Rayan Cherki – CLUB: Ol. Lyon

© BELGAIMAGE

De 17-jarige Franse aanvaller met Algerijnse roots moet in bekerduels coach Rudi Garcia proberen te overtuigen. Tegen FC Sochaux deed hij dat met twee goals én een assist.

Optornen tegen Memphis Depay, Karl Toko Ekambi en Tinotenda Kadewere is geen eenvoudige opdracht, zo weet Rayan Cherki. Maar tijdens een recente invalbeurt van 25 minuten op Olympique Marseille (1-1) bracht de rechtsvoetige spits eindelijk wat de technische staf van hem verwacht: drang naar voren, creativiteit en speelsheid. En dat na de uitsluiting van Paquetá in de 70e minuut. Cherki toonde met zijn ingevingen dat hij iets extra kan toevoegen aan het spel in de laatste dertig meter van Ol. Lyon.

Rudi Garcia vindt dat hij in balverlies te weinig meewerkt om een resultaat te behouden.

Over het potentieel van Cherki, sinds 2010 deel uitmakend van de jeugdopleiding, bestaat er al lang geen twijfel. Alleen leverde dat dit seizoen onder Rudi Garcia slechts drie basisplaatsen op: Nîmes (0-0, 18 september), Lorient (1-1, 27 september) en op Angers (1-0, 22 november). Niet in zijn voordeel was dat de hele ploeg toen ondermaats presteerde. ‘Het moeilijkste is mijn ongeduld te beheersen’, luidde het kort toen hem werd gevraagd naar zijn spaarzame speeltijd. ‘Ik moet wachten op het juiste moment om echt klaar te zijn.’

Garcia oordeelt dat Cherki in balverlies te weinig meewerkt om een resultaat te behouden. Vandaar dat hij ook geen invalbeurt kreeg om een krappe 1-0-voorsprong te verdedigen tegen Rennes. In de Coupe de France toonde het toptalent, nog onder contract tot 2023, tegen tweedeklasser FC Sochaux (5-2) met twee doelpunten en een assist zijn vooruitgang. ‘Hij imponeerde me, technisch is hij steengoed’, verklaarde Chris Bedia (ex-Charleroi en Zulte Waregem) achteraf. ‘Ondanks zijn jonge leeftijd leek hij geen enkele druk te voelen.’ Ook bezoekend coach Omar Daf raakte onder de indruk: ‘Hij maakte op zijn eentje het verschil.’ Zijn eigen trainer hield het op: ‘Hij speelde eenvoudig en sloeg toe in de zone van de waarheid.’ Wordt vervolgd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content