1860 München zet onder Peter Pacult de jacht in op Bayern München.

Op kousenvoeten is de kleine broer van Bayern München samen met Werder Bremen en VfB Stuttgart geruisloos de topvijf binnengedrongen. Terwijl vorig seizoen Didier Dheedene totaal niet overweg kon met de werkwijze van de Oostenrijkse trainer Peter Pacult (43), wordt het werk van de man nu enorm fel geapprecieerd.

Hij is een adept van Ernst Happel en dweept enorm met de harde aanpak van zijn leermeester, van wie hij het vak leerde bij FC Tirol Innsbruck. Daarbuiten ziet Pacult zichzelf als het typevoorbeeld van een echte Wiener : openhartig, levenslustig, joviaal en heel amicaal. Maar discipline staat voorop. Geen woorden, maar daden is dan ook zijn geliefkoosde motto.

“Ik ben op de straat groot geworden. Daar heb ik mijn sluwheid ontwikkeld en werd ik ook een rebels type. Happel noemde me niet voor niets de Bandiet van Floridsdorf. Ik was een speler die de trainer aanzette te handelen. Antwoordde er iemand wit, dan zei ik steevast zwart. Je moet verbaal sterk staan, ook tegenover je spelers. Met krachtige woorden moet je hen immers overtuigen van je gelijk”, liet hij onlangs optekenen in Kicker.

Terwijl er velen al dromen om Bayern München van de troon te stoten, blijft Pacult heel realistisch in zijn doelstellingen. “We mogen ons zeker niet bezondigen aan overdreven optimisme. Ik streef in eerste instantie naar veertig punten. Dan zijn we zeker van het behoud en kunnen we eventueel onze plannen voor een goede eindklassering wijzigen.” Toch beleeft Pacult enorm veel voldoening aan de hoogconjunctuur van zijn ploeg, die wordt gedragen door doelman Simon Jentzsch (26), die al vijf elfmeters stopte en er drie naast of over het doel zag belanden, veteraan Davor Suker en jong talent Benjamin Lauth (21).

Een jaar geleden nam hij als assistent na vijf seizoenen het roer over Werner Lorant. Een heel gewaagde gok van voorzitter Karl-Heinz Wildmoser, die moest vaststellen dat de kritiek hard klonk. Maar Pacult pakt alles heel filosofisch op. “Een burgemeester krijgt bij een verkiezing ook nooit honderd procent van de stemmen. Alleen met prestaties kan je je gelijk halen.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content