Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Is de degradatiestrijd gestreden ?

Peter Vandenbempt : “Waarschijnlijk wel. Heusden-Zolder en vooral Antwerp hebben hun laatste kans verkeken. Wie zoals Antwerp thuis verliest van de op een na slechtste ploeg uit de terugronde en de kans verkijkt om een beslissende match te spelen bij die andere slecht presterende ploeg uit de tweede ronde, Beveren, dat slechts één op 27 haalde, moet niet te veel meer hopen.”

Verdwijnen met Antwerp en Heusden de zwakste twee ploegen uit eerste klasse of hadden andere clubs even weinig in huis ?

“Ik heb veel ondermaatse ploegen gezien, maar Antwerp speelde wel constant matig. Als ze zakken, is het niet de fout van iemand anders, maar die van henzelf, het gevolg van wat ze al een paar jaar doen : heel laat spelers en trainer aantrekken. Heusden-Zolder voetbalde bij momenten wel aardig, beschikte op papier misschien over meer kwaliteiten dan andere teams onderin. Charleroi had evengoed kunnen degraderen, het bezat de zwakste ploeg in jaren, maar streed ervoor. Als je twaalf keer met één goal verliest, is het verschil niet groot. Plots haalden zij er ook Victor Ikpeba bij. Die werd ook elders aangeboden, maar die clubs startten niet eens de onderhandelingen toen ze zijn salariseisen hoorden. Ook Grégory Dufer kan het verschil maken, zo’n speler heeft Antwerp niet. Cercle heeft niet meer in huis dan Heusden-Zolder, maar startte wel sterk. Dan heb je een buffer, mag je al eens verliezen. Scoort Igor De Camargo in het begin van de competitie aan de lopende band en blijft Nordin Jbari zonder goals, dan staat Cercle op de plaats van Heusden. Bergen bracht dan weer een heel andere ploeg op het veld die weer vanaf nul begon, terwijl Heusden onderweg nog spelers moest afstaan. Als je onderweg kleppers als Wamberto en Jari Niemi kan binnenhalen, tja…”

Heeft Lierse zaterdag zijn laatste thuiswedstrijd in eerste klasse gespeeld ?

“Ik denk het niet. Er zal wel een of andere aap uit de mouw komen. Hoewel het in principe duidelijk is. De licentiecommissie nam een besluit op basis van een dossier. Hoe ongelooflijk sympathiek Lierse ook mag zijn en hoeveel verdiensten het ook heeft in eerste, de kern van de zaak is eenvoudig. Regels zijn regels en ze gelden voor iedereen, voor sympathieke en minder sympathieke clubs. Wie de regels niet respecteert, moet naar derde klasse, beslisten de clubs toch zelf ?”

Lierse zegt : we betaalden te laat, maar we hebben wel betaald. Probleem opgelost.

“De eerste schijf is te laat betaald. Niet omdat ze geen geld hadden, maar omdat ze eerst wilden afwachten of de licentie er kwam. Krijgt Lierse zijn licentie niet, dan krijgt de gemeenschap zijn centen niet. Erg fair is dat niet. Nu ze in de problemen zitten, kunnen ze alles in één keer betalen. Dat is een klap in het gezicht van de licentiecommissie én de RSZ. Vergeet ook niet dat clubs al een minimum aan RSZ betalen, berekend op basis van de minimumlonen. Worden ze getaxeerd zoals andere bedrijven, dan moeten ze veel meer afdragen. Te laat betalen noemt Gaston Vets een futiliteit, maar dat is het natuurlijk niet. Zo’n uitspraak symboliseert de manier waarop clubs alles denken te kunnen regelen. Dat hoort niet. Bovendien speelt hier veel meer dan die RSZ. Toen de licentiecommissie het dossier van Lierse doornam, zag dat er niet goed uit. De vrees bestaat dat als Lierse mag doorgaan, de competitie in oktober of november weer gegijzeld wordt door een ploeg die dreigt te verdwijnen. Pas met het mes op de keel zijn ze hun verplichtingen nagekomen, ook tegenover de spelers. Ineens werden ook de achterstallige lonen nu wel betaald. Dan zeg ik : petje af voor Eddy Wauters. Antwerp heeft het ook niet breed, maar als het klopt wat Patrick Goots zegt, kregen de spelers hun loon alle maanden correct en op tijd betaald. Ook als Lierse in eerste blijft, ziet het er heel slecht uit. Als de bedragen van de opeisbare schulden die Lierse heeft, kloppen, is dat om steil van achterover te vallen.”

Topschutter Pieroni zou eerst verhuizen naar Auxerre, dan weer niet. Zou een club als Auxerre een goeie bestemming voor hem zijn ?

“Eigenlijk wel. Omdat hij bij Auxerre op een hoger niveau zou trainen en spelen. En omdat Guy Roux meteen de vinger op de wonde legde, toen hij opmerkte dat er technisch nog veel aan hem scheelt. Wat me heel erg verbaasde, was het erg lage transferbedrag dat genoemd werd : 1,25 miljoen euro is toch wel heel weinig voor een scorende spits. Moeskroen heeft blijkbaar dat geld dringend nodig, het water staat hen tot aan de lippen. De voorzitter heeft ook wel begrepen dat je met bedrijfsgrond in ruil voor sponsoring een club niet op een hoger niveau krijgt. Als het seizoen dat Moeskroen nu afsluit geen springplank kan zijn naar hoger, zit je, net als Lierse een paar jaar geleden, aan je limiet. In die zin kan ik Georges Leekens wel begrijpen als die dat niet meer ziet zitten.”

Marc Schaessens speelde zijn 500e wedstrijd in eerste klasse.

“Ik zou zeggen : da’s veel. Proficiat, Marc ! Veel trainers hadden graag een type-Schaessens in hun ploeg gehad. Goeie voetballer, met de ongelooflijke gave om mensen te irriteren.”

Europees zijn de finalisten bekend. Hoeveel geld had jij in januari ingezet op een Champions-Leaguefinale Porto-Monaco ?

“Ik zet nooit geld in op voetbal. Deze finale verwachtte ik helemaal niet, maar ondanks de uitschakeling van de favorieten zag ik toch een hele goeie Champions League, met uitstekend voetbal in kwart- en halve finales, op Porto-Deportivo na. Porto gaat straks zijn strakke organisatie vasthouden, stoelend op een sterke verdediging. Kom je tegen zo’n team op achterstand, is het afgelopen. Ruimte om te counteren geven ze niet weg, met altijd veel volk achter de bal. Monaco heeft me aangenaam verrast, met veel nieuwe spelers. Dat was het voordeel van deze Champions League, dat je nieuwe topvoetballers ontdekte. Monaco heeft klasse om het spel te maken en bezit met Fernando Morientes iemand die vanuit het niets kan opduiken. Al jaren roept men dat Real Madrid gestalte mist. Als het niet lukte, konden ze steeds Morientes inbrengen, maar op termijn paste die met zijn imago niet in het megalomane denken van de voorzitter. Al jaren kocht Real geen echte verdedigers meer, zoals grote clubs het vroeger beneden hun niveau vonden geld uit te geven voor een goeie keeper. Als het draait, is het natuurlijk mooi, allemaal aanvallende vedetten. Maar stootten ze op een tegenstander die niet alleen niveau heeft maar ook verdedigers, dan komen ze in de problemen. Het resultaat is dat de Uefacupfinale met Marseille-Valencia een mooiere affiche is dan die in de Champions League.”

Zondag startte de eindronde in tweede klasse. Wie van de vier deelnemers wordt straks een verrijking voor eerste ?

“De vraag is wie klaar is voor eerste. Geen van de vier clubs moet absoluut in de hoogste klasse spelen. Ze halen allevier ongeveer hetzelfde niveau. Doe mij maar Oostende. Dat is een leuke club met een kleurrijke voorzitter, zoals er in het voetbal te weinig zijn. Oostende komt ook altijd met gezonde ambitie naar eerste, heel realistisch. Maar ik gun de anderen evenveel succes, hoor.”

door Geert Foutré

‘Dufer kan het verschil maken, zo’n speler heeft Antwerp niet.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content