‘Le bon sens populaire.’ Zo omschrijft Robert Waseige zijn overwinning. De zwakke prestatie tegen Noorwegen, de nederlaag tegen Griekenland, het speelt allemaal niet mee in de beoordeling van de nationale ploeg en zijn baas. Waseige : “Ik vind dit een indrukwekkende steunbetuiging. Het geeft aan dat de mensen de kwalificatie voor Japan naar waarde weten te schatten en niet zo snel vergeten als sommige specialisten.”

Of het hem aanspoort bij te tekenen ? “Er zijn op dit moment een hele reeks details die me storen, beslissingen die worden genomen zonder dat de sportieve baas wordt geraadpleegd. Een contract is nog ver weg, maar ik vind het alvast moedig dat de voorzitter zo zijn nek voor mij uitsteekt.”

Die voorzitter, Jan Peeters, voelt zich gesteund door de enquête in zijn wens om na het WK door te gaan met Waseige. “De kwalificatie gaf wellicht de doorslag, het EK en zelfs het vorige WK zijn vergeten. Dat de nationale ploeg op zoveel steun kan rekenen verrast me, zo’n hoog cijfer had ik nooit verwacht. De steun voor een unitaire voetbalbond verrast me niet, daarvan ligt niemand wakker. Wat de kritiek op de fankaart betreft : dat is een project van de Profiga, maar ik wil het dossier niet van mij afsmijten. Er moet daar iets gebeuren, alleen is het zoeken naar een compromis tussen comfort en eisen inzake veiligheid. Slechte cijfers vind ik die over zwart geld en omkoping. Dat laatste is zo oud als de straat, en allicht ook een realiteit, maar ik kan alleen zeggen dat we hard optreden als er bewijzen zijn. Zwart geld is er niet bij de bond, ik denk ook niet zoveel bij de profclubs, maar ik sluit zeker niet uit dat er in het amateurvoetbal onder tafel wordt betaald.”

Voorzitter Jean-Marie Philips van de Liga Beroepsvoetbal is niet verrast dat de fankaart zo onder vuur ligt. “Ik zou graag hebben dat de mensen tegen de voetbalwet zijn, maar nu die er is kan ik niet tegen de kaart zijn, omdat ik anders mijn clubs op dat vlak in de problemen breng.” Kan er echt niks veranderen ? “Er zijn onlangs twee commissies opgericht. Een eerste moet de technische kant van de zaak bekijken, zodat alles vlugger en klantvriendelijker verloopt, een tweede buigt zich over de politieke kant.” En de kaart gratis maken ? “Sommige clubs doen dat al, het staat de andere vrij om ook commerciële initiatieven te nemen. Niks belet ons om dit in geval van unanimiteit te doen. Iemand opperde al om subsidies bij de overheid te vragen omdat wij meewerken aan de veiligheid.”

Didier Frenay (Star Factory) betwist het feit dat de invloed van de makelaars zeer groot is. “Dat is niet realistisch. Het sociale en het sportieve welzijn van de speler zelf is altijd onze eerste bekommernis. Het is nog altijd de voetballer zelf die de beslissing neemt. Anders had ik Didier Ernst bij Anderlecht ondergebracht en Peter Van der Heyden naar Barcelona geloodst. Probleem is alleen dat we met een serieus imagoprobleem en een slechte reputatie worstelen. Het is aan de voetbalbond en de Fifa om de grenzen duidelijker af te bakenen en naar kwaliteitsnormen te streven. In Frankrijk waren er bijvoorbeeld tweehonderd kandidaten voor het licentie-examen. C’est la folie. Je moet strikt optreden en alleen zij die slaagden in het examen laten werken. Zo verwijder je de sjoemelaars, die spelers proberen te manipuleren.”

Frenay heeft wel weet van bestuurders die financieel worden benaderd om spelers binnen te halen, maar spreekt niet voor zichzelf. “Velen handelen vaak heel opportunistisch. Het voetbal is goed vergelijkbaar met de maatschappelijke werkelijkheid. Hoe worden openbare aanbestedingen vaak geregeld ? Il ne faut pas être hypocrite. Op anderhalf jaar tijd werd ik er zelf nooit mee geconfronteerd, maar ik weet dat het gebeurt. De sportieve criteria moeten primeren, niet het financiële aspect.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content