De Belgische clubs beleefden hun slechtste start in de Europese bekercompetities ooit. Charleroi en Standard overleefden zelfs de voorronde niet en vorige week behaalden onze toppers nul op negen. Na twee speeldagen verzamelden Anderlecht, AA Gent en Club Brugge twee schamele punten in zes wedstrijden. En dat ondanks derderangstegenstanders als Qarabag en Midtjylland.

Troost kan gezocht worden in de verdienstelijke prestaties van landskampioen AA Gent in de Champions League. De Buffalo’s presteerden boven verwachting, maar laten we de voeten op de grond houden. Zowel Lyon als Zenit is momenteel lang geen Europese topper en blijft in eigen land ver van zijn beste vorm verwijderd. Sommigen staren zich blind op het balbezit (59 %, maar letterlijk slechts één bal tussen de doelpalen) in Sint-Petersburg, maar – zoals twee weken geleden hier aangegeven – de expertencommissie van de UEFA stelde vast dat dominant voetbal uit de tijd is en dat reactievoetbal – helaas – de nieuwe norm is in de Europese elitecompetitie.

Leedvermaak met de Premier League kan de pijn ook enigszins verzachten. De Engelse clubs kenden evenzeer hun slechtste start uit de geschiedenis op het continent. Vijf nederlagen in acht duels in de Champions League en gelijke spelen vorige week tegen eerder bescheiden tegenstanders (Monaco en FC Sion) in de Europa League: een ronduit beschamende balans voor de rijkste competitie ter wereld.

Tussen 2005 en 2009 overvleugelde de Premier League alle andere liga’s in de Champions League en zeven jaar geleden telden de Engelse clubs maar liefst drie halvefinalisten. In de drie jongste edities waren ze echter twee keer al na de kwartfinales uitgeteld.

In Engeland werd de voorbije dagen dan ook koortsachtig gezocht naar oorzaken voor de enorme terugval en misschien kunnen onze clubs – hoe vreemd dit ook moge klinken vanwege het gigantische verschil in budget – daar iets van opsteken.

Veel waarnemers over het Kanaal geloven dat de rijkdom van de Premier League niet goed wordt besteed. ‘Zelfs de club die laatst eindigt in Engeland krijgt meer tv-geld dan Bayern München’, foeterde Klaus Allofs (Wolfsburg) bij het vertrek van Kevin De Bruyne naar Man City. Desondanks voetbalt de wereldtop bij Real Madrid, Barcelona en Bayern en niet op de Britse eilanden. Om het tweede echelon binnen te halen worden dan extravagante bedragen neergeteld, zo luidt het. Dit kalenderjaar werd maar liefst 1,5 miljard euro neergeteld voor ‘versterkingen’.

Kan niet van bijna alle hedendaagse transfers worden gezegd dat ze te duur zijn? De meeste aankopen van drie, vier miljoen euro uit de Jupiler League lijken vaak ook hun geld niet waard.

Zowel Louis van Gaal als Arsène Wenger verwees vorige week naar de fysieke intensiteit en de enorme competitiviteit van het Engelse voetbal. Elke speeldag moet er vol gas gegeven worden om te winnen. De managers van Man U en Arsenal pleiten voor een lichtere kalender en een winterstop.

Opvallend is inderdaad dat de Engelsen de voorbije weken geklopt werden door teams die er in eigen land boven uitsteken (Olympiacos, Porto, Dinamo Zagreb, PSV) en zeker niet elke week op de toppen van hun tenen moeten lopen.

In ons land is de voorbije jaren een geweldige nivellering ontstaan. Anderlecht, Club Brugge en Standard kunnen hun stempel niet meer drukken. De Belgische competitie duurt bovendien twee speeldagen langer dan de Engelse en de break na tweede kerstdag is erg kort. Maar de competitie begint eigenlijk pas echt halfweg maart.

‘De Premier League is een ratrace’, zei Van Gaal. ‘Zelfs roteren volstaat niet.’ Of zit daar juist de knoop? De Engelse clubs gooien er in de Europa League al enkele jaren met hun pet naar en vorige week zette Wenger de blunderende David Ospina in plaats van Petr Cech in doel, Mourinho liet Falcao en Rémy thuis, zodat hij diep in de spits geen wisselmogelijkheden had.

Club liet tegen Midtjylland Meunier, Simons en Vossen aan de kant, omdat onze toppers koste wat het kost okselfris aan de play-offs willen beginnen. De voorstanders van de play-offs zagen vorig jaar in de competitieformat (en niet de gunstige loting) de reden voor de fraaie Europese resultaten van Anderlecht en vooral Club. Moeten ze nu hun redenering niet omdraaien? ?

DOOR FRANÇOIS COLIN

‘Vorig jaar waren de fraaie Europese resultaten het gevolg van de play-offs en nu?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content