Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Wie is de beste West-Vlaamse voetballer aller tijden en wie staat er nog in de top 30? Krant van West-Vlaanderen pakt in de editie van afgelopen vrijdag uit met een bijzondere ranglijst, de vrucht van een drie uur lang debat tussen vijf juryleden. Dat waren Hedwig Dacquin (ex-hoofdredacteur Brugsch Handelsblad), Eddy Soe-taert (ex-rubriekleider voetbal van Het Volk), Jacques Sys (hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine) en Chris Te-taert (sportredacteur Krant van West-Vlaanderen). Dit viertal werd aangevuld met Henk Houwaart, sinds 1969 in België en trainer van o.a. SK Roeselare, Cercle Brugge, Club Brugge, SV Waregem, KV Kortrijk, Racing Harelbeke en op dit moment van eersteprovincialer Club Roeselare.

Na een geanimeerd gesprek kwam uiteindelijk Raoul Lambert als het nummer één uit de bus. Hij haalde het voor Marc Degryse en Laurent Verbiest. Veel meer dan de bevlogen flitsen van Degryse of de sierlijke manier van verdedigen van de aristocratische libero van Anderlecht (die op zijn 27e verongelukte), werd Lambert aangezien als het symbool van de West-Vlaamse voetballer. Hij speelde achttien jaar voor Club Brugge, werd door Ernst Happel de beste spits genoemd waarmee hij ooit werkte en verpersoonlijkt met zijn eenvoud en werkkracht de echte West-Vlaming.

De in Krant van West-Vlaanderen gepubliceerde top 30, een acht pagina’s dikke bijlage, overspant verschillende voetbalgeneraties. Zo staat Wilfried Puis op de vierde plaats, de altijd met dezelfde beweging uitpakkende maar moeilijk te verdedigen linksbuiten die bij Anderlecht een twee-eenheid vormde met Paul Van Himst. En op vijf prijkt de flamboyante en technisch onvolprezen Fernand Goyvaerts, die graag een man dribbelde en dan terugkeerde om dezelfde voetballer nog eens te dribbelen.

Hector Goetinck, die Club Brugge in 1920 kampioen maakte en blauw-zwart later op 42-jarige leeftijd van de degradatie redde, staat net zo goed in deze lijst (zevende) als Cercleboegbeeld Jules Verriest (achtste). Lorenzo Staelens (zesde), de memorabele Cercledoelman Robert Braet (negende) en Johny Thio (tiende) completeren de eerste tien. De top 30 wordt afgesloten door Jan Simoen, een keuze met enige symboliek: de voormalige spits is de enige voetballer die in West-Vlaanderen alle reeksen – van eerste klasse tot vierde provinciale – doorliep. S

JACQUES SYS

‘Raoul Lambert verpersoonlijkt de echte West-Vlaming.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content