De landskampioen staat voor een hels programma en net nu liggen zijn drie voornaamste centrumverdedigers in de lappenmand. Afdoende vervangers zijn er blijkbaar niet.

Vanaf zaterdag tot begin november werkt RC Genk om de drie à vier dagen een wedstrijd af in de competitie, beker van België of Champions League. Uitgerekend nu zijn verscheidene spelers geblesseerd. Vooral het centrum van de verdediging baart zorgen, omdat daar de spoeling dun is.

Torben Joneleit heeft een kruisbandletsel,” zegt assistent-trainer Pierre Denier, “op hem moeten we het eerste halfjaar niet rekenen. Jeroen Simaeys brak een teen, hij is een viertal weken onbeschikbaar. En Nadson liep een enkelblessure op tegen Bayer Leverkusen. Of hij fit raakt voor de match tegen Chelsea ( volgende woensdag, nvdr) moeten we afwachten, maar er bestaat zeker een kans dat hij in het daaropvolgende weekend kan hervatten.”

De twee resterende centrumverdedigers in de kern van Genk heten Mohammed Sarr en Abel Luis Masuero, maar zij zijn eigenlijk nog niet klaar op het fysieke vlak. “Het herstel na hun blessures duurde langer dan wij dachten en hoopten”, zegt Denier. “Dat is misschien wel fout ingeschat.”

Masuero en Sarr werden helemaal op het eind van de transferperiode gehaald. “Maar de eerste werd al lang gescout”, aldus de assistent-trainer. “De andere haalden we binnen omdat het heel dringend was.” Nochtans was een seizoen geleden al duidelijk dat er in het hart van de defensie versterking nodig zou zijn. “Dat wisten we vorig jaar al”, beaamt Denier. Op de vraag of de club dan zijn huiswerk niet goed maakte, antwoordt hij: “Dat durf ik niet te zeggen.”

Algemeen directeur Dirk Degraen stelt: “Het noodlot sloeg al verscheidene keren toe, hoewel we voor een groot stuk anticipeerden op die positie. Jongens worden op een zekere manier aangetrokken en zijn dan op een bepaald ogenblik goed om zich van hun taak te kwijten of niet. We moeten op dat punt permanent een evaluatie maken. Nu kan ik niks doen. We roeien met de riemen die we hebben. Als u daar voor het overige een negatief verhaal over wilt maken, doet u maar.”

Vrijdag probeerde RC Genk in een oefenmatch tegen de beloften van Borussia Mönchengladbach het duo Sarr-Masuero uit. “Die wedstrijd was geen waardemeter,” vindt Denier, “ze kregen niet echt veel werk. Maar van die twee staat Masuero het dichtst bij een basisplaats. Het zal toch eens moeten.”

Tegen Anderlecht werd middenvelder Dàniel Tözsér een rij naar achteren geschoven. “Dat viel vrij goed mee”, vindt Denier. “Misschien moeten we dat nog enkele matchen doen, ook al is dat niet zijn geliefkoosde positie. En dan is er ook nog de mogelijkheid om Anele naar het centrum te brengen, maar dan verlies je aan de rechterkant een enorme waarde, ook in aanvallend opzicht.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Als u een negatief verhaal wilt maken, doet u maar.” algemeen directeur Dirk Degraen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content