R UNION SG – INFO Gekomen om te blijven

Vorig seizoen maakte Felice Mazzu van zijn 3-5-2 het favoriete spelsysteem van Union Saint-Gilloise. Tijdens de voorbereiding testte de ex-coach van Charleroi ook enkele keren een viermansverdediging uit in een 4-4-2 of een 4-3-3 die in geval van nood als alternatief systeem kunnen fungeren.

De Luxemburgse doelman Anthony Moris is een zekerheid in doel, hoewel de trainer het ook erg heeft voor Lucas Pirard, de nummer 2, die zijn contract met één seizoen verlengde.

Centraal achterin moet Christian Burgess, ondanks zijn gebrek aan snelheid, de leider van de verdediging worden. Burgess kwam een jaar geleden van Portsmouth en is uitstekend in kopduels. De Deen Jonas Bager, de Marokkaan Ismaël Kandouss en de Belg Siebe Van der Heyden strijden voor twee van de drie resterende plaatsen in de defensie. Op de flanken heeft de rechtsvoetige Matthew Sorinola tijdens de voorbereiding op links kunnen overtuigen. Hij zal wel rekening moeten houden met Loïc Lapoussin, die technisch erg onderlegd is maar nog te onregelmatig. Op rechts zag Guillaume François, die tegen RWDM de goal van de titel maakte, serieuze concurrentie komen in de persoon van Bart Nieuwkoop van Feyenoord. De Nederlander heeft wel een meer defensief profiel en zou zeker ook gebruikt kunnen worden in de driemansverdediging. Dan zou er nog een extra rechtsvoetige speler moeten aangetrokken worden.

R UNION SG - INFO Gekomen om te blijven

Duo Undav-Vanzeir

Op het middenveld schitterde vorig seizoen het trio FixellesTeumaNielsen. De eerste vertrok naar KV Kortrijk en werd vervangen door Damien Marcq. De Fransman, kapitein van Zulte Waregem in het seizoen 2020/21, heeft eerder al met Mazzu samengewerkt en kent de eerste klasse heel goed aangezien hij er al sinds 2013 in speelt. Hij brengt wat noodzakelijke ervaring in een ploeg waarvan de meeste spelers voor het eerst op het hoogste niveau uitkomen. Aanvoerder Teddy Teuma, de echte leider van de ploeg, zou de regisseur van dit team moeten worden, terwijl de Deen Casper Nielsen, die zijn contract onlangs verlengde met vier jaar, een rij hoger kan uitblinken door zijn infiltratievermogen. Lazare Amani, die eerder voor Eupen en Charleroi uitkwam, keerde terug naar België na een avontuur van één jaar in de Portugese tweede klasse, waar hij kampioen speelde. De Ivoriaan liet al mooi samenspel zien met Lapoussin maar zal toch de mouwen moeten opstropen wil hij de concurrentie aangaan met het eerder genoemde trio. Dat geldt ook voor Lorenzo Paolucci, die recht uit de Italiaanse derde klasse komt. Als back-up voor Nielsen op de nummer-10-positie is er Marcel Lewis, die vorig seizoen vier keer scoorde voor de U23 van Chelsea.

R UNION SG - INFO Gekomen om te blijven

Vooraan zou het duo UndavVanzeir, afgelopen seizoen goed voor respectievelijk 17 en 19 goals, aan de nieuwe campagne moeten beginnen. De komst van Felipe Avenatti zou Undav op termijn naar de bank kunnen verwijzen, tenminste als Union erin slaagt meer voorzetten te trappen, zodat hij optimaal benut kan worden.

Ondanks een lastige kalender in het seizoensbegin lijken de Brusselaars over voldoende wapens te beschikken om het behoud zo snel mogelijk te verzekeren en om langer in 1A te blijven.

R UNION SG - INFO Gekomen om te blijven
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content