VfL Wolfsburg gaat voor de top.

Steve McClaren, de 49-jarige Engelse coach die vorig seizoen kampioen werd in Nederland met FC Twente, hoopt nu ook de Bundesliga te veroveren. De voormalige bondscoach wil graag een prominente rol vertolken en krijgt daarbij de steun van het VW-concern en manager Dieter Hoeness (57). Nadat de Nederlandse international Eljero Elia niet kon worden losgeweekt bij Hamburger SV – dat een bod van 15 miljoen euro afsloeg – zetten die Wölfen hun zinnen op Juventus-middenvelder Diego (25), die tussen 2006 en 2009 een ijzersterke periode beleefde bij Werder Bremen.

Om de teleurstelling van afgelopen seizoen te helpen wegspoelen, speelt geld in de voornemens van de beleidsverantwoordelijken nauwelijks een rol. “Een val van de eerste naar de achtste positie in de Bundesliga was blijkbaar voor heel wat mensen een flinke teleurstelling”, vertolkt McClaren perfect de gevoelens. “Ik kwam naar hier om de club er weer bovenop te helpen. Het is eenvoudig: we moeten zo snel mogelijk weer Europa in.”

Het geflirt met Diego nam vorige week concrete vormen aan, want Hoeness onderhandelde met vader Djair da Cunha. Zijn eisen waren de moeite: een jaarloon van zes miljoen euro, samen met een overeenkomst tot 2014. Een delicate onderneming, als je weet dat de topverdieners van het moment ( Edin Dzeko, Grafite en Andrea Barzagli) slechts vijf miljoen euro bruto incasseren. Toch stemde Hoeness in, maar moet er wel nog een akkoord worden gevonden met Juventus. Dat wil graag 19 miljoen euro ontvangen en weigerde eerder een bod van Schalke 04 van 18 miljoen euro. VfL Wolfsburg hoopt overeenstemming te vinden voor 16 of 17 miljoen euro, met in het achterhoofd het vertrek van de Bosnische spelmaker Zvjezdan Misimovic (28). De zoon van gastarbeiders werd in 2008 voor 3,9 miljoen euro weggehaald bij FC Nürnberg, maar zou nu graag opnieuw onder de hoede werken van succescoach Felix Magath bij Schalke 04. Minstens tien miljoen euro wordt vooropgesteld als transferprijs.

Ondertussen werd topschutter Dzeko (24) aangesteld als aanvoerder. Hij wordt daarmee de opvolger van Josué (30). De nieuwe coach geeft daarmee een duidelijk signaal aan de Bosnische international, die nu ook naast het veld zijn verantwoordelijkheid zal moeten opnemen. “Een goed signaal”, weet Hoeness, die als leiders verder rekent op Marcel Schäfer (26), nieuwkomer Arne Friedrich (31), Diego Benaglio (26) en Sascha Riether (27).

FRéDéRIC VANHEULE

VfB Stuttgart bereikte een akkoord met de Franse aanvaller Johan Audel (26) van Valenciennes, die voor vier seizoenen tekende. Bedoeling is dat hij in een 4-4-2 voorin speelt of aan de linkerkant.

De oefeninterland tussen Denemarken en Duitsland leverde de Duitse voetbalbond vier miljoen euro opbrengsten op via tv-inkomsten. Het boeiende duel eindigde op 2-2, nadat de experimentele Mannschaft – met Thomas Hitzlsperger als aanvoerder – 0-2 was uitgelopen na treffers van Mario Gomez en invaller Patrick Helmes. Bondscoach Joachim Löw wil voor september een gesprek organiseren tussen Michael Ballack en Philipp Lahm.

Pijnlijke afgang voor de selectie U21 van bondscoach Rainer Adrion (56). Na de 4-1-nederlaag tegen IJsland kan het team (met onder andere Mats Hummels, Benedikt Höwedes en Kevin Grosskreutz) zich niet meer plaatsen voor het EK. Uwe Gospodarek (37, ex-Bayern München) werd aangesteld als nieuwe doelmannentrainer.

De 32e finales van de DFB-Pokal betekenden het eindpunt voor de Bundesligaclubs Sankt Pauli (1-0 bij Regionalligaclub Chemnitzer FC) en Hannover 96 (5-4 na strafschoppen tegen SV Elversberg). Bayern München en Schalke 04 kwamen pas maandagavond in actie, na het afsluiten van dit nummer.

Bayern München boekte een recordomzet, verklaarde voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. Voor het eerst zal de kaap van de 300 miljoen euro worden overschreden. Arjen Robben werd door Kicker uitgeroepen tot Speler van het Jaar 2009/10, Louis van Gaal Trainer van het Jaar.

Oud-international Mario Basler ging aan de slag als coach van derdeklasser Wacker Burghausen. Daar is hij, na amper vier speeldagen, de opvolger van de ontslagen Jürgen Press.

Heiko Westermann (27) werd door HSV-trainer Armin Veh aangeduid als nieuwe aanvoerder, ter vervanging van David Jarolim. De coach stelde ook zijn veto tegen een vertrek van Eljero Elia (23), die nog onder contract ligt tot 2014.

Kaiserslautern beloonde zijn succescoach Marco Kurz (41) met een contractverlenging tot 2012.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content