Zondagavond om 21 uur staat het leven stil bij onze zuiderburen, want dan ontvangt PSG Monaco in het Parc des Princes. Het is een duel tussen de twee meest kapitaalkrachtige clubs van Frankrijk. In de afgelopen transferperiode keken ze dan allebei ook niet op een euro meer of minder. Alleen Real Madrid (181,5 miljoen euro) gaf meer uit dan Monaco (166,2 miljoen euro). En met 110,9 miljoen euro staat PSG op een mooie vijfde plaats in het Europese klassement van big spenders tijdens de zomermercato.

In Parijs is een en ander te danken aan de komst van de Qatar Investment Authority in 2011, terwijl bij de Monegasken de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev met de nodige roebels kwam gooien op het einde van datzelfde jaar. In geen tijd wemelde het in beide topclubs van de vedetten. Niets of niemand lijkt te duur voor de investeerders die met Edinson Cavani (64,5 miljoen euro) en Radamel Falcao (60 miljoen euro) twee van de tien duurste transfers aller tijden realiseerden.

Toch is het een ongelijk duel, want PSG is de gedoodverfde kampioen. Tenminste, dat vond 71 procent van de personen die ondervraagd werden door de Franse sportkrant L’Equipe aan het begin van het seizoen. Dat is ook normaal, want AS Monaco speelde vorig seizoen nog in tweede klasse en zag zijn kern helemaal getransformeerd tijdens de afgelopen mercato. Aan de andere kant is PSG de regerende kampioen, bereikte het vorig seizoen de kwartfinales van de Champions League en heeft het zich nog versterkt met Cavani, Marquinhos en Digne.

Toch lijkt Claudio Ranieri bij Monaco nu al de juiste formule gevonden te hebben. De solide verdediging wordt geleid door het duo AbidalCarvalho (samen 70 jaar). Het middenveld is goed gestoffeerd met Toulalan Obbadi als schokbrekers en Moutinho en Rodríguez als offensieve pionnen. En dat is dan nog gerekend zonder de voor 20 miljoen euro van FC Sevilla overgenomen Kondogbia. Voorin heeft Falcao nog niets van zijn scorend vermogen ingeboet en doet ook Emmanuel Rivière onverwacht van zich spreken. Wat onze landgenoot Ferreira-Carrasco betreft, hij maakt indruk op de linkerflank en wordt nu al een revelatie in de Ligue1 genoemd.

In Parijs trekt ondertussen de mist in het hoofd van Laurent Blanc maar moeizaam op. De coach was sowieso niet de eerste keuze van de PSG-top en hij begon de competitie in mineur, met twee gelijke spelletjes tegen Montpellier en, godbetert, Ajaccio. Een aantal fluitconcerten van de eigen supporters was al zijn deel. De ploeg heeft zich intussen wel herpakt, maar de motor slaat voorlopig nog niet echt aan. Javier Pastore – voor 42 miljoen euro gekocht – blijft, ondanks wat sporadische klasseflitsen, krasselen op de linkerflank. De Argentijn is nonchalant en hij vindt moeilijk afspeelpunten, gewoonweg omdat er voor hem te weinig bewogen wordt. Ook de komst van Cavani brengt problemen met zich mee. De Uruguayaan is onmiskenbaar een versterking, maar kan Ibrahimovic, wiens ego groter is dan dat van de hele kern samen,met een plaats in de schaduw leven? Bovendien is de Champions League voor de Qatari prioriteit nummer een, terwijl Monaco zich volledig kan toeleggen op de Ligue1.

Zondag om 22.45 uur zullen we weten hoe ver beide clubs in hun strijd om de titel staan.

DOOR JULES MONNIER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content