Nooit telden de Belgische eersteklassekernen meer buitenlanders dan dit seizoen. Een tijdelijk fenomeen of een niet te stoppen tendens? Sport/Voetbalmagazine zocht naar cijfers, oorzaken en oplossingen.

Kent u nog Tamás Szekeres, Anders Christensen, Tarik Kharif en Tore André Dahlum? Als u geen AA Gentfan of fervente voetbalquizzer bent wellicht niet. Toch maakten deze Hongaar, Deen, Marokkaan en Noor deel uit van een historisch elftal. Een dat het in januari 2000 opnam tegen Geel (1-1) en als eerste Belgische ploeg uit alleen buitenlanders bestond, opgesteld door Buffalocoach Trond Sollied. Net geen Europese primeur, want eind 1999 had Chelsea tegen Southampton al met elf niet-Engelsen gespeeld. Noodgedwongen -griep in de kleedkamer – zoals ook Sollied niet bewust voor een vreemdelingenlegioen koos. De (schaarse) Belgische titularissen, onder meer Frédéric Herpoel en Gunther Schepens, waren immers geschorst of geblesseerd. Dat de Noor dan maar een beroep deed op elf buitenlanders, dat kon hem echter geen barst schelen. ‘Wie waar vandaan komt, interesseert me niet. De Europese grenzen vervagen steeds meer. Straks betalen we toch ook met de euro?’

Doelman Herpoel had het er toen wél moeilijk mee. ‘Het arrest-Bosman was een goede zaak voor spelers, maar nu dreigen we in het andere uiterste te vallen. Jammer voor de jeugd die moeilijker zal doorbreken. De UEFA zou een limiet van zes buitenlanders moeten opleggen.’

Vandaag, ruim zestien jaar later, betalen we met de euro en wérd er in de Jupiler Pro League een (weliswaar omgekeerde) minimumregel van zes homegrown spelers ingevoerd (zie kader p. 84). Toch is het percentage van niet-Belgische voetballers flink aangezwollen, zeker als je de A-kernen over een langere periode vergelijkt. Bij het begin van de competitie 1994/95 (het seizoen voor het Bosmanarrest) 28,30 %, in 1999/00 40,34 %, in 2004/05 en 2011/12 ruim 45 % en afgelopen zomer net geen 51 %. Sinds de transferperiode in januari, met 46 nieuwe ‘vreemdelingen’ op 70 inkomende transfers (inclusief aangetrokken vrije spelers voor en na de mercato), is dat gestegen tot 56,05 %. (zie kader p. 86)

Cijfers die het jongste maandrapport van het Zwitserse CIES Football Observatory bevestigt. CIES berekende in de kernen van december 2015 het percentage buitenlanders met speelminuten sinds het seizoensbegin. Engeland topt de Europese ranglijst met 66,4 %, België volgt op twee met 59,1 %, voor Italië (57,9 %), Turkije (57,4 %), Portugal (55,6 %) en Duitsland (50,1 %). In Nederland en Frankrijk is dat slechts 35,5 % en 33,9 %.

DOOR JONAS CRETEUR EN PETER T’KINT – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content