Na tien speeldagen is KV Oostende dé verrassing in de Jupiler Pro League. Hoe komt dat? Het verschil tussen nu en de vorige seizoenen aan de hand van vijf citaten.

‘Hard werken haalt het altijd op talent als dat talent niet hard werkt.’ KEVIN DURANT, MVP IN NBA (2014)

De Schorre baadt in talent. Meer kwaliteit dan vorig seizoen, toen Frederik Vanderbiest het vertrek van Laurent Depoitre moest opvangen met Elimane Coulibaly en Bjorn Ruytinx. ‘We hebben twee spitsen, een linkermiddenvelder en een centrale verdediger nodig’, vond de huidige T1 van Cercle. Yves Vanderhaeghe kreeg de ervaren Gohi By Ciriac en Joseph Akpala, middenvelder/werkmier Kevin Vandendriessche, en met Brecht Capon (rechts) en David Rozehnal (centraal) tonnen ervaring in de verdediging. Vijf nieuwe basisspelers, dat scheelt.

Maar Vanderhaeghe was geschrokken, gaf hij na amper twee weken voorbereiding toe. De fysieke waarden waren niet goed en de onderlinge verschillen tussen de spelers groot.’ EnterGino Caen, de physical coach die uit Kortrijk meekwam. Afzien! Duurlopen, stabilisatieoefeningen… Jongens die na interlandverplichtingen in Afrika pas later aansloten, kregen hetzelfde zware programma voorgeschoteld. Want, zo concludeerde de T1: ‘Profs moeten topfit zijn. Een match duurt negentig minuten en wordt vaak in het laatste kwartier beslist.’

De statistieken: twee keer viel de geruststellende 3-1 in de 90e minuut (Siani tegen KV Mechelen, Cyriac op penalty tegen Anderlecht), in Sint-Truiden was de goal van Akpala in de 78e minuut goed voor een punt (1-1), in dezelfde minuut schoot Knowledge Musona op Sclessin de 1-2 binnen. Tot voor de uitwedstrijd in Moeskroen scoorde KVO 11 van de 17 doelpunten in de tweede helft.

‘Discipline is de brug tussen doelstellingen en verwezenlijkingen.’ JIM ROHN, AUTEUR EN MOTIVATIESPREKER

BraafYveske, dat is gedaan’, zei de Roeselarenaar na zijn eerste training. Disziplin muss sein! Verplicht ontbijt en middagmaal in het spelershome: de enige manier om zeker te zijn dat spelers genoeg en gezond eten. Lessen in professionalisme, structuur aanbieden. Een leeg flesje laten slingeren is vijf euro boete. Afspraken maken en doen naleven. Zoals met Mia, die samen met haar man Eric als een moederkloek over De Schorre waakt, maar tijdens de lunch buiten moet wachten.

Kwaliteit genoeg, maar spelers moe(s)ten strenger worden voor zichzelf. Laatkomers zetten zichzelf buitenspel, zoals doelman Didier Ovono, die na een interland niet tijdig op de club was en in Beveren op de bank moest beginnen. Een voorbeeld stellen.

Spelers zijn úren op de club: schaven aan conditie, techniek én het groepsgevoel – niet vanzelfsprekend met 31 spelers uit 12 verschillende landen. De voorbije seizoenen hing in de oude kleedkamers een dartsbord, meer niet, sommigen speelden Uno. In kleine groepjes, terwijl Vanderhaeghe iedereen bij de groep wil betrekken, ook zij die amper aan spelen toekomen. Net voor de competitiestart werd op De Schorre een teambuildingactiviteit georganiseerd. Samen in de gocart, zwemmen in de vijver. Achterliggende gedachte: elkaar helpen. Zoals ook de technische staf, een hecht team, hen helpt. Op een grote televisie flitsen een hele week foto’s van de volgende tegenstander over het scherm, onder elke foto staat een kort tekstje: sterke punten, zwakke punten.

‘Met mensen omgaan is een van de belangrijkste taken van een coach. Telkens als ik problemen kreeg met een speler, was dat omdat ik niet genoeg met hem praatte.’ LOU HOLTZ, COACH EN ANALIST AMERICAN FOOTBALL

31 spelers en amper 11 basisplaatsen te verdelen. Hoe houd je iedereen scherp, gemotiveerd en tevreden? Praten. Persoonlijke gesprekken met alle spelers voor het seizoen, schouderklopjes en motiverende woorden – ook van de assistenten – tijdens trainingen. Vanderhaeghes boodschap: ‘De situatie kan snel veranderen.’ Wouter Biebauw had het na zeven seizoenen KV Mechelen moeilijk met zijn bankzittersstatuut, maar kreeg zijn kansen en kan weer lachen.

Eerlijke keuzes maken en die ook verantwoorden, zonder te knuffelen of zaken te verbloemen. De matchen dat de wisselvalige Franck Berrier en Andile Jali onder Vanderbiest op de bank moesten beginnen, waren op één hand te tellen. Berrier had al snel door dat Michiel Jonckheere aan het seizoen zou beginnen, Vanderhaeghe bevestigde dat, maar de Franse middenvelder liep nooit te mokken. Na de blessure van Jonckheere leek hij herboren: 5 assists in 8 wedstrijden, vorig seizoen 7 in 34 matchen.

Twee dagen met maagklachten niet trainen en toch in de basis tegen Anderlecht? Neen, ondervond ook Jali. En toch: geen onvertogen woord.

‘Balbezit is slechts een middel om je eigen ploeg te organiseren en wanorde bij de tegenstander te creëren. Met een serie van 15 korte passes kun je onmogelijk snel omschakelen.’ PEP GUARDIOLA, TRAINER BAYERN MÜNCHEN

Vanderhaeghe wordt er zelf niet vrolijk van, voortdurend vergeleken te worden met HeinVanhaezebrouck, met wie hij vijf jaar bij KV Kortrijk samenwerkte. Een beetje zelf in de hand gewerkt, door Adnan Custovic (assistent), Caen (physicial coach), Patrick Deman (keeperstrainer) en Capon naar de kust mee te brengen.

Tijdwinst (‘zij weten hoe ik werk’) en een kwestie van vertrouwen (‘zij zullen me geen mes in de rug steken’), maar geen exacte kloon van de trainer die AA Gent naar de titel leidde. Tactiek is vooral verdedigend belangrijk, met centraal achterin stuurman Rozehnal en Antonio Milic, onder Vanderbiest een probleemgeval. 21 jaar, Kroatische jeugdinternational, ooit in de belangstelling van Juventus, maar volgens VDB te weinig. Tegen Kortrijk, midden januari, bij een 0-2-stand na 37 minuten van het veld gehaald en nog amper gespeeld. Dit seizoen onbetwistbaar titularis, zelden op een fout te betrappen. Peoplemanagement.

Aanvallers krijgen van Vanderhaeghe meer vrijheid dan onder zijn voorganger en hebben slechts een beperkte verdedigende opdracht. Veel positiewissels, onvoorspelbaarheid. Snelle omschakeling, met lopende en infiltrerende mensen die met een beperkt aantal passes voor doel moeten komen. Zoals tegen KV Kortrijk, anderhalve week geleden: uitgooi Ovono tot bij Berrier, passje naar Cyriac, een onderonsje met Fernando Canesin, 1-0.

‘Voetbal is niet alleen doelpunten maken. Het gaat over winnen.’ ALAN SHEARER, EX-TOPSCHUTTER IN DE PREMIER LEAGUE

Herkenbaar en bij momenten leuk voetbal, zeker tegen KV Mechelen (seizoenopener), op Sint-Truiden en tegen Anderlecht, toen het aan de rust met drie, vier doelpunten verschil kon leiden. Het was nog zuchten in de dug-out, waarna Vanderhaeghe zich niet liet verblinden door de 3-1. ‘Het was genieten, maar we moeten aan onze efficiëntie werken.’

Afwerken tijdens de groepstrainingen en erna gaat Custovic nog een halfuur met de spitsen aan de slag. Cyriac, Musona en Akpala: drie KVO’ers in de top tien van de Gouden Stier. Geen toeval. Het mag, zoals op Waasland-Beveren (2-5), mooi zijn, maar ook na een matige match tegen KV Kortrijk (1-0) zijn de drie punten het allerbelangrijkste. Voor de club, voor de technische staf, voor de spelers. ?

DOOR CHRIS TETAERT – FOTO BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content