Vorig seizoen ruilde hij Bristol City in voor Reading. De promotie met die ploeg werd overschaduwd door een enkelbreuk van de aanvaller, maar die is nu weer helemaal terug.

Stephane Henchoz (32) verlengde zijn contract bij de Blackburn Rovers met één jaar.

Gaizka Mendieta (32) zoekt een club in de VS. Door blessurelast speelde de Spaanse draaischijf dit seizoen nog maar acht keer voor Middlesbrough, dat de middenvelder wil laten gaan.

Steve McClaren kwam nog maar eens onder vuur te liggen na de nederlaag van de nationale ploeg tegen Spanje (0-1). De fans joelden na het eindsignaal. Peter Crouch en Shaun Wright-Phillips speelden ongelukkig. Engeland kon al vier keer na mekaar niet winnen.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content