Met STVV speelde niet de sterkste ploeg uit de tweede klasse kampioen. Een grote mentale weerbaarheid en een portie geluk op cruciale momenten bracht de pocketselectie van Ferrera naar de Jupiler Pro League. Daar ondergaat de ploeg nu een kleine gedaantewisseling. Met Schollen-Berezovsky vertrokken twee keepers, met Daeseleire-Dequevy de hele rechterflank, met Parzyszek tien doelpunten. De nieuwkomers zijn vooral jong en buitenlands.

VERDEDIGING

Doelman Dutoit werd door de supporters uitgeroepen tot hun speler van het seizoen. Een meevoetballende keeper met goede voeten en dito trap, maar minder sterk op hoge ballen in de box, iets waarmee STVV nu tegen sterkere tegenstanders meer te maken zal krijgen. Dat verhoogt de speelkansen van nieuwkomer De Winter. Sterkhouder Kotysch haalt de competitiestart niet, wat Fernandes – met z’n 29 jaar de oudste aanwinst – naast Erichot aan de aftrap brengt. Artabe en ook linksachter Iandoli zijn mogelijke wissels, net als Rwandees international Nirisarike. De niet altijd foutloze Habarugira is weg. De invulling van de backposities verliep moeilijk. Daeseleire vertrok, Iandoli was een tijd geblesseerd. Linksachter Rherras speelde noodgedwongen ook op rechts. Een blijver uit het kampioensjaar, iemand met veel power en karakter, maar geen voetballende hoogvlieger. Uit een rist testers overtuigde Bagayoko als intelligente, offensieve rechtsachter. Experimenten van Ferrera met drie of vijf verdedigers liepen slecht af.

MIDDENVELD

Schils lijkt een zekerheid: hij is de meest controlerende middenvelder uit de selectie. Een van de weinige goeie koppers ook, zowel defensief als offensief. Vrijwel onmisbaar in het Truiense blok. Aanvoerder Schoofs leeft zich graag ook offensief uit, Artabe voetbalt graag mee en is in de eerste plaats een centrumverdediger. Schoofs-Schils lijkt de ploeg de grootste stabiliteit te geven in de 4-2-3-1 (of 4-4-2 bij balverlies) van Ferrera. De tegenstander kort op de huid zitten is duidelijk het devies centraal op dat middenveld. Iets wat ook de van Chelsea gehuurde Angban, een fysiek sterke centrale middenvelder, op het lijf geschreven lijkt.

Op de rechterflank wordt Dompé nu al door Stayen tegen de borst gedrukt. Een nieuwe smaakmaker die met een actie het verschil kan maken. Zijn snelheid is een grote troef op de counter, waarop STVV toch vaak aangewezen zal zijn. Op links is het uitkijken naar het debuut van de beloftevolle Edmilson op het hoogste niveau. Of wissels Swers, een jongeman met drie longen, en Lazaar dat niveau in zich hebben, is met twijfel omgeven. Achter de diepe spits maakt de jonge, polyvalente Hendrickx een goede speelkans. Maar ook Baherle kan het daar, net als Schoofs, met dan de combinatie Schils-Artabe/Baherle achter zich.

AANVAL

STVV liet zijn gehuurde spits Parzyszek vertrekken en zag de vorig seizoen van supersub naar basisspeler geëvolueerde Momi de hele voorbereiding missen wegens visumproblemen. Momi wordt beschouwd als de enige echt diepe spits in de selectie. Hij vocht lang tegen het vooroordeel dat hij geen starter, maar een luxe-invaller was. In de tweede seizoenshelft stuurde hij dat beeld bij. Ook de teruggekeerde Bertjens mocht weg, ondanks de topschutterskroon in derde klasse. Een andere goalgetter uit derde werd dan weer aangetrokken: Boli. Hij zet uitstekend zijn lichaam en lijkt voorlopig de voorkeur te krijgen op de iets snellere, maar minder balvaste Mbombe. Allemaal jong en onervaren dus, net als Grieks U19-international Kinigopoulos. In een offensievere versie kan Boli ook rond de diepste spits zwerven.

CONCLUSIE

Uit de voorbereiding bleek dat als STVV hoog druk zet op de tegenstander in balbezit, het te gemakkelijk ruimte weggeeft in de rug van de verdediging. Een gevolg wellicht van verdedigers die nog onvoldoende op elkaar zijn ingespeeld. Te verwachten is dat Ferrera zijn blok lager zal zetten, iets wat hij tijdens de oefencampagne ook meestal deed. Aan Dompé, het kunstgras van Stayen en de immer nog fanatieke twaalfde man om de ploeg vanuit de underdogpositie aan nieuwe mirakels te helpen. Niet toevallig liet Ferrera zich al ontvallen dat zijn ploeg het van haar inzet zal moeten hebben.

DOOR JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content