Racing Genk heeft vorige week intern overlegd over het profiel waaraan de opvolger van sportief directeur Gunter Jacob moet voldoen, maar de club wil daar niet openlijk over communiceren. Duidelijk is alvast dat Patrick Janssens uitkijkt naar iemand die niet louter op zijn intuïtie voortgaat: de algemeen directeur van Racing Genk hamert op systematiek. Nadat Jacob in januari had aangegeven de handdoek te werpen, zei Janssens in dit blad: “Misschien is Gunter minder georganiseerd en gestructureerd dan ik vind dat nodig is.” Intussen loopt Jacob nog altijd rond in de Cristal Arena. “Hij blijft voorlopig verder functioneren binnen zijn opzegperiode”, aldus Davy Vanhaen, de persverantwoordelijke van de club.

Zondag krijgt Genk het bezoek van Anderlecht. In de reguliere competitie van vorig seizoen was het de thuismatch tegen de landskampioen die de veer brak bij de Limburgers. De wedstrijd vond toen een pak vroeger in het seizoen plaats, op 10 november 2013, op een moment dat Genk zeventien matchen op rij ongeslagen was. Maar in de negende minuut van die wedstrijd tegen Anderlecht ging het licht uit bij verdediger Kara Mbodj. Voor een drieste tackle kreeg hij een rode kaart. Weg was meteen het evenwicht in de topper en weg waren ook de drie punten. Anderlecht keerde met een 0-1-zege terug richting Brussel. Weg was plots ook de positieve flow bij Genk. Een week later verzopen de Limburgers aan zee, in Oostende, met 4-0. Wat volgde, was een maandenlange, diepe malaise. Die crisis, waarvan de club nog altijd aan het bekomen is, luidde vier ontslagen in. Eerst was er dat van trainer Mario Been, later dat van algemeen directeur Dirk Degraen, vervolgens kreeg trainer Emilio Ferrera zijn C4 en het is in de nasleep van al die heisa dat ook Jacob alsnog de aftocht blaast.

Alex McLeish, de huidige trainer, slaagde er intussen in om op het veld een vorm van rust te laten weerkeren. De Schot pakte tot nog toe 58,7 procent van de te behalen punten (37 op 63) en parkeert Genk op de zesde plaats in de stand. Dat past nog net binnen de ambitie die de club uitsprak voor dit seizoen. Maar de voorsprong op de nummer zeven, Charleroi, bedraagt amper drie punten, en dus ziet het ernaar uit dat de Limburgers alle zeilen zullen moeten bijzetten om een ticket voor play-off 1 in de wacht te slepen. Vorig seizoen was het ook zo, toen lukte het net wel.

Een kanttekening bij de cijfers van McLeish is dat de Schot er nog niet in slaagde hartverwarmend voetbal op de mat te toveren. Het puntengewin dat hij tot nu toe boekte met Genk, is voornamelijk gestoeld op een defensie die weinig weggeeft. Geen enkele andere ploeg in de Jupiler Pro League slikte tot nog toe minder goals dan Genk. Daar staat tegenover dat de manschappen van McLeish zelf ook niet vaak scoren. Van alle ploegen in de top zes is Genk het team met veruit de minste vuurkracht: 33 goals in 26 matchen.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Davy Vanhaen, persverantwoordelijke KRC Genk – “Gunter blijft voorlopig verder functioneren binnen zijn opzegperiode.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content