Real-Barça in de Spaanse supercup?

© GETTY IMAGES

Voor het tweede jaar op rij wordt de Spaanse supercup betwist onder vier ploegen: kampioen Real Madrid, vicekampioen FC Barcelona en de bekerfinalisten Real Sociedad en Athletic Bilbao.

Het straffe is: de bekerfinale van vorig seizoen is nog steeds niet gespeeld. Beide finalisten geven er de voorkeur aan om die wedstrijd mét publiek te spelen, maar door de coronapandemie was dat tot nog toe onmogelijk. De datum die nu vooropgesteld is, is zondag 4 april. Er wordt bekeken of er tegen dan, eventueel in beperkte mate, supporters kunnen worden toegelaten. Nauwelijks twee weken later, op zaterdag 17 april, wordt de finale van de huidige bekercampagne gespeeld. Een heruitgave van de finale van 2020 zit er nog in. In de 1/16 finales maken Athletic Bilbao en Real Sociedad allebei de verplaatsing naar een club uit derde klasse, respectievelijk UD Ibiza en Córdoba CF.

Een deel van de inkomsten van de Spaanse supercup gaat naar het vrouwenvoetbal, het zaalvoetbal en het amateurvoetbal.

Het stadion van Córdoba, Nuevo Arcángel, is ook het decor van de eerste halve finale van de Spaanse supercup Real Sociedad-FC Barcelona, die vandaag/woensdag doorgaat. De tweede halve finale, Real Madrid-Athletic Bilbao, wordt donderdag afgehaspeld in Málaga. De finale zal zondag plaatsvinden in La Cartuja in Sevilla.

Anders dan vorig jaar, toen het minitoernooi georganiseerd werd in Saoedi-Arabië, zijn de gaststeden dit jaar allemaal gelegen in Andalusië. Ook daar speelt het coronavirus een rol. De Spaanse voetbalbond had immers een driejarig contract afgesloten met Saoedi-Arabië voor de organisatie van de nieuwe formule van de Spaanse supercup. Aangezien er geen volk in de stadions kan worden toegelaten, gaven de Saoedi’s zelf aan dat ze dit jaar verstek zouden geven. In ruil daarvoor wordt het contract, dat de Spaanse voetbalbond 120 miljoen euro oplevert, met één jaar verlengd. De bedoeling is echter dat de deal met Saoedi-Arabië nog langer wordt doorgetrokken. Daar neemt de Spaanse voetbalbond nog dit jaar een beslissing over. Niet onbelangrijk, want met een deel van de inkomsten subsidieert de bond het vrouwenvoetbal, het zaalvoetbal én het amateurvoetbal. Bondsvoorzitter Luis Rubiales laat dan ook geen gelegenheid onbenut om het belang van het contract te onderstrepen. Volgens hem wordt de Spaanse supercup in 180 landen gevolgd en ‘is het heel moeilijk om een korte competitie te vinden van zo’n hoog voetbalniveau’. Dat Saoedi-Arabië een land is waar de mensenrechten geschonden worden en waar vrouwen het nog steeds moeilijk hebben, lijkt dan bijzaak.

Het minitoernooi is ook een sportieve belasting voor de vier deelnemende ploegen, die sowieso al een drukke kalender hebben. Maar de financiële compensatie verzacht de pijn. Officieel krijgt elke deelnemer bij de start 800.000 euro. Een ploeg die de finale bereikt, ontvangt nog eens 1,4 miljoen euro en de winnaar steekt 2 miljoen in de zakken. Maar vorig jaar, toen Real Madrid buur Atlético Madrid klopte in de finale, bleek de praktijk toch enigszins te verschillen van wat er op papier werd vastgelegd. Real Madrid en FC Barcelona kregen toen elk 6 miljoen euro, Atlético ontving 2 miljoen en Valencia 1 miljoen. Die laatste club kon daar niet mee lachen en tekende protest aan, maar die zaak wordt voorlopig nog altijd op de lange baan geschoven.

Wie deze editie van de Spaanse supercup zal winnen, is moeilijk te voorspellen, maar afgaande op de resultaten in de competitie, stevenen we af op een clásico in de finale. Een maand geleden stonden in La Liga toevallig dezelfde affiches op het programma: Barça klopte toen Real Sociedad met 2-1 en Real Madrid Athletic Bilbao met 3-1. Het minitoernooi is meteen weer een gelegenheid voor Eden Hazard om zijn échte waarde te laten zien. De Spaanse media wachten immers nog steeds op een knalprestatie van onze landgenoot. Met de excuses – overgewicht, blessures, te weinig speelminuten, ritme opdoen, … – moet het maar eens gedaan zijn, zo is de teneur. Feit is dat Hazard dit seizoen nog altijd maar 419 minuten in de benen heeft. Daarin was hij tot nog toe goed voor 2 goals en 0 assists. Legt hij in Andalusië de basis voor een spetterend vervolg van het seizoen?

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content