Bayern München won ten koste van Boca Juniors de Intercontinentale Beker en telde met Bixente Lizarazu een opvallende gelukkige in haar rangen.

Hoogstaand voetbal was er in het National Stadium van Tokyo maar sporadisch te zien. Na een tamme openingsfase kwam Delgado tot twee keer toe oog in oog met Oliver Kahn, maar de Duitse international liet zich niet van de wijs brengen.

Delgado had zijn dag niet. De aanvaller veroorzaakte in de laatste minuut voor rust een opzichtige Schwalbe. De Deense scheidsrechter Kim Milton Nielsen bedacht hem daarvoor met zijn tweede gele kaart.

De angel werd daarmee uit het Argentijnse spel gehaald, want de beweeglijke spitsen Schelotto en Delgado hadden tot dan de Duitse verdediging handenvol werk bezorgd. Bayern kon de overtalsituatie niet uitbuiten, aangezien de Argentijnen zich ver lieten terugzakken en op de counter gokten. Maar in de vijfde minuut van de tweede verlenging trapte Samuel Kuffour de bal na een corner in de rebound achter uitblinker Oscar Córdoba.

Voor Ottmar Hitzfeld betekende de winst de zestiende prijs in zijn loopbaan. Negen daarvan won hij met de Zuid-Duitsers. Maar hij was niet het enige feestvarken. Door de winst trad Bixente Lizarazu (31) toe tot een elitelijst van voetballers, met zowel in club- als landverband een Europese en een wereldtitel achter hun naam.

Lizarazu veroverde in 1998 met Frankrijk de wereldtitel. Twee jaar later werd hij met les Bleus Europees kampioen. Vorig seizoen won de Franse Bask met Bayern München ook al de Champions League. Slechts elf spelers waren in de voetbalgeschiedenis even succesrijk als Lizarazu. De Uruguayaan William Martinez was de eerste. Hij werd in 1950 wereldkampioen en won zes jaar later de Copa America. Met zijn club Peñarol sleepte hij in 1961 zowel de Zuid-Amerikaanse als de wereldtitel in de wacht.

De overige tien grootheden zijn Sepp Maier (Duitsland, Bayern München), Franz Beckenbauer (Duitsland, Bayern München), Hans-Georg Schwarzenbeck (Duitsland, Bayern München), Gerd Müller (Duitsland, Bayern München), Uli Hoeness (Duitsland, Bayern München), Oscar Ruggeri (Argentinië, River Plate), Stefan Reuter (Duitsland, Borussia Dortmund), Andreas Möller (Duitsland, Borussia Dortmund), Cafu (Brazilië, Sao Paulo), Didier Deschamps (Frankrijk, Juventus). (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content