RB Leipzig kampioen?

© GETTY

‘Bayern München en Lokomotive Leipzig houden elkaar in evenwicht in Duitse kraker.’ Het had zomaar de kop van een actueel artikel kunnen geweest zijn. Helaas koos hoofdsponsor en oprichter Red Bull er niet voor om het project niet naar een mooie al bestaande club te noemen, maar naar hun wereldberoemde merknaam.

Laten we eerst één misverstand uit de wereld helpen. Red Bull Leipzig is geen Oost-Duitse club. Leipzig ligt wel degelijk in het oosten van Duitsland, maar werd RB Leipzig opgericht in 2009, twintig jaar na de val van de muur en negentien jaar na de hereniging van Duitsland. Teams als Union Berlin, Dynamo Dresden of FC Magdeburg, dát zijn échte Oost-Duitse clubs, met een traditie die al van veel verder gaat dan 1990.

Daarmee is het woord ook gevallen: traditie. Een zeer belangrijk begrip in het Duitse voetbal, waar er heel veel traditionsvereine bestaan. Iets wat RB Leipzig absoluut niet is, en wat haar tot één van de meest gehate clubs in het land maakt. We konden dit enkele weken geleden ook al in dit magazine lezen, toen een supporter van Mönchengladbach verklaarde dat hij liever Bayern dan Leipzig kampioen zag spelen, een mening die door het gros van de Duitse voetbalsupporters wordt gedeeld.

Het is een spijtige zaak dat men gekozen heeft voor de clubnaam RB Leipzig en daardoor ook voor de haat van de Duitse voetballiefhebber, want er is wel degelijk een mooi project uitgewerkt door Red Bull. Zo was de keuze voor een team op te richten in de stad Leipzig perfect. In de nabije omgeving speelt namelijk geen club in de Bundesliga en bovendien stond er na het wereldkampioenschap van 2006 een stadion van ongeveer 40000 plaatsen te verkommeren in de stad. De club heeft bovendien op korte tijd een enorme achterban kunnen uitbouwen, mede dankzij het feit dat RB tot nu toe alleen nog maar succes heeft gekend. Want de klim naar boven is ongezien. Ze namen de licentie van SSV Markranstädt over, een grijze muis uit de lagere regionen van het Duitse voetbal dat op het vijfde niveau speelde, en stootte zo bijna rechtstreeks door naar de Bundesliga.

Daarnaast koos Red Bull er ook niet voor om meteen gevestigde namen te halen om een topclub uit te bouwen, maar gaf daarentegen de kans aan relatief onbekende en vooral aan veel jonge spelers. Denk maar Emil Forsberg, een virtuoos zonder kapsones op het middenveld, of Willi Orban, kapitein en rots in de branding centraal in de verdediger. En natuurlijk de grootste ster van het hele team, Timo Werner, 23 en scorend aan de lopende band in de Bundesliga. Bovendien staat sinds dit seizoen Julian Nagelsmann aan het roer, die een aantrekkelijk, aanvallende ploeg op poten gezet, met als voorlopig hoogtepunt een nieuw record. RB slaagde er namelijk in 9 opeenvolgende wedstrijden in per duel minstens 3 keer te scoren. Daarnaast gunden ze Diego Demme, een clubicoon die er al bij was in derde klasse, afgelopen winter de overstap naar de club van zijn dromen, Napoli.

Zoals je ziet, RB Leipzig heeft alles om een geliefde club te zijn… behalve de naam. Maar de Bundesliga verdient, na de jarenlange hegemonie van Bayern, een nieuwe kampioen. Laten we dus met zijn allen hopen dat Lokomotive Leipzig de eerste Oost-Duitse kampioen wordt in de geschiedenis van de Bundesliga.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content