Toen ze zelf amper zeven jaar was, vertelde Kim Clijsters na haar verloren finale op Roland Garros, volgde ze al de exploten van Jennifer Capriati toen die op veertienjarige leeftijd doorstootte naar de halve finales van het toernooi in Parijs. “Als je het nu bekijkt, is het grappig dat ik toen hetzelfde shirtje had gekregen als dat waarin zij speelde. Ik heb veel waardering voor haar. Sinds twee jaar zie ik haar geregeld. Ik kom ook goed overeen met haar broer en vader, die haar in het circuit vergezellen als sparringpartner en coach. In de kleedkamers hebben we na de partij nog wat zitten keuvelen. Ik heb haar gezegd dat ze momenteel zeker op hetzelfde niveau staat als Martina Hingis en Monica Seles. Ik denk echt dat als ze op haar elan kan doorgaan, na Australië en Roland Garros ook nog Wimbledon en de US Open kan winnen.”

Natuurlijk dat ze ontgoocheld was na het verlies, maar Clijsters onthield vooral de positieve punten uit het toernooi. “Ik denk niet dat er een keerpunt was, dat ik de finale heb verloren”, zei ze. “Ik was verrast door het hoge spelniveau, dat we allebei na meer dan twee uur nog haalden. We hebben allebei tot het uiterste gestreden, maar bleven toch goed tennis brengen. In het begin maakte ik bijna geen fouten, maar dat betekent niet dat het makkelijk was. Ik speelde heel goed en tegen een hoog ritme. Dat is volgens mij ook de toekomst van het spel. De nieuwe meisjes in het circuit slaan allemaal hard en houden een hoog tempo aan.”

Carl Maes, de coach van Clijsters, wil niet te hoog van de toren blazen met het toernooi van Wimbledon in aantocht. “Ze kan dus ook iets op gravel,” zegt hij, “al blijf ik ervan overtuigd dat snellere banen haar beter passen. Maar Andre Agassi won zijn eerste Grand Slamtoernooi op het gras van Wimbledon, en dat is ook de ondergrond die hem het minst ligt. Hij heeft vaak verklaard dat hij precies door die eerste zege ook in staat was om andere Grand Slamtoernooien te winnen. Kim heeft hier een reuzenstap voorwaarts gezet, terwijl ze dit jaar op gravel nog niets had laten zien. Maar laten we ook realistisch blijven : vergeet niet dat ze in haar eerste vijf partijen tegen geen enkele speelster uit de topdertig moest aantreden. In Wimbledon kan ze er net zo goed in de tweede ronde uitgaan tegen een echte grasspecialiste.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content