PSG moet weer soeverein heersen

© belgaimage

De Argentijn Mauricio Pochettino dient voor dominantie te zorgen, hetgeen onder de Duitser Thomas Tuchel niet meer lukte.

Het duurde tot vorige week dinsdag vooraleer voorzitter Nasser Al-Khelaïfi via de officiële website van PSG wereldkundig maakte dat de Duitse coach Thomas Tuchel was bedankt voor bewezen diensten. Maar liefst vijf dagen namen de gesprekken tussen de advocaten van de Parijse club en de 47-jarige trainer in beslag, om de modaliteiten van de verbrekingsvergoeding definitief te bepalen. De Braziliaanse sportief directeur Leonardo had eerder al aan de spelersgroep het nieuws meegegeven, in zoverre dat sterspeler Kylian Mbappé vroeger dan verwacht via zijn socialemediakanalen de boodschap naar buiten had gebracht en de genomen beslissing betreurde. Ook sterspeler Neymar stak zijn ontgoocheling niet weg.

Het schimmenspel in Parijs kent eigenlijk enkel maar verliezers.

Tuchel, die sinds mei 2018 aan de slag was in de Franse hoofdstad en nog over een contract beschikte tot juni volgend jaar, verdiende volgens het goed geïnformeerde L’Equipe een maandsalaris van 625.000 euro bruto, zonder specifieke bonussen. Uiteindelijk zou er een akkoord zijn bereikt voor een bedrag tussen de 7 en 8 miljoen euro, een riant salaris voor de laatste zes maanden van een bestaande overeenkomst. Op 23 december, na de 4-0-thuiszege tegen RC Strasbourg op de zeventiende speeldag in de Ligue 1, volstond een derde plaats (met 35 punten, eentje minder dan Lyon en Lille) niet om de coach en een gedeelte van zijn technische staf aan boord te houden. Tijdens Tuchels passage behaalde PSG twee titels, één beker en één ligabeker, terwijl vier maanden geleden de CL-finale van Bayern München werd verloren. Eerste eindigen in een moeilijke poule met RB Leipzig, Manchester United en Basaksehir woog voor Leonardo ditmaal niet op tegen vier nederlagen in de Franse competitie en de huidige klassering, want sprankelend voetbal ontbrak.

Het schimmenspel bij PSG kent eigenlijk enkel maar verliezers. De club verslijt alweer een nieuwe trainer. Leonardo wint ditmaal de machtsstrijd, terwijl er al maanden sprake is van wederzijdse beschuldigingen en in de clinch liggende hoofdrolspelers. Tuchel wordt geprezen om zijn vakkennis, maar blijkt ook in zijn derde club (na Mainz van 2009 tot 2014 en Dortmund van 2015 tot 2017) niet de persoon die getuigt van veel diplomatie. ‘Het gaat niet altijd om voetbal’, verklaarde hij recent in een interview aan het Duitse Sport1, waarbij Tuchel zijn rol vergeleek met die van politicus of minister van Sport. Dat kan een hypotheek leggen op zijn sportieve toekomst.

Oud-speler Mauricio Pochettino (48), als verdediger in de Lichtstad aan de slag tussen 2001 en 2003, was vrij sinds hij in november 2019 werd doorgestuurd bij Tottenham. De Argentijn kreeg een verbintenis tot 2022 en brengt met de Spanjaard Jesús Pérez (49) en landgenoot Miguel D’Agostino (48) minstens twee eigen assistenten mee. Hij vormde de hoofdprioriteit van de beleidsmakers uit Doha en genoot de voorkeur boven Massimiliano Allegri en Thiago Motta.

De laatste keer dat er tijdens de winter een trainerswissel plaatsvond bij PSG, was in het seizoen 2011/12, toen Carlo Ancelotti de opvolger werd van Antoine Kombouaré, die werd geslachtofferd door Leonardo tijdens zijn eerste ervaring als sportief directeur in Parijs. PSG stond toen op kop, maar werd finaal tweede na Montpellier. Poche kent dus zijn dwingende opdracht sinds afgelopen zondag, toen de trainingen werden hervat met het oog op de verplaatsing van donderdag naar AS Saint-Etienne: de ploeg weer soeverein laten heersen, prijzen pakken én vooral een gooi doen naar eindwinst op het kampioenenbal. In de achtste finales staat FC Barcelona op het menu. Afspraak op 16 februari in Catalonië bij Lionel Messi, op 10 maart volgt de return in het Parc des Princes.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content