Een financieel onderzoeksteam van het Engelse weekblad World Soccer beet zich een tijd geleden vast in de financiële huishoudingen van talrijke clubs in het seizoen 2001/2002. Dat Real Madrid uit het speurwerk als rijkste tevoorschijn zou komen, is niet bepaald verrassend. De Koninklijke aasde de afgelopen jaren al geruime tijd op de eerste plaats.

Hoewel sommigen beweren dat Real Madrid nog altijd met een torenhoge schuld van naar verluidt 450 miljoen euro worstelt, stegen de inkomsten in 2002 naar 252 miljoen. Die komen uit recettes, tv-inkomsten, sponsoring, merchandising en andere activiteiten die met voetbal te maken hebben. Opbrengsten uit andere bronnen zijn buiten beschouwing gelaten, evenals de inkomsten uit transfers, schulden en uitgaven. Real vierde vorig jaar zijn honderdste verjaardag, wat resulteerde in diverse lucratieve commerciële activiteiten en een florerende merchandising.

Bovendien won de club van de toenmalige trainer Vicente Del Bosque in mei 2002 ten koste van Bayer Leverkusen de Champions League. De belangrijkste inkomstenbron van de club bestaat echter nog altijd uit de portretrechten. Real Madrid vangt jaarlijks bakken geld voor het exploiteren van afbeeldingen van sterspelers zoals Raúl, Zinedine Zidane, Roberto Carlos, Luis Figo en Ronaldo.

Behalve de totale inkomsten geven ook de transferbedragen een goed beeld van de grootte van een club. Gerekend over de seizoenen 2001/2002 en 2002/2003 komt Real Madrid als absolute big spender naar voren. De Madrilenen gaven bijna 100 miljoen euro (95,6 miljoen) uit aan versterkingen zoals Zidane en Ronaldo. Aangezien Real in de afgelopen drie seizoenen in de Champions League minimaal de kwartfinales bereikte en in 2002 eindwinnaar was, hebben de investeringen zeker hun waarde bewezen.

Bij geen enkele andere club, aldus nog World Soccer, weerspiegelen de loonlasten de immense status van het sterrenensemble als bij Real Madrid. Voorzitter Florentino Pérez zit er niet mee. De enorme commerciële waarde van zijn spelers rechtvaardigt het gigantische salaris (140 miljoen euro) dat alle voetballers gezamenlijk verdienen, aldus de preses.

Het aantal mensen dat bereid is geld te betalen om zijn favoriete elftal te aanschouwen, geeft eveneens een aardige indicatie van de kracht van een club. Hier moet Real (gemiddeld 63.645 toeschouwers voor zijn competitiewedstrijden) Manchester United (67.558) en Borussia Dortmund (65.700) laten voorgaan. Ook de ranglijst met de grootste sponsorbijdragen bezet Real (12 miljoen euro) pas de derde plaats, achter Bayern München (17 miljoen) en Juventus (14,2 miljoen).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content