Met de toevoeging van Domenico Olivieri (47) aan zijn sportieve commissie heeft RC Genk zijn technische omkadering stilaan op orde. De toetreding van Olivieri gebeurde enkele dagen na de promotie van Dimitri De Condé (40) tot technisch directeur, een functie waarin hij de opgestapte Gunter Jacob opvolgt. Bij zijn aantreden als algemeen directeur vorige zomer had Patrick Janssens een gebrek aan sportieve knowhow in de club vastgesteld. Ook was ze volgens hem haar lokale verankering uit het oog verloren. Tijdens een woelige confrontatie met de achterban in oktober 2014 paaide hij de supporters met de aankondiging dat De Condé en Koen Daerden (33) aan de sportieve commissie zouden worden toegevoegd. De fans reageerden met twijfels, want welke adelbrieven konden beide ex-spelers voorleggen? Ook weerklonk de vraag waarom Olivieri niet werd toegevoegd, hun jarenlange aanvoerder in de succesperiode onder Aimé Anthuenis. Aan die roep is nu een gevolg gegeven.

Olivieri kreeg de vraag voor het eerst vorig najaar van Jacob. Na wat bedenktijd antwoordde hij negatief. Als het was om het vel van de gecontesteerde TD te redden, zonder te kunnen werken zoals hij het zelf wilde, hoefde het niet. Daarop volgde een gesprek met Janssens. Ook hij stelde hem de vraag. Opnieuw was het antwoord: alleen met mensen bij wie hij zich goed voelde. Bij De Condé is dat het geval. Olivieri werkte als beloftecoach, een functie die hij sinds 2006 bekleedt, goed met hem samen. De Condé voetbalde slechts één seizoen voor Genk, in 2004/05, maar groeide er de voorbije vier jaar van jeugdcoach door naar de beloften. Daarnaast gaf hij, net als Daerden, individuele training aan door Genk aan Lommel en MVV uitgeleende spelers. Van al die taken is hij nu ontheven.

De Condé lag op het eind nog in balans met Bernd Thijs, ook een jarenlange ex-speler van Genk en vandaag assistent-trainer bij AA Gent. Het geeft aan welke richting Janssens uit wil. In de woorden van De Condé: “Ik wil deze club haar identiteit teruggeven. Een cultuur van blauw bloed creëren en passie uitstralen. En ik wil continuïteit door een visie die niet is gebaseerd op het aan- en verkopen van spelers, maar op het geloof in onze eigen jeugdwerking. Voor mij is dat de manier om opnieuw tot een juiste kleedkamermentaliteit te komen.” Dat De Condé niet vertrouwd is met – quote Janssens – “het wheelen en dealen van de makelaarswereld”, noemt de algemeen directeur een voordeel. “Op onderhandelingsvlak hebben we voldoende ervaring in de club”, aldus Janssens, die erop wijst dat de nieuwe TD bedrijfservaring opdeed in het bandenbedrijf van zijn vader.

Naast Olivieri, De Condé – die, pour la petite histoire, bij Standard drie jaar samen speelde met Peter Maes – en Daerden zitten ook coach Alex McLeish en hoofdscout Roland Janssen in de hervormde sportieve commissie, maar ook Janssens zelf en de bestuursleden Herman Nijs en Harry Lemmens. Janssens’ volgende uitdaging is nu om de bestuurlijke impact op het sportieve beleid te beteugelen en de nieuwe koers alle kansen te geven. ?

DOOR JAN HAUSPIE

De Condé speelde drie jaar samen met Peter Maes.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content