R Union SG – Info

© belgaimagee

NIEUWKOMER BART NIEUWKOOP

Aangezien de kampioenstitel in 1B al halverwege maart binnen was, had Union Saint-Gilloise alle tijd om zijn grote terugkeer naar de elite van het Belgisch voetbal voor te bereiden. En het Brusselse bestuur treuzelde niet: op 30 april werd al een eerste transfer aangekondigd, die van de Nederlander Bart Nieuwkoop, die gratis kwam en een contract voor drie jaar kreeg.

Deze rechtsachter van 25 jaar werd gevormd in de jeugdreeksen van Feyenoord en maakte in 2015 zijn debuut onder de hoede van oud-Barcelonaspeler Giovanni van Bronckhorst. Aanvankelijk werd hij maar met mondjesmaat ingezet, maar vanaf het seizoen 2016/17 zette de jongen uit Bergen-op-Zoom, niet ver van de Belgische grens, een reeks van een tiental wedstrijden neer en hij mocht zelfs zijn grote Europese debuut maken in de Europa League tegen Manchester United. Nadat Feyenoord kampioen speelde, mocht de jeugdinternational (22 selecties en 1 goal bij de U17 tot U20) het seizoen erop van de Champions League proeven. Hij stond drie keer in het basiselftal in de poulefase.

R Union SG - Info
© belgaimagee

Het leek het begin van een mooi verhaal, maar Nieuwkoop slaagde er nooit in om écht door te breken in De Kuip, waar hij tot vorig seizoen nooit meer dan tien keer per seizoen titularis was in de competitie. Nadat hij met de KNVB-beker van 2019 een nieuwe trofee aan zijn palmares had toegevoegd, werd hij voor één seizoen uitgeleend aan Willem II. Vorig jaar keerde hij terug naar Rotterdam om er zijn laatste seizoen uit te dienen onder Dick Advocaat, de ex-bondscoach van de Rode Duivels. Hij werd afgeremd door een peesscheur, maar speelde toch nog negentien wedstrijden vooraleer hij Feyenoord vaarwel zei. In het begin van de voorbereiding was hij nog altijd buiten strijd, maar tijdens de laatste oefenwedstrijden kon hij toch al zijn eerste minuten maken in het elftal van Felice Mazzu. Hij zal daar de concurrentie aangaan met Guillaume François, een van de andere zeldzame Unionisten die al op het niveau van eerste klasse speelden.

R Union SG - Info

ANEKDOTES

1 Uitgesteld interview

Tijdens de voorbereiding werd er ingebroken in de auto van Teddy Teuma en zijn tas met papieren werd gestolen. Dat zorgde voor de nodige administratieve problemen. Een neveneffect was dat ook ons interview (zie pagina 28) met vijf dagen werd uitgesteld.

2 Vervloekte grasmat

De supporters van Union hadden zich er al op verheugd om de wedstrijd tegen Valenciennes in het Joseph Mariënstadion te kunnen bekijken, maar ze moesten uiteindelijk genoegen nemen met het veld van Tempo Overijse. De oorzaak was dat er lekken ontdekt werden in het veldverwarmingssysteem en er dus extra werkzaamheden nodig zijn.

3 Geannuleerde wedstrijd

Begin juli zou Union een vriendschappelijke wedstrijd spelen tegen KAA Gent, maar dat kwam er uiteindelijk niet van. Meerdere spelers hadden wat last van het vaccin dat ze de dag ervoor hadden gekregen.

JONG TALENT MATTHEW SORINOLA

In tegenstelling tot Alex Cochrane en Charlie Brown, de twee jonge Engelsen die vorig seizoen uitgeleend werden door respectievelijk Chelsea en Brighton, zijn de twee nieuwkomers die deze zomer van over het Kanaal kwamen, voorgoed in Brussel. Ze tekenden er beiden een contract voor drie jaar. Naast Marcel Lewis, een aanvallende middenvelder van negentien jaar die gratis van Chelsea kwam, slaagde Union erin om ook de zeer gegeerde Matthew Sorinola aan te trekken. Deze 20-jarige Londenaar heeft Nigeriaanse roots en kreeg zijn opleiding in de academie van Fulham, maar om zijn profdebuut te maken moest hij de Engelse hoofdstad verlaten voor MK Dons, een club uit de League One, het derde niveau in Engeland. Vorig jaar was hij daar titularis als linksachter en toen zijn contract afliep, was er interesse uit Schotland, van Celtic en Rangers. Hij koos evenwel voor de uitdaging bij Union. Tijdens de voorbereiding wist deze rechtspoot te charmeren met zijn offensieve impulsen, maar op verdedigend vlak moet hij nog stappen vooruit zetten.

R Union SG - Info

R Union SG - Info
© gf/usg

3 vragen aan Annelies Menten teammanager

Hoe ben je teammanager van Union geworden?

‘Ik heb altijd al in het voetbalwereldje gezeten. Ik ben beginnen te voetballen toen ik zeven was en twee jaar geleden heb ik bij Genk een punt gezet achter mijn carrière, nadat ik ook voor STVV en OHL had gespeeld. Toen ik nog studeerde, deed ik een stage bij STVV en zo heb ik Philippe Bormans ontmoet, de huidige CEO van Union. Op een dag belde hij me op om te zeggen dat de club een teammanager zocht. Ik heb die kans gegrepen en ben hier nu al voor mijn derde jaar.’

Waaruit bestaat je functie?

‘Dat is heel breed. Ik hou me bezig met de organisatie van vriendschappelijke wedstrijden, met transport, catering… Wanneer er een nieuwe speler arriveert, help ik hem om een appartement te vinden en begeleid ik hem bij al het papierwerk. Eigenlijk bestaat mijn job erin dat ik me bezighoud met alles wat niet tot het sportieve behoort. Ik ondersteun de spelers en de staf zodat zij zich alleen op het voetbal kunnen concentreren. Ik hoop dat we in de voetsporen van Beerschot en OHL kunnen treden en een rustig seizoen tegemoet gaan zonder te moeten vechten tegen de degradatie, en zo een stabiele eersteklasser kunnen worden.’

Is het moeilijk om als vrouw te werken in een mannenwereldje als het voetbal?

‘In heb begin heb ik mijn plaats moeten verwerven. Er was van beide kanten wat aanpassing nodig. Noch de staf, noch de spelers waren het gewend om met een vrouw als teammanager te werken. Ik van mijn kant moest leren om te werken met een groep van 35 mannen. Maar het loopt heel goed en ik word door iedereen gerespecteerd.’

R Union SG - Info
R Union SG - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content