Vastgoedmakelaar Patrick Vanoppen, die bij Germinal Beerschot met hoofdaandeelhouders Jos Verhaegen en René Snelders onderhandelt over een aandelenoverdracht, heeft vorige week voor het eerst publiekelijk geïnsinueerd dat Verhaegen na een eventuele machtsovername niet helemaal naar de achtergrond hoeft. Op het eind van een interview met de Gazet van Antwerpen werd Vanoppen gevraagd of er in het nieuwe Germinal Beerschot nog een rol weggelegd is voor Verhaegen. In zijn antwoord liet de vastgoedmakelaar zich ontvallen: “Daar zit wel heel veel voetbalverstand, hé!”

Dat die opening gelaten wordt, is opmerkelijk. De afgelopen maanden vielen er harde woorden heen en weer. De uitspraak lijkt erop te wijzen dat Vanoppen begint te geloven dat een gematigde opstelling hem mogelijk verder zal brengen dan de ramkoers die hij in het verleden weleens volgde.

Verhaegen zegt niet van plan te zijn een uitgestoken hand af te wimpelen. “Je kunt eens ruziemaken,” aldus de erevoorzitter van Germinal Beerschot, “maar haat en nijd moeten niet blijven duren. Als ik kan helpen, mogen ze altijd op mijn diensten een beroep doen. Ik hou veel van voetbal en van de club. Ik blijf ook zeker erevoorzitter, levenslang. En ik wil nog naar Germinal Beerschot komen kijken, een pintje drinken en geniéten van het voetbal.”

Wat de stand van zaken is bij de onderhandelingen, blijft intussen onduidelijk. In een persmededeling stond vorige week: “De groep rond Jos Verhaegen en René Snelders heeft een akkoord bereikt met Patrick Vanoppen over een gedeeltelijke uitvoering van de overeenkomst van de aandelenoverdracht.” Dat de club het heeft over de overeenkomst van de aandelenoverdracht, is bizar, want Germinal Beerschot liet nooit weten over welke overeenkomst en aandelenoverdracht het exact gaat. Aangenomen wordt dat Verhaegen en Snelders in de bereidheid zijn gekomen om al hun aandelen te verkopen aan Vanoppen, waardoor die de absolute macht zou verwerven op het Kiel. De vage commentaar van Verhaegen lijkt te passen in dat scenario. “Er is een tijd van komen en gaan”, zegt hij. “We zijn niet meer van de jongsten. Ik had al langer die bedoeling.”

Desondanks blijft onduidelijk wat precies de drijfveer is van Verhaegen om nu toch aandelen van de hand te doen. Enkele weken geleden zei hij op de Antwerpse tv-zender ATV nog dat het grote gevaren zou inhouden als hij de club op dit moment zou overlaten. “Die gevaren zijn er misschien ook als wij het blijven doen”, relativeert hij zijn uitspraak nu.

In de entourage van de erevoorzitter is te horen dat de heisa van de afgelopen maanden, die ook tegen hem persoonlijk gericht was, Verhaegen emotioneel uitgeput heeft. “Dat is logisch”, luidt zijn korte reactie daarop.

door kristof de ryck

‘Haat en nijd moeten niet blijven duren.’

Jos Verhaegen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content